Haberler

Deprem Kenti Sakarya Ekonomisini 10'a Katladı

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde büyük yıkımın yaşandığı kentlerden biri olan Sakarya, geçen 18 yıllık süreçte kentsel dönüşümünün yanı sıra sanayideki atılımlarla da öne çıkarak, ekonomisini 10 kat büyüttü.

ÖMER FARUK CEBECİ - 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde büyük yıkımın yaşandığı kentlerden biri olan Sakarya, geçen 18 yıllık süreçte kentsel dönüşümünün yanı sıra sanayideki atılımlarla da öne çıkarak, ekonomisini 10 kat büyüttü.

"Asrın felaketi" olarak nitelendirilen 17 Ağustos Marmara Depremi'nde büyük zarar gören Sakarya'da afet sonrası başlatılan çalışmalarla yeni yerleşim alanları oluşturulurken, sanayici ve yatırımcılara sağlanan teşviklerle iş dünyası adeta ayağa kaldırıldı.

Depremin ardından geçen 18 yıllık süreçte kentsel dönüşümünün yanı sıra sanayideki atılımlarla da dikkati çeken Sakarya, yerli otomobil için de konumu, otomotiv sektöründeki tecrübeli ve nitelikli istihdamı, nüfus için hazırlığı ve özellikle lojistikteki ayrıcalıklı özelliğiyle en avantajlı il konumunda bulunuyor.

Organize sanayi bölgesi 3'ten 10'a yükseldi

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oda olarak temel amaçlarının kentin sosyal ve ekonomik anlamda gelişmesini sağlamak olduğunu söyledi.

17 Ağustos 1999 Depremi'nden bugüne kadar geçen süreye bakıldığında iş dünyasının çok önemli çalışmalarla başarılar elde ettiğine değinen Kösemusul, şunları kaydetti:

"Sakarya'daki yapılaşmada, her an deprem olabilecekmiş gibi tüm tedbirleri alarak adım atmamız lazım. İlimizin sosyal ve ekonomik anlamda gelişmelerine baktığımız zaman, ekonomimiz yaklaşık 10 kat büyüdü. Üç organize sanayimiz vardı, şimdi 10 organize sanayi bölgemiz var. Bunun yanı sıra çok büyük bir Milli Üretim Üssü vizyonunu da yakın zamanda uygulamaya gayret edeceğiz. Bu anlamda ülkemizin 2023 hedeflerinde yapılan çalışmalarda ülkemizin lokomotif şehri Sakarya olacak."

Kentin sosyal anlamda da büyümesinin söz konusu olduğunu aktaran Kösemusul, orta ve kısa vadede kurulması planlanan organize sanayilerle istihdamın, dolayısıyla da nüfusun artacağına dikkati çekti.

" Türkiye, depremle ilgili sorununu iyi anlamış durumda"

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas da Türkiye'de depremle ilgili birçok çalışma yapıldığını belirterek, SAÜ'nün de bu çalışmalarda yer aldığını bildirdi.

Elmas, " Türkiye, depremle ilgili sorununu iyi anlamış durumda. Deprem haritaları güncelledi, bunun üzerine yapılacak yatırımlarla ilgili yönetmelikler tamamladı." şeklinde konuştu.

Toplumun ve devletin tüm kesimleriyle kentsel dönüşümün ön plana alındığını anlatan Elmas, " Türkiye'deki 7-8 milyon yapı stoku hızla dönüştürmeye başlanıyor. Türkiye bu konuda bir yol aldı, bu yolu biraz daha hızlandırması gerekiyor. Bu kapsamda Sakarya'da da depremden sonra yeni binalar yeni yerleşim yerleri ve yeni projeler yapıldı." ifadelerini kullandı.

Sakarya'da depremde hasar görmemiş en az bin 500'e yakın binanın yeni yönetmeliğe uygun hale getirilmesi gerektiğini dile getiren Elmas, "Sakarya'da deprem aralığı 21-30 yıl, 18 senesi geçti hızla yaklaşıyoruz demektir. Mutlaka bu binaların yenilenmesi, yönetmeliğe uygun hale getirilmesi, bu duyarsızlığın da sonlanması gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA / Güncel

Mahmut Kösemusul Muzaffer Elmas Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli? Muhammed Akbey kimdir? Zafer Partisi Erzurum Pasinler Belediye Başkan Adayı Muhammed Akbey kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title