Haberler

Baykal: "Çok Tehlikeli Bir Rejim Sorunu Ortaya Çıkarıldı"

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "Türkiye'nin Bir Dış Politika Krizini Çözeceğiz Derken Aslında Çok Tehlikeli Bir Rejim Sorunu Ortaya Çıkarılmıştır" Dedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "Türkiye'nin bir dış politika krizini çözeceğiz derken aslında çok tehlikeli bir rejim sorunu ortaya çıkarılmıştır" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın düne kadar kabul edilemez bulduğu önerileri uygulamak için apar topar yola çıktığını öne süren Baykal, "Başbakan Afyon meydanından meydan okumasını biliyor da Brüksel'den gelen tehditler karşısında yelkenleri indiriveriyor. Düne kadar kabul edilemez dediği önerileri uygulamak için apar topar yola çıkmıştır. Yel yepelek yelken kürek Brüksel'in talimatını uygulamaya çalışıyor" diye konuştu.

Baykal, "Türkiye'nin bir dış politika krizini çözeceğiz derken aslında çok tehlikeli bir rejim sorunu ortaya çıkarılmıştır" diye konuştu.

Baykal, Emekli Subaylar Derneği Başkanı emekli Tümgeneral Rıza Küçükoğlu ve dernek yöneticilerini parti genel merkezinde kabul etti.

Baykal, basına kapalı kabulün ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. AB ve Kıbrıs konusundaki son gelişmelerle ilgili bir soru üzerine, Hükümetin bir süre öncesine kadar sürdürdüğü politikayı değiştirdiğini ve dışına çıktığını öne sürdü.

Hükümetin AB ile ''kapalı devre'' bir ilişki içine girdiğini ve bir limanı koşulsuz olarak açmayı önerdiğini savunan Baykal, ''Bu girişimin amacı KKTC'ye yönelik izolasyonun, ablukanın kaldırılmasından çok AB zirvesinde Türkiye'ye yönelik olarak uygulanacak olan yaptırımları ortadan kaldırmaya yöneliktir'' dedi.

''Biz yapmayacağız dediğimiz şeyi yapmaya başlamışızdır'' diyen Baykal, şöyle devam etti:

''Bunun Türkiye'nin politikasında bir kırılma olmadığını söylemek mümkün müdür? Neyi kamufle ediyoruz? Bu ek protokolü hükümet meclise getirmeye cesaret edememiştir. Meclise getirilmeyen ek protokol ucundan kenarından uygulanmaya başlıyor. Meclis'ten onay almadan nasıl uygulamaya başlayabilirsiniz? Bu, bir kırılmadır. Hiç tereddüt yok. Kıbrıs politikasında reddettiğimiz bir taahhüdün, şarta bağlı olduğunu söylediğimiz, KKTC'ye yönelik izolasyonun kaldırılmasıyla ancak yürürlüğe girer dediğimiz bir taahhüdün hiç bunlar söz konusu olmadan tek taraflı olarak uygulanabilir hale dönüştüğünü biz taahhüt ediyoruz, hükümet olarak. Hükümet, (evet, haklısınız, bu benim borcumdur, ama bu borcu müsaade edin taksitle ödeyeyim) diyor. Borcum borçtur, izin verin taksitle ödeyeyim, diyor hükümet. Eskiden borcum borçtur, demiyordu. Şimdi borcum borçtur izin ver de taksitle ödeyeyim, diyor. İlk taksit de bir liman olsun diyor. Şimdi bu nasıl bir kırılma değildir? Nasıl bir devlet politikasının dışına çıkma değildir? Nasıl yeni bir angajman değildir?''

-''REJİM SORUNU...''-

Baykal, son karar alınırken, meclisin, ana muhalefet partisinin, Bakanlar Kurulu'nun, Genelkurmay Başkanı'nın haberinin olmadığını belirtti.

Demokrasinin kurumların, organların yetkilerini bildiği, gerekli danışmaların yapıldığı, karar alma sürecinin kolektif olarak işletildiği bir sistem olduğunu ifade eden Baykal, ''Bakanlar Kurulu'nun haberi olmayan, meclisin haberi olmayan bir karar demokrasinin gereğidir diye nasıl benimsenebilir? Böyle bir şey olabilir mi?'' dedi. Baykal, şu görüşleri dile getirdi:

''Genelkurmay Başkanı'nın haberi yok. Başbakan, Genelkurmay Başkanı ile istişare etme ihtiyacı hissetmiyor, ana muhalefet partisi ile istişare etme ihtiyacı hissetmiyor, Bush ile Karamanlis ile istişare ediyor. Bu normal mi, bu kabul edilebilir mi? Bu, hem Türkiye'nin dış politikasını çok ciddi bir sarsıntıya soktu, hem de Türkiye'nin iç devlet düzenini çok olumsuz bir çerçeve içinde dünyaya teşhir etti. Türkiye'nin bir dış politika krizini çözeceğiz derken aslında çok tehlikeli bir rejim sorunu ortaya çıkarılmıştır.

Sayın Başbakan (biz iş yapıyoruz) diyor. Bunu bir çözüm diye kabul etmek hiçbir aklı başında insanın içine sindirebileceği bir tablo değildir. Başbakan Afyon meydanından meydan okumasını biliyor da Brüksel'den gelen tehditler karşısında yelkenleri indiriveriyor. Düne kadar kabul edilemez dediği önerileri uygulamak için apar topar yola çıkmıştır. Yel yepelek yelken kürek Brüksel'in talimatını uygulamaya çalışıyor.''

Baykal, Türkiye'nin bir tek limanını dahi açmasının Rum yönetimini devlet olarak tanıma doğrultusunda çok önemli bir adım atması anlamına geleceğini belirterek, şunları kaydetti.

''Bu adımı attıktan sonra Türkiye'nin artık Kıbrıs devletini tanımıyorum deme şansı ortadan kalkacaktır. Fiili bir tanıma olacaktır. O tanıma, bir süre sonra hukuki tanımaya dönüştürülecektir, gerekirse Avrupa mahkemelerinin kararlarıyla ve Türkiye tanıma noktasına gelecektir. Londra ve Zürih anlaşmaları artık çıkmaza girecektir. Bu anlaşmaların çıkmaza girmesi Türkiye'nin oradaki askeri varlığının çok ciddi bir şekilde tartışılmasını gündeme getirecektir. Bu tehlikeli oyun oynanıyor. Bunun kabul edilmemesinden teselli bulmak da mümkün değildir. Bu girişim şu anda zararı zaten vermiştir. Bütün dünya Türkiye'nin tavize hazır bir konumda olduğunun fotoğrafını çekmiştir. Çok büyük bir yanlış yapılmıştır.''

Baykal, bir başka soru üzerine, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in görev süresinin bitiminde CHP'ye yönelik bir tercih belirtmesi durumunda bundan çok büyük bir mutluluk ve onur duyacağını söyledi.

Baykal, ''Takdir sayın Cumhurbaşkanınındır. Alacağı karar ancak bizi mutlu eder'' dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Kahverengi nasıl elde edilir? Guaj ve akrilik boya ile kahverengi nasıl yapılır? 6 Mayıs Pazartesi 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 6 Mayıs burç yorumları nedir? Real Madrid şampiyon mu oldu? 2024 İspanya La Liga şampiyonu kim oldu? Samsunspor Trabzonspor maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Samsunspor TS maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Manchester City Wolverhampton maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) M.City Wolverhampton maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title