Haberler

Blaır-erdoğan 75 Dakika Ne Konuştu?

İngiltere Başbakanı Tony Blair, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Görüşmesinde Yeni Yıldan Önce İşletme ve Sanayi Faslının Müzakerelere Açılabileceği Sinyalini Verdi ve Ercan'a Doğrudan Uçuşlar İçin Doğrudan Ticaret Tüzüğünün Beklenmesi Gerektiğini Söyledi.

İngiltere Başbakanı Tony Blair, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde yeni yıldan önce İşletme ve Sanayi faslının müzakerelere açılabileceği sinyalini verdi ve Ercan'a doğrudan uçuşlar öncesinde doğrudan ticaret tüzüğünün kabul edilmesi gerektiğini aktardı. İngiliz kaynaklar Ercan'a uçuşlar konusunda İngiliz yargısının karar vermesi halinde olumsuz bir sonuç çıkma riskinin bulunduğunu belirtirken AB tüzüğünün kabul edilmesi ile geleceğe dönük adım atmanın kolaylaşabileceğini belirtti.

İngiltere Başbakanı Tony Blair'in Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdiği görüşmenin ayrıntılarına ANKA ulaştı. Diplomatik kaynakların "Çok olumlu ve yapıcı" olarak tanımladıkları görüşmenin 50 dakika öngörüldüğü ancak 75 dakika sürdüğü belirtildi. Görüşmenin sadece bir bölümüne Başmüzakereci Ali Babacan'ın katıldığı geriye kalanın ise baş başa "iki dost" arasında gerçekleştiği kaydedildi.

"REFORM SÜRECİ DEVAM ETMELİ"

Görüşme ile ilgili bilgi veren kaynaklar Blair'in Türkiye'nin müzakere sürecinin devam etmesinin önemine değindiğini ve "zorluklara karşın üyelik hedefi doğrultusunda ilerlemenin" zorunlu olduğuna işaret ettiğini aktardılar. Blair'in TCK'nın 301'inci maddesi dahil olmak üzere ifade ve dini özgürlüklerin geliştirilmesi beklentisini aktardığı ve reform sürecinin kararlılıkla devam etmesinin diğer sıkıntıların aşılmasında rol oynayacağına vurgu yaptığı belirtildi.

BLAİR DOĞRUDAN UÇUŞLAR İÇİN TÜYO VERDİ

Bu arada görüşmede Türkiye'nin Ercan'a doğrudan uçuş beklentisinin gündeme geldiği belirtilirken Tony Blair'in bu konuda temkinli hareket edilmesi tavsiyesinde bulunduğu belirtildi. Bir İngiliz yetkili, Ercan'a İngiltere'den doğrudan uçuş için yargı sürecinin riskli olduğunu, kararın olumsuz çıkması halinde "bağlayıcı" olacağına işaret etti ve "Yapıcı belirsizliğin" sürdürülmesi görüşünü savundu. "Ocak ayında doğrudan ticaret tüzüğünün kabul edilmesini" bekleyin diyen yetkili şu bilgiyi aktardı:

"Tüzük daha çok deniz limanları ile ilgili. Ancak İngiltere ve Avrupa Birliği ileride doğrudan uçuşlar için adımlarını bu zemin üzerinde inşa edebilir."

"ALMANLARA BASKI KURACAĞIZ"

Doğrudan ticaret tüzüğünün Ocak ayında Kıbrıslı Türklerin beklentilerine uygun olarak geçmesi için Blair'in Erdoğan'a Dönem Başkanlığı'nı üstelenecek olan Almanya üstünde baskı kurma sözü de verdiği kaydedildi.

"20. FASIL MÜZAKERELERE AÇILABİLİR"

Diplomatik kaynaklar, Blair'in basın toplantısında çok az bir süre kalmasına karşın Finlandiya Dönem Başkanlığı'nın bitimi öncesinde askıya alınmayan 27 başlıktan bazılarının açılması ifadesine de açıklık getirdi. Blair'in Erdoğan'a "En azında 20. başlık olan İşletme ve Sanayi faslında müzakerelerin açılması mümkün" görüşünü aktardığı belirtildi.

"KIBRIS'DA ÇÖZÜM İÇİN UYGUN MOMENTUM"

Blair'in Kıbrıs'ta görüşme sürecinin yeniden canlandırılması için "Uygun bir momentum" bulunduğu görüşünü aktardığı ve yeni BM Genel Sekreteri'nin bu sorumluluğu üstlenmesi için New York'da gerekli girişimler için ellerinde geleni yapmaya hazır olduklarını aktardığı belirtildi.

ORTADOĞU'DA ERDOĞAN'DAN YAPICI KATKI BEKLENTİSİ

İki liderin Ortadoğu'da gelişmeler hakkında kapsamlı görüş alışverişinde bulunduğu bilgisini veren bir İngiliz kaynak, "Sayın Blair Erdoğan'ın görüşlerini dinlemek istedi" dedi. Türkiye'nin bölgeye dönük görüşlerine çok değer verdiklerini kaydeden yetkili, "Erdoğan ve Türkiye'nin çok önemli iletişim ağları var. Bizim olmayan temaslarımız sırasında istikrara katkı için katkıda bulunabilir" dedi.

Erdoğan'ın Filistin'e dönük ekonomik yaptırımların kaldırılması beklentisine ise Blair'in, "Önce siyasi muhatap gerek. Yardımları ve parayı vereceğimiz bir muhataba ihtiyacımız var" görüşüyle karşılık verdiği belirtildi.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title