Haberler

D-100'ün Altından Roma Mezarlığı Çıktı

Tarihte Birçok Medeniyete Başkentlik Yaptığı Bilinen İzmit'te, Mevcut D-100 Karayolu'nun Altından Roma Mezarlığı Çıktı. D-100'ün Kent İçi Geçişinde Büyükşehir Belediyesi'nin 'Battı-çıktı' Olarak da Adlandırılan Altgeçit İnşaatı da, Mezar Lahitlerine Rastlanması Nedeniyle Kısmen Durduruldu.

TARİHTE birçok medeniyete başkentlik yaptığı bilinen İzmit'te, mevcut D-100 Karayolu'nun altından Roma mezarlığı çıktı. D-100'ün kent içi geçişinde Büyükşehir Belediyesi'nin 'Battı-çıktı' olarak da adlandırılan altgeçit inşaatı da, mezar lahitlerine rastlanması nedeniyle kısmen durduruldu.

Yaklaşık 2 bin yıllık geçmişi olan ve o dönemlerde İskenderiye, Antakya ve Roma'dan sonra dünyanın en büyük liman kenti olduğu tarihi kayıtlardan anlaşılan İzmit, Nikomedye Krallığı'nın yanı sıra Roma İmparatorluğu'na da M.S. 284 yılında da İmparator Diokletionus döneminde imparatorluk başkenti yapıldığı biliniyor.

Halen Orhan Mahallesi'ndeki konutların altında İzmit Körfezi'ne hakim büyük bir antik tiyatronun bulunduğu da belirlenen İzmit'te, kazılan hemen her yerden tarih fışkırıyor. Bunun son örneği de, Büyşükşehir Belediyesi'nin D-100'ün kent içi geçişinde yaptırmakta olduğu altgeçiş inşaatında rastlandı. 'Battı-çıktı' olarak da adlandırılan altgeçit için yapılan kazı çalışmaları sırasında yaklaşık 10 metre derinde Roma dönemine ait lahitler çıktı. Durumun Müze Müdürlüğü'e bildirilmesi üzerine çalışmalar durduruldu.

İzmit Müze Müdürü İlksen Özbay, burada şu anda iki adet içi daha önce boşaltılmış lahit mezar bulunduğunu belirterek, bu bölümdeki çalışmaları durdurduklarını, bölgede daha geniş araştırma başlattıklarını belirtti. İlksen Özbay, Anıtlar Yüksek Kurulu'nun konuyu incelediğini ve verilecek karara göre hareket edileceğini bildirdi.

İzmit'in çeşitli bölgelerinden çıkan ve aralarında 'Herkül' olarak da bilinen Herakles'e ait başı eksik dev heykelin de bulunduğu eserler, Av Karsı, Müze Müdürlüğü ve yeniden restore edilen eski Gar binası bahçesinde muhafaza ediliyor.

Ergün AYAZ

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Kahverengi nasıl elde edilir? Guaj ve akrilik boya ile kahverengi nasıl yapılır? 6 Mayıs Pazartesi 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 6 Mayıs burç yorumları nedir? Real Madrid şampiyon mu oldu? 2024 İspanya La Liga şampiyonu kim oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title