Haberler

Başbakan Yardımcısı Çiçek, Tüsiad'ın "Anayasa Konvansiyonu" Kurulması Önerisini Değerlendirdi

Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Cemil Çiçek, Tüsiad'ın "Anayasa Konvansiyonu" Kurulması Yönündeki Önerisinin AK Parti'nin Öngörüsünün Bir Kanıtı Olduğunu Söyledi. AK Parti'nin Anayasa Çalışmasından Dolayı Anayasal Düzeni Değiştirmekle Suçlandığını Kaydeden Çiçek, "Meslek Örgütlerinin Çalışmalarının Birbirinden Kopuk Olmaması Lazım.

Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Cemil Çiçek, TÜSİAD'ın "Anayasa Konvansiyonu" kurulması yönündeki önerisinin AK Parti'nin öngörüsünün bir kanıtı olduğunu söyledi. AK Parti'nin Anayasa çalışmasından dolayı anayasal düzeni değiştirmekle suçlandığını kaydeden Çiçek, "Meslek örgütlerinin çalışmalarının birbirinden kopuk olmaması lazım. Aksi halde bu işi baştan öldürmüş, katletmiş oluruz. Bize yöneltilen itirazların benzerleri, bu defa kendilerine de yöneltilir" uyarısında bulundu.

Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı tarafından Swiss Otel'de düzenlenen 'Kadın ve Katılım' konulu toplantıya katılan Başbakan Yardımcısı Çiçek, toplantıya gelişinde gazetecilerin sorularını cevapladı. AK Parti'nin 3 Temmuz'da Anayasa Mahkemesi'ndeki sözlü savunmasını kendisinin yapıp yapmayacağının sorulması üzerine Çiçek, "3 Temmuz günü geldiğinde görürsünüz" diye konuştu. İsminin geçtiğinin hatırlatılması üzerine Çiçek, "Geçer benim ismim. Birçok işte geçiyor" dedi.

Ekip halinde bu çalışmayı yaptıklarını hatırlatan Çiçek, bunları hem Yüksek Mahkeme'ye hem de davacı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na ilettiklerini bildirdi. Çiçek, "Neye nasıl baktığımız yazılı metinlerde var. O çerçevede bir değerlendirme yapacağız" şeklinde konuştu.

"DEMEK Kİ ARTIK YENİ BİR ANAYASA İHTİYACINI HERKES DİLLENDİRMEYE ÇALIŞIYOR" Gazetecilerin sorusu üzerine Çiçek, TÜSİAD'ın "Anayasa Konvansiyonu" kurulması yönündeki önerisini de değerlendirdi. Yeni bir Anayasa konusunu geçtiğimiz yıl AK Parti'nin gündeme getirdiğini ve seçim beyannamesinde de yer verdiğini hatırlatan Çiçek, Türkiye'nin 1982 Anayasası ile artık ülke sorunlarını çözmeye imkan bulamadığını, birçok köklü reformları Anayasa'daki engelleyici hükümler nedeniyle yerine getiremediklerini ifade ettiklerini söyledi. Sivil toplum kuruluşlarının geçmişte de bu yönde taleplerinin olduğunu, TOBB, HAK-İŞ ve bazı meslek odalarının, TÜSİAD gibi sivil toplum örgütlerinin bir Anayasa talebi gündeme getirdiğini belirten Çiçek, AK Parti olarak bu talebi karşılamak için 2007'de seçim beyannamesine bu öneriyi koyduklarını dile getirdi. Bir taslak metin hazırladıklarını ancak bu metin parti tarafından daha incelenip kamuoyuna duyurulmadan ithamların başladığına dikkat çeken Çiçek, "Nereden çıktı dercesine ithamlar yapıldı. Şimdi TÜSİAD'ın böyle bir öneriyi gündeme getirmesi bizim bu konuya ne kadar öngörüyle doğru ve gerçekçi baktığımızın da bir kanıtıdır. Demek ki artık yeni bir Anayasa ihtiyacını herkes dillendirmeye çalışıyor. Bizim yaptığımız işin ne kadar doğru olduğunu gösteriyor. Ama bunu yaptık diye itham edildik. Hatta o Anayasa taslağından dolayı Anayasal düzeni değiştiriyoruz diye ithamlar vardı" değerlendirmesini yaptı. Bu yöndeki çalışmaların önemli olduğunu ve her zaman takdir edileceğini kaydeden Çiçek, sivil toplum kuruluşlarının uyumlu çalışma yapmaları konusunda uyarıda bulundu. Anayasa taslağıyla ilgili TOBB başta olmak üzere 7-8 meslek örgütünün sürece katkı sağlamak amacıyla çalışmaları olduğunu ifade eden Bakan Çiçek, TÜSİAD'a yönelik şu uyarılarda bulundu:

"Çalışmaların birbirinden kopuk olmaması lazım. Aksi halde bu işi baştan öldürmüş, katletmiş oluruz. Çünkü bize yöneltilen itirazların benzerleri bu defa kendilerine yöneltilebilir. Ya da kendilerinin bize yönelttiği itirazları şimdi kamuoyu kendilerine de yöneltmiş olur. Önce bu çalışmaları bir ahenk bir bütünlük içerisinde götürmekte fayda var diye düşünüyorum." Çiçek, eski Başbakan Mesut Yılmaz'ın Strazburg'da yaptığı açıklamalara ilişkin yorum yapmaktan ise kaçındı.

(DA-CC-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'den gülümseten sözler: Ben bir cevap vereceğim internete düşeceğiz

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'den gülümseten sözler: Ben bir cevap vereceğim internete düşeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan köklü değişim sinyali: Yeni isimlerle yola devam edeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan köklü değişim sinyali: Yeni isimlerle yola devam edeceğiz

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

Nihat Doğan'dan boşanma kararı alan Arzu Doğan'dan çok konuşulacak itiraflar

Nihat Doğan'dan boşanma kararı alan Arzu Doğan'dan çok konuşulacak itiraflar

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title