Haberler

Biga'da damlama sulama ile yetiştirilen çeltikler hasat edildi

Güncelleme:

Çanakkale'nin Biga ilçesi Karacaali köyünde Necmettin Uslu'nun tarlasında "Damla Sulama Yöntemi ile Yetiştirilen Çeltiklerin Hasat Etkinliği" düzenlendi.

Etkinliğe, Biga Kaymakamı Mustafa Can, İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Güray Ergün, Meclis Başkanı Taner Kömürcü, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Fevzi Atmaca, siyasi parti temsilcileri ve daire amirleri ile çok sayıda çiftçi katıldı.

Kaymakam Mustafa Can, etkinlikte yaptığı konuşmada, " Çanakkale'de çeltiğin yüzde 90'ı Biga'da üretiliyor. Geçen yıl üretim 80 bin dönüm iken, bu yıl 90 bin dönüme çıkardık. Toprak ve su, çiftçimizin sermayesidir. Nüfusun ve tüketimin arttığı bu dönemde bu öz sermayemizi korumak kollamak zorundayız." dedi.

Karadağ da geleneksel üretimin artık bittiğini belirterek, bilim ve tekniğin yerinde ve zamanında kullanılmasının önemine değindi.

Çanakkale'nin, Türkiye genelinde çeltik üretiminde 4'üncü sırada yer aldığını aktaran Karadağ, şunları kaydetti:

"2019 yılında Çanakkale'de 110 bin dekarlık alanda çeltik ekimi yapılarak 93 bin ton çeltik elde etmişiz. Su varlığımıza bakarak ne kadar alanın ekilebileceğini suyumuzun ne kadar alana yetebileceğine karar veriyoruz. Çeltikte kendi kendimize yetebilmemiz için şu andaki mevcut üretimimizin yüzde 50'sini daha üretmemiz gerekiyor. İnşallah bunu da damlama sulama sistemlerini kurarak yapacağız. Bireysel desteklemeler getirildi. İnşallah yüzde 50'sini Bakanlığımız destekleme olarak verecek."

Çiftçi Necmettin Uslu ise 28 Mayıs'ta ekimini gerçekleştirdiği gemici çeltik çeşidini 132 günde hasat ettiğini anlattı.

Üç günde bir sulama yaparak damlama sulama sistemi ile hiçbir sıkıntı yaşamadığını dile getiren Uslu, çeltikte en büyük sorunun otla mücadele olduğunu, tek ilaç uygulaması ile başarılı olduğunu bildirdi.

Hasat duası ve çeltik biçimi ile program sona erdi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Çanakkale Çeltik Biga Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Süleyman Ada kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Türkoğlu Belediye Başkan adayı Süleyman Ada kaç yaşında, nereli? CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 29 Mart GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE! Cengiz Gökçam kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Pazarcık Belediye Başkan adayı Cengiz Gökçam kaç yaşında, nereli? Kamber Harmankaya kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Onikişubat Belediye Başkan adayı Kamber Harmankaya kaç yaşında, nereli? Mehmet Akçiçek kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Nurhak Belediye Başkan adayı Mehmet Akçiçek kaç yaşında, nereli? Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Göksun Belediye Başkan adayı Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kaç yaşında, nereli? Hatice Kahraman kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Elbistan Belediye Başkan adayı Hatice Kahraman kaç yaşında, nereli? Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title