Haberler

Dha İstanbul Bülteni - 2

2017-2018 eğitim ve öğretim döneminin ikinci yarısının bugün başlamasıyla birlikte İstanbul'da trafik yoğunluğu arttı.

2017-2018 eğitim ve öğretim döneminin ikinci yarısının bugün başlamasıyla birlikte İstanbul'da trafik yoğunluğu arttı. Sabah erken saatlerde yola çıkan okul taşıtlarıyla birlikte trafik zaman zaman durma noktasına geldi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)'nin trafik verilerine göre, sabah 08.00 sıralarında trafik yoğunluğu İstanbul'da yüzde 62 olarak kaydedildi. Trafik havadan da görüntülendi.

İBB bugün 5 bin 771 okulda 3 milyona yakın öğrencinin, 143 bin öğretmenin ders başı yapacağını ve 16 bin servis aracının trafiğe çıkacağını duyurmuştu.

Görüntü dökümü:

--------------

EK GÖRÜNTÜ

-Kavacık kavşağının havadan görüntüleri

///////

-Cevizlibağ mevkiinden trafik görüntüsü

-Okul taşıtlarından görüntü

-Anadolu yakasından köprüye giriş trafiği

-15 temmuz şehitler köprüsünden trafik görüntüsü

-Bağlantı yollarından görüntü

-D-100 karayolundan görüntü

-Trafik yoğunluğu gösteren tabela

-Genel ve detay görüntüler

05.02.2018 - 08.12 - Haber Kodu : 180205015

05.02.2018 - 09.05 - Haber Kodu : 180205020

05.02.2018 - 09.28 - Haber Kodu : 180205024

05.02.2018 - 09.30 - Haber Kodu : 180205025

====================================

2- İBB'DEN HARAMİDERE'DEKİ METROBÜS KAZASI AÇIKLAMASI

İBB,

"Kazada 24 yolcu hafif yaralandı"

Haber-Kamera: Alper KORKMAZ - Ozan URAL / İstanbul DHA

Haramidere Metrobüs Durağı'nda, dün Avcılar yönünde seyir halindeki metrobüs, durakta bekleyen başka bir metrobüse çarptı. Kazada 24 yolcu yaralandı. İBB'den kazayla ilgili yazılı bir açıklama yapıldı.

"Beylikdüzü'nden Topkapı yönüne giden metrobüs, yağış nedeniyle kayganlaşan yolda duramayarak, Haramidere Durağı'nda bekleyen metrobüse çarpması sonucu maddi hasarlı ve yaralamalı kaza meydana gelmiş olup olay yerine ambulans, itfaiye ve imdat ekipleri ile polis yönlendirildi. Kazada 24 yolcu hafif yaralandı. Yararlılar ambulanslarla hastanelere taşındı. Yapılan müdahale sonucunda oto çekici yardımıyla araçlar çekilip istasyonun temizliği yapıldıktan sonra saat 21.00 itibari ile istasyonumuz her iki yönde açılmıştır. An itibariyle kazaya sebep olan metrobüs şoförü ve bir yolcu hariç tüm yaralılar ayakta tedavi edilerek taburcu edilmişlerdir. Şoför personelimizin Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi'nde yolcumuzun ise Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavisi devam etmektedir. Polis kaza raporu henüz tutulamamış olup, yaralı şoförün tedavi durumuna göre ifadesi alınacak ve rapor yazılacaktır. Kazanın oluş nedeni Cumhuriyet Savcılığı'nın yapacağı soruşturma ile netlik kazanacaktır" denildi.

Görüntü Dökümü:

--------------------------

-Kaza anının güvenlik kamera kaydı

-Olay yerinden görüntüler

-Yaralıların ambulansa konulması

-Ambulanslar

-Ekiplerin çalışmaları

-Kaza yapan araç

05.02.2018 - 09.46 - Haber Kodu : 180205029

=====================================

3- (Ek Bilgilerle) İSTANBUL'DA 2 BİN POLİSLE 150 NOKTADA OKUL DENETİMİ

Haber-Kamera: İbrahim AKTÜRK - Cengiz ÇOBAN - Zeki GÜNAL / İstanbul DHA

2017-2018 eğitim ve öğretim yılının ikinci döneminin başlamasıyla, polis ekipleri İstanbul'daki tüm ilçelerde okulların önünde ve çevresinde denetim yaptı.

Toplam 150 noktada yaklaşık 2 bin polisin katılımıyla gerçekleşen denetimlerde, ekipler okulların önünde şüpheli görülen araçları durdurarak arama yaptı. Şüpheli kişilere yönelik Genel Bilgi Taraması (GBT) uygulaması ve üst araması yapıldı.

Denetimlerde servis araçları da Mobil Okul Timleri (MOT) tarafından kontrol edildi. Araçların koltuklarındaki emniyet kemerlerini inceleyen ekipler, aynı zamanda sürücülerin evraklarını da kontrol etti. Okul servis sürücüleri, denetimlerin sıklıkla yapılmasını istedi.

Bu arada Ataşehir Nuri Cıngıllıoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi önünde uygulama yapan ekipler, okulun yakınındaki bir internet kafeye girerek denetim yaptı. Yaşları tutmadığı halde internet kafeye giren 3 çocuk, polisler tarafından okul yetkililerine teslim edildi.

Görüntü Dökümü:

------------------------

-Siyavuşpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ndeki denetimlerden görüntü

-MOT ekiplerinin servis araçlarını incelemesi

-Servis sürücüleriyle röportajlar

-Trafik polislerinin servis araçlarını denetlemesi

-Okul önündeki uygulama yapan polislerden görüntü

-Güvenlik önlemi alan polisler

-Araçların durdurulmasından görüntü

-Araçların aranması

-Şüphelilerin aranması

-Okuldan görüntü

-Ataşehir Nuri Cıngıllıoğlu Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi'nden uygulama görüntüsü

-Şüpheli araçların ve yayaların durdurulması

-Arama çalışması

-Okuldan görüntü

-Şüphelilerin üst aramasından görüntü

05.02.2018 - 09.56 - Haber Kodu : 180205030

05.02.2018 - 09.57 - Haber Kodu : 180205031

===================================

4- UZMANLAR OTOBÜS KAZALARINI DEĞERLENDİRDİ; "GAZ PEDALI TAKILDI", "FREN PATLADI" İDDİALARI DOĞRU DEĞİL

Haber-Kamera: Özgür Deniz KAYA - Yasin DALKILIÇ / İstanbul DHA

İstanbul'da özel halk otobüslerinin karıştığı yaralama ya da ölümle sonuçlanan pek çok kazada, şoförler "direksiyonlarının kilitlendiğini", "aracın aniden hızlandığını", "fren patladığını", "gaz pedalının takıldığı" gibi açıklamalar yapıyorlar. İleri sürüş teknikleri uzmanları ise, kazaların çoğunda sürücü hatası olduğunu, sürücülere verilen eğitimlerin yetersiz kaldığını, bu konuda etkin bir çalışma yapılması gerektiğini söylediler.

İleri sürüş teknikleri uzmanı Ethem Genim,  "Bizim kaza diye adlandırdığımız pek çok olayın hiçbiri kaza değil. Biz her türlü önlem alındıktan sonra elde olmayan nedenlerden vuku bulan trafik olaylarına kaza diyoruz" dedi.

Bir başka ileri sürüş teknikleri uzmanı Çetin Büyükçınar da  "Oturuş pozisyonundan direksiyon tutuş pozisyonuna kadar, kazaların önüne geçebilecek püf noktalar var. Toplu taşıma araçları sürücülerinin kullandıkları araçların limitlerini, trafiğe kapalı bir sahada test etmeleri çok önemli" diye konuştu.

Üsküdar'da 1 Şubat'ta bir özel halk otobüsünün durağa girmesi sonucu 3 kişi öldü, 5 kişi de yaralandı. Sürücü, kazanın ardından "Araç aniden hızlanmaya başladı, kontrolümden çıktı" ifadelerini kullandı. 2 Şubat'ta ise Kadıköy'de yine bir özel halk otobüsü, tramvay yolu ile araç yolunu ayıran kaldırıma çarparak durabildi. Sürücü, olay sonrası yaptığı açıklamada, direksiyonun kilitlendiğini ileri sürdü.

"SÜRÜCÜNÜN DALGINLIK ANINA DENK GELMİŞ"

DHA'ya konuşan ileri sürüş teknikleri uzmanı Ethem Genim, "1 Şubat'taki kazada, sürücünün bir dalgınlık anına denk geldiğini görüyorum. Çünkü önündeki araç durduğunda, direksiyonu çevirme açısına baktığımızda, kontrollü bir şekilde direksiyonu çeviriyor. Sürücü kaçarken aynı zamanda frene basmış olsaydı, aracı düz konuma getirecekti, aynı zamanda da maksimum bir yavaşlama sağlayacaktı. Burada gördüğümüz şey, sürücünün frene basmadan engelden kontrollü bir şekilde direkt kaçma çabası. Tek eksik, frene basmaması. Çünkü frene basmış olsaydı GPS'ten görürdük." diye konuştu.

"AYNI ARAÇLAR YURT DIŞINA SATILIYOR"

Genim, "Bu olaya kaza demek çok mümkün değil. Zaten bizim kaza diye adlandırdığımız pek çok olayın hiçbiri kaza değil. Her türlü önlem alındıktan sonra elde olmayan nedenlerden vuku bulan trafik olaylarına kaza diyoruz. Bunlar çok nadir de olsa aracın teknik sorunundan olabilir. Bu araç trafiğe yeni çıkmış. Trafiğe çıkmadan onlarca testten geçiyor. Türkiye bu araçları yurt dışına da satıyor. Yurt dışından bir şikayet geldiğini ben henüz duymadım" dedi.

"GAZ PEDALININ TAKILDIĞI İDDİASI DOĞRU DEĞİL"

Genim, gaz pedalının takıldığı iddialarına dair, "Bu araçlarda potansiyometre vardır. Şayet siz ayağınızı kaldırıp frene bastığınızda, aracınız hangi hızda takılırsa takılsın, araç yavaşlar. Hatta bunu deneyebilirsiniz. Bir ayağınızla frene bir ayağınızla gaza basın, araç yavaşlar." diye konuştu.

Araçlarda bulunan fren sistemleri hakkında bilgi veren Genim, "Bu araçlarda saatte 30 kilometre hızda dahi frene basınç uyguladığınızda, araç 5 metrede durabilir. Çünkü bu araçlarda çok ciddi fren sistemleri var. Motor freni, şaft freni, egzoz freni var. Özellikle rampa aşağı inerken, sürücünün kontrolünde rötarder dediğimiz kademeli bir düğme var ama ne yazık ki sürücüler bazen bunu kullanmıyor. Ana pedal ısınıyor ve frenin tutma oranı azalıyor. Yani 'fren patladı' diye bir şey yok. diğer sistemlerden bağımsız olarak çalışan 'acil fren' dediğimiz park freni vardır. Arka tekerlekleri kilitler. Direksiyonunuz düzse, bu fren kolunu 50-60 kilometre hızda bile çekebilirsiniz. Arka tekerlekler kilitlenir. Araç kayarak yavaşlar ve durur" dedi.

"İYİ BİR SÜRÜCÜ MOTORUNDAKİ ARIZAYI ANLAR"

Araçlarda bulunan elektronik beyin sistemlerine de değinen Genim, "Beyin sistemi, herhangi bir lambanın yanmamasını veya başka bir sorunu sürücüye uyarı ekranında gösterir. Motorun verimli çalışması için arızalarını da kontrol eder. İyi bir sürücü, motorunda bir arıza varsa bunu anlar" dedi.

İstanbul'da büyük bir şoför açığı olduğunu belirten Genim, "Kentsel dönüşüm gibi projelerle, Türkiye'de bir sürücü açığı oluştu. E sınıfı ehliyeti olan bir kişiye 30-40 tonluk bir kamyonu ya da içinde 100 kişi olan bir toplu taşıma aracını teslim ediyoruz. Ondan sonra sürücüyü suçluyoruz. Sürücülerin en büyük problemi, fazla mesai saatleri, düşük ücretler ve diğer sürücülerin yarattığı tehlikeler" diye konuştu.

SÜRÜCÜ NE YAPACAĞINA 1 SANİYE İÇİNDE KARAR VERİYOR

Bir başka ileri sürüş teknikleri uzmanı Çetin Büyükçınar, "Son yaşanan kazada aracın elektronik beyninin bozulmasıyla ilgili bir öngörüş var. 35 kilometre hızla giden bir araç sürücüsü, yapacağı eylem için 1 saniye civarında bir süre geçirir. Yani 9 metre sonra frene basılır, imdat freni çekilir veya direksiyon hamlesi yapılır. O esnada sürücünün verdiği kararda, maddi hasarla can kaybı yan yana konulduğu zaman, maddi hasarı göze alıp, bu sürüşü tamamlaması gerekmektedir." dedi.

Büyükçınar, "Oturuş pozisyonundan direksiyon tutuş pozisyonuna kadar, kazaların önüne geçebilecek püf noktalar var. Toplu taşıma araçları sürücülerinin kullandıkları araçların limitlerini, trafiğe kapalı bir sahada test etmeleri çok önemli" diye konuştu.

HALK OTOBÜSÜ ŞOFÖRÜ: ARACIN ÖZELLİKLERİ HAKKINDA EĞİTİM VERİLMİYOR

İstanbul'da 15 yıldır özel Halk otobüsü şoförlüğü yapan Haydar Engin ise "İETT'de ve Otobüs A.Ş.'de yeni bir araç trafiğe sürüleceği zaman şoföre aracın özellikleri hakkında eğitimi veriliyor. Ancak özel halk otobüslerinde bu eğitimler alınmıyor. Örneğin manuel vites bir araç kullanıyorsunuz. Otomatik vitese geçmeniz isteniyor. Bunun nasıl çalıştığı, mekanik bilgisi hiçbir şekilde şoföre verilmiyor" dedi.

MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI: OTOBÜSLER YOLCU KAPMA YARIŞINA GİRİYOR

TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Cafer Yıldız da "Biz kazaların genellikle insan kusurundan kaynaklandığını ve bir sistem sorunu olduğunu düşünüyoruz. Halk otobüsleri, otobüs sahibine yüksek kazanç sağlamak için çok kontrolsüz şekilde araç kullanıyor, yolcu kapma yarışına giriyorlar. Yolcuların durak güvenliği de çok zayıf. Motorlu araçlar komisyonumuz diğer kuruluşlarla istişare içerisinde bir çalışma başlattı. Filo mühendisliği diye bir kavramımız var. Eğitim süreçlerinin çok iyi bir şekilde işletilmesi gerekmektedir" diye konuştu.

Görüntü Dökümü:

-----------------------

-Kazalarla ilgili arşiv görüntüler

-Otobüs detayı

-Muhabir anonsu

-İleri sürüş teknikleri uzmanları Ethem Genim ve Çetin Büyükçınar ile röportaj

-TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Cafer Yıldız ile röportaj

-Özel halk otobüsü şoförü ile röportaj

==================================

5- SEREN SERENGİL CEZAEVİNDEN ÇIKTI

Haber-Kamera: Harun UYANIK - İSTANBUL DHA

Gülben Ergen'in şikayeti üzerine hakkında verilen tedbir kararına uymadığı gerekçesi ile 3 günlük zorlama hapsine çarptırılan Seren Serengil cezaevinden çıktı.

Gülben Ergen ile yaşadığı dava sürecinde  hakkında 3 günlük zorlama hapis cezası verilen Seren Serengil cuma günü Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na girdi. Cezasını çeken Seren Serengil saat 11.00 sıralarında cezaevinden çıktı. Açıklama yapmayan Serengil, aracına binerek cezaevi önünden ayrıldı.

Görüntü Dökümü:

-------------

-Serengil'in cezaevinden çıkması

-Aracına binerek gitmesi

05.02.2018 - 11.16 - Haber Kodu : 180205044 - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Seren Serengil Bakırköy Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
title