Haberler

"Böyle Bir Şey Olamaz"

Başbakan Erdoğan MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın savcılar tarafından ifadeye çağrılmasını yorumladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan'ın savcılar tarafından ifadeye çağrılmasının çok ciddi bir yargı vesayeti olduğunu belirterek, "Buna 'evet' demek mümkün değil. Biz, yargıda bu vesayeti istemeyiz, bizde de bu vesayeti istemeyiz. Böyle bir şey olamaz. Vesayetçiliği ortadan kaldırmadığımız sürece de bir yere varamayız" dedi.

Başbakan Erdoğan, TRT 1 ve TRT Haber ortak yayınında, "Enine Boyuna" adlı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesinin kaldırılıp, kaldırılmayacağına ilişkin bir soru üzerine Başbakan Erdoğan, "Bunlarla ilgili zaten birçok şeyler, artık yavaş yavaş tırpanlanıyor. 35. maddeyle ilgili olumlu yanı var, olumsuz yanı var. Bunlar İç Hizmet Kanunu'ndan bazı fasıllar veya fıkralar çıkarılıyor. Çıkarılmak suretiyle de daha herkesin kabul edebileceği duruma doğru İç Hizmet Kanunu da geliyor" diye konuştu.

Bu konuyla ilgili Milli Savunma Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin müşterek çalışmalar yaptığını ve yapılması gereken veya gerekli olan değişikliklerin önümüzdeki aylar içerisinde gerçekleştirilebileceğini ifade eden Erdoğan, bu konudaki bir değişiklik için cumhurbaşkanlığı seçiminin beklenmesine gerek olmadığını söyledi.

Başbakan Erdoğan, "28 Şubat mağdurlarının tekrar yargılanabileceğine dair tartışma çıktı. Kılıçdaroğlu 'böyle bir şey olursa belli şartlarla destek verebiliriz' dedi. Böyle bir sürecin başlamasına destek verir misiniz-" sorusuna, şu yanıtı verdi:

"Bununla ilgili zaten yargı süreci başlayanlar var, yeniden yargılamalarla ilgili söylemiyorum. Mağdur olanlarla ilgili avukatları vasıtasıyla yapılan müracaatlar var. Bunlarla ilgili yapılan şu anda bazı başlamış yargı süreçleri var. Yeniden yargılama noktasında doğrusu bizim şu anda yaptığımız bir çalışma yok ama böyle bir şeyin gündeme gelmesi halinde oturulur, konuşulur. Çünkü biz, bugüne kadar birçok tıkanmış olan şeyleri açtık. Burada da eğer hukuk onu gerektiriyorsa, adalet onu gerektiriyorsa biz onun da önünü açar, AK Parti olarak yapmamız gereken neyse bunları da yaparız."

-Uludere-

Başbakan Erdoğan, Uludere olayının bugün yıl dönümü olduğunun anımsatılması üzerine, olaya ilişkin soruşturmanın idari ve askeri yargıda devam ettiğine dikkati çekti.

Konuyla ilgili TBMM'de araştırma komisyonu kurulduğunu, komisyon üyelerinin, silahlı kuvvetler ve valilikle olaya ilişkin görüşmeler yaptığını anımsatan Erdoğan, Meclis araştırma komisyonunun bir rapor hazırladığını ve bu raporun 1-2 hafta içerisinde açıklanacağını bildirdi.

Bir konunun üzerinde özellikle durmak istediğini belirten Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bu konuyla ilgili olarak ta baştan beri gerek şahsım, gerek Genelkurmay Başkanımız, Meclis Başkanımız, çeşitli bakan arkadaşlarımın hepimizin çeşitli açıklamaları oldu. Bizler burada üzüntülerimizi paylaştık, söyledik. Tabii bunu farklı yerlere çekmek suretiyle bunun üzerinden bir istismar mekanizması çalışıyor. Fakat burada bir şeye ben dikkati çekmek istiyorum. Bakın bir yıl oldu, bir yıldır bunu sürekli gündemde tutma gayreti içerisinde olan mahfiller var ama Gediktepe'yi kimse gündemde tutmuyor, Başbağlar'ı kimse gündemde tutmuyor, Bingöl'ü kimse gündemde tutmuyor, Hantepe'yi kimse gündemde tutmuyor, Gaziantep'i kimse gündemde tutmuyor. ya buralarda da onlarca insan maalesef asker, sivil şehit edildi. Niye bunlar acaba gündemde tutulmuyor da sadece burası gündemde tutuluyor- Kaldı ki buranın bir özelliği de var. Nedir; burası bir terör bölgesi, geçiş bölgesi ve böyle bir terör bölgesinde bir hata yapılmış olabilir ve bu hata da ki ben bizzat şeyler izledim, yani insansız hava araçlarının görüntülerini... Yani bu görüntüde net, insanı tanıma gibi bir şeyiniz söz konusu değil. Sadece bir hareketi takip edebiliyorsunuz. Onun için burada ne yazık ki değerlendirenler de bir yapıcı tavır içerisinde değiller, tarafsız bir bakış ortaya koymuyorlar. Hemen 'vurun abalıya' diyorlar. Ha kime vurulur burada- Askere vurulur, vur. İktidara vurulur, vur. Yaptıkları iş bu. Biz de diyoruz ki,

'şu anda işte bakın sivil, asker yargı bu konuyla ilgili çalışmasını yapıyor. Bekleyelim.'

Burada hatayen böyle bir şey de yapmış olabilirler. Çünkü, o askerle Gediktepe'de dalga geçildi. Niye- Orada komutan kalkıp da deyince 'işte biz bunları köylü zannettik, çoban zannettik' dediğinde, 'çoban zannetmiş' diye böyle dalga geçiyorlardı. Haftalarca onu yazdılar, çizdiler. 'Ne demek, vuracaktınız. Kışlaya kadar onlar nasıl geldiler- Nasıl kışlaya saldırabildiler' bu söylendi. Şimdi bir defa o atmosferin içerisinde zaten asker olayları değerlendiriyor. Böyle bir şey de olunca ve görüntüler bu şekilde verildiği anda da kararı veriyorlar ve bu karar üzerine de bu operasyon yapılıyor. Kaldı ki sınırımız içerisinden yapılan atışlar var. Bu atışlarda da hep askerin tespiti şudur;

'kaçakçı olursa ya durur ya geri döner. Ama terörist durmaz, o yürür' diyor. Bunların kendilerine göre tabii bazı kuralları var. Şimdi bu kural içerisinde yürüyüş devam ettiği için 'ha, bunlar demek ki katırların sırtında silahlar var bunlarla beraber yürüyüş devam ediyor' deniliyor. Tecrübeli olanlardan 5-6 tanesi biliyorsunuz kaçıyor ve onlar kurtuluyor."

-Uludere'de ölenlerin ailelerine seslendi-

Başbakan Erdoğan, Uludere'de yaşananların acı bir olay olduğunu vurgulayarak, olay sonrasında hukukun karar vermesini beklemeden acıları biraz olsun hafifletmek için hemen tazminat verme kararı aldıklarını, hızlı adımlar attıklarını belirtti.

Uludere'de hayatını kaybedenlerin aileleri konuşmadan belli bir partinin açıklamalar yapmaya başladığını dile getiren Başbakan Erdoğan, "Sizden giden kimse yok, orada acısı olanlar başka. Bırakın da onlar kararını versin. Biz, muhtarları dinliyoruz farklı, onları dinliyoruz farklı" diye konuştu.

"Olayda hayatını kaybedenlerin ailelerine ne söylemek istersiniz" sorusu üzerine Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Benim söyleyeceğim şey şudur; yani burada ben kasta mahsus bir şey asla düşünmüyorum. Çünkü bütün ilgililerle, başta Genelkurmay Başkanım olmak üzere, samimi olarak onlarla konuştuk. Hepsi bir üzüntünün bir defa içindeler. Bu, bizim burada hatayen böyle bir şey de olmuş olabilir. Onun için burada temenni şart. Benim Uludereli vatandaşlarıma, kardeşlerime söyleyeceğim şey; lütfen bazı öyle ucu bucağı belli olmayan örgütlerin oyununa gelmeyin. Yani bu örgütlerin oyununa gelir de böyle bunlar alıyorlar, parlamentoda gezdiriyorlar, buralara getiriyorlar, başka yerlere götürüyorlar... Yani bunlar bence onların oyuncağı olmaması lazım. Onların malzemesi olmaması lazım. Şu anda yargı mekanizması çalışıyor ve bu yargı mekanizmasının kararının beklenmesi lazım. Niçin bu istismarcıların oyununa geliyorsunuz- Diyorlar ki, 'Efendim işte bir an önce bitsin bu iş.' ya kardeşim öyle olaylar olduki bu ülkede 20 seneyi aştı, karara bağlanamadı. Yani ben gayrimenkul davalarını söylemiyorum, onların içinde 40 yıl, 50 yıldır süren davalar var ama bu tür davalarda da 10 yıl, 20 yıl süren davalar var. Şimdi biz orayı beklemek durumundayız. Orasını beklemeden ben kalkıp da yürütme olarak nasıl böyle bir kararı verebilirim- Bunlar bittikten sonra kararını verirler, karar neyse bunun gereği yerine getirilir."

-MİT Müşteşarı Fidan'ın ifadeye çağrılması-

Başbakan Erdoğan, "MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın savcı tarafından ifadeye çağrılması, bir cemaat ile AK Parti'nin mücadele içerisinde olduğu" iddialarının anımsatılması üzerine, "Buna gülerim. Tabii biz de bunları doğrusu özellikle yazılı ve görsel medyadan öğreniyoruz, buna da üzülüyoruz. Zaman zaman da tabii ciddi manada yaralıyor, hatta zaman zaman bazı arkadaşlarım inanmaya da başlıyor. Diyoruz; 'Aman ha. Çünkü böyle bir şeye inanmaya başladığınız anda biz kaybederiz. Böyle bir şey olamaz.' Olayımız bizim bu ülkede hizmettir" dedi.

Fidan'ın, en yakım mesai ve çalışma arkadaşı olduğunu vurgulayan Erdoğan,

"Burada en yakın mesai arkadaşım, çalışma arkadaşıma karşı yapılmış olan bu olayı kim, hangi niyetle yapmış, nasıl yapmış onu bilemem ama bir başbakan olarak bana düşen görev; arkadaşımla ilgili bu adımı, yanlış adımı önlemek, engellemektir. Grubumuz olarak çalıştık ve bu engellendi, önlendi" ifadesini kullandı.

Yapılanların sadece Fidan'a karşı değil, onun mesai arkadaşlarına da karşı olduğuna değinin Başbakan Erdoğan, "Bu dünyada her halde eşi, benzeri olmamış bir olaydır. Yani bir istihbarat örgütü kendi görev alanıyla alakalı bir adım atacak ve attığı bu adım sebebiyle de mahkumiyeti istenecek" değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Erdoğan, "Bunu bir vesayetçilik çabası olarak mı değerlendirdiniz-" sorusunu, şöyle yanıtladı:

"Tabii bu çok ciddi bir yargı vesayetiydi, buna 'evet' demek mümkün değil. Biz, yargıda bu vesayeti istemeyiz, bizde de bu vesayeti istemeyiz. Böyle bir şey olamaz. Vesayetçiliği ortadan kaldırmadığımız sürece de bir yere varamayız ama şu anda siz irade koyarsınız, bazı mahfiller de kalkar derler ki 'bunlar da vesayet.' Biz, sadece görevimizi yapıyoruz, bunu yapmamız lazım. O süre içerisinde bizim derdimiz ne- Ülkede terörle mücadelede bir yere varmak, terörle mücadelede bir yere varmak isterken de burada şahsım risk alıyorum ve benim müsteşarım da risk alıyor, yanındaki arkadaşıyla beraber. Onların başına her şey gelebilir, çünkü görüştükleri insanlar malum.

Benim söylediğim nedir- Ben, siyasetçi olarak bu görüşmeyi yapamam ama ülkeler, devletler, hükümetler bunları yapamayabilir, ama onların eli ayağı durumunda olan devletteki ajanları vardır, devletteki temsilcileri vardır, bunlar vasıtasıyla bunu yapar ki istihbarat elemanları dünyada hep 'ajan' diye anılırlar. Giderler bunu yapar. Adayla da görüşür, adanın kanaatlerini, düşüncelerini alır, sorgular. Kalkıp şu anda bile spekülasyonlar yapılıyor, neymiş 'anlaşmalar yapılıyor, adadaki bırakılacakmış.' Böyle bir söz, böyle bir şey söz konusu değil ama rahat rahat söyleyebiliyorlar. Bunlar üzücü şeyler ama bizler netice almak istiyoruz, mesafe almak istiyoruz. Bunun için de terörle mücadelede mesafe alma noktasında adayla görüşmede biz asla bir görüşme yapmayız ama görüşme yaptırırız. Kimlerle- İşte bu işlerle görevli olan elamanlarımız vasıtasıyla."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Şu sıralarda halen görüşme var mı- Devam ediyor mu görüşme" sorusu üzerine de "Halen var. Tabii çünkü netice almamız lazım. Biz, bu ışığı görebiliyorsak, o adımı atmaya devam ederiz, baktık ki artık ışık yok, orada keseriz" dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Hakan Fidan Ak Parti Uludere Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
title