Haberler

Başkan Obama Ankara'da

ABD Başkanı Barack Obama, Resmi Bir Ziyaret İçin Ankara'ya Geldi. Obama'nın Yolculuk Ettiği Air Force 1 Uçağı Saat 21.15'te Esenboğa Havaalanı'na İndi. En Üst Düzey Güvenlik Önlemlerinin Alındığı Esenboğa'da Obama'yı, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Ankara Valisi Keman Önal,abd'nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey ve Türkiye'nin Washington Elçisi Nabi Şensoy Karşıladı.

Türkiye, beş yıla yakın bir aradan sonra ABD Başkanını ağırlıyor. ABD Başkanı Barack Obama, görevine başladıktan sadece 2.5 ay sonra resmi bir ziyaret için Ankara'ya geldi. Obama'nın yolculuk ettiği Air Force 1 uçağı saat 21.15'de en üst düzey güvenlik önlemlerinin alındığı Esenboğa Havaalanı'na indi.

Başkan Obama ve beraberindeki resmi heyetini taşıyan Air Force 1 uçağı, Obama'nın, Avrupa'ya yaptığı ilk yurt dışı gezisinin son durağı olan Ankara'daki Esenboğa Havaalanına saat 21.15'de iniş yaptı. Başkan Obama'yı taşıyan Air Force 1 uçağına, Türk Hava Sahası'na girmesiyle birlikte Türk Hava Kuvvetleri'ne ait F-16 uçakları eşlik etti.

Uçak inmeden saatler önce en üst düzey güvenlik önlemleri alındığı havaalanında Obama'yı, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Ankara Valisi Keman Önal, ABD'nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey ve Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy karşıladı.

Avrupa gezisinin önceki duraklarında eşine eşlik eden Michelle Obama ise, Ankara'ya gelmedi. Bayan Obama'nın çocuklarından daha fazla ayrı kalmak istemediği için Ankara'ya gelmeyerek ABD'ye döndüğü ifade ediliyor.

Esenboğa'daki sıcak karşılamanın ardından Barack Obama, havaalanında bekletilen zırhlı araca binerek Ankara ziyareti sırasında ağırlanacağı Sheraton oteline ulaştı.

-GÜVENLİK ÖNLEMLERİ-

Bu arada, Barack Obama'nın ziyareti nedeniyle binlerce polis görevlendirildi. Esenboğa'dan Sheraton oteline kadar giden yollar trafiğe kapatıldı. Yol boyunca olağanüstü güvenlik önlemleri alınırken güzergahtaki bazı yüksek binaların çatılarına keskin nişancılar yerleştirildi.

Ankara'nın şimdiye kadar ağırladığı beşinci ABD başkanı olan Obama ve beraberindeki heyetin ziyaretini izlemek üzere 150 kadar medya mensubu da, ayrı bir uçakla Ankara'ya geldi.

Öte yandan, ABD Başkanı ve beraberindekiler için Sheraton ve Hilton otellerinin büyük bir bölümü kapatıldı.

Başkan Obama'nın ziyareti nedeniyle alınacak güvenlik önlemlerini görüşmek üzere ziyaretten çok önce Ankara ve İstanbul'a, ABD'li güvenlik ve istihbarat yetkilileri gelmişlerdi.

-YOĞUN PROGRAM-

G-20 ve NATO zirvelerinin ardından AB Dönem Başkanı Çek Cumhuriyet'in başkenti Prag'da AB liderleri ile bir araya gelen Barack Obama, yarın Ankara'da yoğun görüşmelerde bulunacak.

Başkan Obama yarın sabah ilk olarak Anıtkabir'e giderek saygı duruşunda bulunacak.

Bunun ardından Çankaya Köşkü'ne hareket edecek Obama için bir karşılama töreni düzenlenecek. Obama, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bazı bakanlar ve diğer üst düzey yetkililerce karşılanacak.

Çankaya Köşkü'nde, Obama ile Gül arasında bir görüşme yapılacak ve çalışma yemeğinde bir araya gelinecek.

Ayrıca, Cumhurbaşkanı Gül ile ABD Başkanı Obama tarafından ortak bir basın toplantısı düzenlenecek.

Barack Obama, öğleden sonra TBMM'de Başkan Köksal Toptan ve CHP, MHP ve DTP liderleri ile ayrı ayrı bir araya gelecek. Obama, TBMM Genel Kurulu'na hitap edecek.

Son olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaret edecek Obama, akşam saatlerinde İstanbul'a gidecek.

Obama, İstanbul'da dini liderler ve öğrencilerle buluşacak. Aya Sofya ve Sultanahmet'i ziyaret edecek.

"BM Medeniyetler İttifakı'nın İkinci Forumu"nun çerçevesinde Cumhurbaşkanı Gül'ün konuklara vereceği akşam yemeğine katılması beklenen Obama, Salı günü Türkiye'den ayrılacak.

-KRİTİK KONULAR-

Barack Obama'nın Ankara'da yapacağı görüşmelerde ikili ve bölgesel olmak üzere, çok sayıda konu gündeme gelecek. İki ülke arasındaki "stratejik ortaklık" ilişkilerinin çeşitli alanlarda daha da geliştirilmesi konularının ele alınacağı görüşmelerde özellikle enerji ve PKK ile mücadeledeki işbirliği üzerinde durulacak.

Bölgesel sorunların da gündeme damgasını vuracağı görüşmelerde, ABD tarafınca Türkiye'nin İran ve Ortadoğu gibi sorunların çözümüne katkılarının sürmesi arzusu ve beklentisi dile getirmesi bekleniyor. ABD ayrıca, Türkiye-Irak yakınlaşması ve Kuzey Iraklı liderliği ile üst düzey temasların yeniden başlamasından duyulan memnuniyeti de ifade edecek.

ABD'nin Türkiye'nin AB üyelik sürecine tam destek dile getirmesi beklenen görüşmelerde Türkiye'deki demokratikleşme ve insan haklarının önemine vurgu yaparken Ruhban Okulu'nun yeniden açılması, kültürel hakların geliştirilmesi gibi bazı somut taleplerini dile getirmesi kesin gözüyle bakılıyor.

(ANKA)

(CN/EÖ)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title