Haberler

CHP Heyeti Paris'e Gitti

Fransa Ulusal Meclisi'nde Bugün Ele Alınacak Sözde Ermeni Soykırımı İnkarını Yasaklayacak Yasa Tasarısına Karşı Tavır Koymak ve Yerinde İzlemek Üzere CHP'li Milletvekilleri Onur Öymen, Şükrü Elekdağ, Gülsün Bilgehan ve Haluk Koç İstanbul'dan Paris'e Gitti.

Fransa Ulusal Meclisi`nde bugün ele alınacak sözde Ermeni soykırımı inkarını yasaklayacak yasa tasarısına karşı tavır koymak ve yerinde izlemek üzere CHP`li milletvekilleri Onur Öymen, Şükrü Elekdağ, Gülsün Bilgehan ve Haluk Koç İstanbul`dan Paris`e gitti.

THY`ye ait tarifeli uçakla saat 13.50`de Paris`e giden CHP`li milletvekilleri Atatürk Havalimanı VIP salonunda yaptıkları açıklamalarda önemli olanın yasanın Ulusal Meclis`e gelmeden önlenmesi olduğunu belirttiler. CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Fransa ulusal Meclisi`ndeki sözde Ermeni söykırımını inkar etmeyi suç sayan yasa tasarısının Fransa anayasasına, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi`ne ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu bildirdi. Öymen, şöyle konuştu: ¨Fransız ulusal meclisi sözde Ermeni soykırımını inkar etmeyi suç sayan ve ¨Ermeni soykırımı olmamış¨ diyenleri 5 yıl hapis cezasına ve 43 bin Avro para cezasına çarptıracak bir bir yasa tasarısını görüşecek. Biz CHP heyeti olarak bu konudaki çalışmaları mecliste izleyceğiz ve burada Fransız parlamenterlerin nasıl bir tavır aldıklarını tarih penceresinden gözleyeceğiz. İsmet Paşa`nın tabiriyle gerçekten Fransa için itibar kırıcı bir gelişme olacaktır. Bu uluslararası hukuku aykırıdır, Fransız anayasasına aykırıdır ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırıdır. Bu tasarının Türkiye ile Fransa arasındaki tarihi dostluğa çok olumsuz yansımaları olacak. Biz bunun engellenmesi için çaba sarfettik. Geçen hafta Pariste`ydik. Bazı miletvekililleri bu tasarının son derece saçma, anlamsız, yanlış ve hukuku aykırı olduğunu belirten beyanlarda bulundular. Ama öyle anlaşılıyor ki, iç politika birçok miletvekilini etkilemiştir. Bu tasarıya karşı olan çok sayıda milletvekili oylamaya katılmayarak bu tasarıya dolaylı destek verme ihtimali yüksektir. Bundan sonra bir senato aşamasından geçecekse de biz bu tasarının bu aşamada engellenmesini istiyoruz. Fransızlar nezdinde bütün bu girişimleri yaptık.¨

Öymen,Türkiye`nin tepkisinin bu aşamada çok önemli olduğunun altını çizerek, ¨Önemli olan buna Türkiye, ne tepki gösterecektir? Türk hükümetinin nasıl bir karar alacağıdır. Umuyorum ki, Başbakanın sözlerini biz ya da kamuoyu yanlış anlamıştır¨ şeklinde konuştu.

ÖYMEN : ¨ERMENİSTAN TÜRKİYE`YE KARŞI MEYDANI BOŞ BULABİLECEĞİNİ ZANNETMEMELİDİR¨

AB politikacılarını Türkiye`ye karşı kışkırtan Ermenistan`a karşı gerekli tedbirleri almak gerektiğine dikkat çeken Öymen, ¨Ermenistan Türkiye`ye karşı meydanı boş bulabileceğini zannetmemelidir. Böyle bir ortamda Ermenistan Türkiye`nin temel çıkarlarına bu kadar zarar verirken bizim yasa dışı bir şekilde 70 bin ermeniyi Türkiye`de çalışma izni vermemiz akla, hukuka ve uluslararası uygulmalara aykırıdır. Hiçbir ülke başka ülkeden kaçak işçilere göz yummazken biz marifet yapıyormuşuz gibi bunlara göz yumuyoruz. Buna benzer alınacak çok tedbir vardır. Ermenistan hem Türkiye`ye bu kadar zarar vereceğini hem de hiçbir karşılık görmeyeceği izlenimine hiçbir zaman kapılmamalıdır. Aynı şey Fransa içinde söz konusudur. Türkiye`nin çıkarlarlarına ,itibarına zarar verecek başka ülkeler için de

söz konusudur. Ermenilerin yoğun olduğu seçim bölgelerinden gelen milletvekilleri Ermenilerin oyunu alıp onlara yaranmaya çalışıyor¨ şeklinde konuştu. Öymen, nesiller boyu oluşturulan dostluğun zarar göreceğini de bildirerek sözlerine şöyle devam etti: ¨Bir dostluğu tahrip etmek kolaydır. Bunu yeniden inşa etmek zordur. Biz Fransa`ya uyarıda bulunduk, bu dostluğu kaybetmeyin nesiller boyunca

oluşturulan bu dostluğu tahrip etmek yanlıştır. Bir ülkenin çıkarına ve haysiyetine siz zarar verirseniz bunun mutlaka bedelini ödersiniz. Hükümet bu sınavdan başarıyla geçecektir. Geçmesi için biz de destek oluruz ama hükümet buna karşı sessiz ve çaresiz kalırsa o zaman biz tepkimizi halkla beraber gösteririz. ¨

Bir gazetecinin Cezayir misillemesinin doğru olup olmadığına ilişkin sorusu üzerine de Şükrü Elekdağ, ¨Cezayir misillemesi yapılması son derece yanlıştır.Yanlış bir harekettir. Zannediyorum ki bundan vazgeçilecektir. Başbakanın da yaptığı açıklamalardan bizim bu görüşümüzü kabul ettiği anlaşılıyor¨ dedi.

Elekdağ`da açıklamasının devamında Türkiye gibi büyük ve onurlu bir ülkenin Fransa`daki birkaç siyasetçinin seçim malzemesi olmasını asla kabul etmeyeceğini kaydederek temasları esnasında doğruyu göstermeye çalışacaklarını aktardı.

Haluk Koç da Fransa`nın iç politikaya dönük çıkar hesaplarını Türkiye üzerinden gördüğünü ifade ederek ¨Bu yanlıştan dönmeleri gerekiyor. Dönmezlerse Türkiye kendi yolunda kendi çizgisinde kendi dostlukları ve ittifaklarıyla ,düşmanlarını da tanıyarak yoluna devam edecektir¨ dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title