Haberler

Çay posası, pH ölçüm kalemine dönüştü

Güncelleme:

- Çay posası, pH ölçüm kalemine dönüştü Dr. Öğretim Üyesi Şeyda Taşar: "Buluşumuz sıvı çözelti ortamının pH'ını ölçemeye yarayan bir kalem niteliğindedir" " Ölçüm esnasında diğer pH indikatörlerinin aksine herhangi bir hazırlık gerektirmiyor" Elazığ'da Fırat Üniversitesi'nden 2 öğretim...

- Çay posası, pH ölçüm kalemine dönüştü

Dr. Öğretim Üyesi Şeyda Taşar:

"Buluşumuz sıvı çözelti ortamının pH'ını ölçemeye yarayan bir kalem niteliğindedir"

" Ölçüm esnasında diğer pH indikatörlerinin aksine herhangi bir hazırlık gerektirmiyor"

ELAZIĞ - Elazığ'da Fırat Üniversitesi'nden 2 öğretim üyesinin yaptığı ve altın madalya kazandığı proje kapsamında yüzde 75'i çay posasından elde edilen ve pH ölçen 'Halokromik Jel Uçlu Kalem' üretildi.

Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Özer ve Dr. Öğretim Üyesi Şeyda Taşar, farklı bir projeye imza attı. 2 öğretim üyesi yaptıkları AR-GE çalışması sonrasında yüzde 75'i çay posasından oluşan ve sıvıların pH derecisini ölçmeye yarayan Halokromik Jel Uçlu Kalem üretti. Kolayca taşınabilen ve pratik olan kalem diğer ölçüm yöntemlerine göre doğayı kirletmediği için çevreci özelliği ile dikkat çekiyor. pH'ı ölçülmek istenen sıvıya jel uç batırılıyor ve renk değişimine göre ölçümü yapılıyor. Ölçüm sonrasında ise ölçüm yapılan sıvının rengi ve bileşimi değişmezken, tek kullanımlık olmayan kalem tekrar tekrar kullanılabiliyor. Biyokimya, kimya, tıp, turizm ve gıda sektörüne katkı sunması hedeflenen çalışma için ulusal ve uluslararası patent başvurusu yapıldı ve TEKNOFEST'te de altın madalyaya layık görüldü.

Projenin altın madalya aldığını belirten Dr. Öğretim Üyesi Şeyda Taşar, "Buluşumuzu Prof. Dr. Ahmet Özer ile birlikte gerçekleştirdik. Hizmet buluşu olarak değerlendirildi. Fırat Üniversitesi hak sahipliğindedir. Buluşumuz sıvı çözelti ortamının pH'ını ölçemeye yarayan bir kalem niteliğindedir. Diğer benzerlerinden farklı olarak sıvı çözelti ortamlarını rengini ve bileşenini değiştirmiyor. Tekrar tekrar kullanılabiliyor. Atık çay posasından elde edilen hemiselüloz menşeili olduğu için ekonomik. Diğerlerine göre kullanımı pratik. Teknik bilgisi olmayan kişiler tarafından da rahatlıkla kullanılabilen pratik bir ürün. Cebimize kolaylıkla koyup taşıyabileceğimiz bir üründür. Ölçüm esnasında diğer pH indikatörlerinin aksine herhangi bir hazırlık gerektirmiyor" dedi.

"Çevreci bir ürün"

Projenin direk ölçümle sonuca giden kısa bir süreci kapsadığını dile getiren Taşar, "Yaklaşık yüzde 75'i çay posasından elde edilen hemiselüloz kaynaklı olduğu için oldukça ekonomik. Çay posası bildiğiz gibi sade hayvan yemi olarak kullanılıyor. Herhangi bir teknik kullanım yeri yok. Ekonomik bir katma değeri yok. Bu ürünümüz aynı zamanda katı atıklar ekonomik katma değer kazandırması yönüyle oldukça önemli bir ürün. Ürünümüz ticarileştirecek büyük ölçekli yatırımcıları Fırat üniversitesine bekliyoruz" diye konuştu.

Projenin kullanım alanlar hakkında bilgi veren Taşar, "Diğer benzerlerinin tamamımın kullandığı kimya sektöründe kullanılabilir. Gıda sektöründe, yüzme havuzlarının dezenfekte işlemlerinin sonrasında ki kontrollerinde, tıbbı tanı teşhis sürecinde hastalıklara bağlı olarak değişen vücut sıvılarının pH'ının kontrolünde kullanılabilir. Az miktarda numune ile daha ileri analizlere gönderimi sağlıyor. Çünkü ölçüm esnasında herhangi bir şekilde sıvı çözelti ortamının pH'ını bileşimini ve rengini bozmuyor. Sadece ölçüm sonucu jel uç renk değiştiriyor. Az miktardaki numune ile daha fazla sayıda analiz yapmamıza olanak sağlıyor. Buluşumuz çevreci bir ürün herhangi bir şekilde su ve çevre kirliliği oluşturmuyor. Çevreci yanı gündeme getirilmeli. Kullanım sonrasında toprak ve çevre kirliliği yok" diye kaydetti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Fırat Üniversitesi Çay Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title