Haberler

Bartın'da Demiryolu Projesi Masaya Yatırıldı

Bartın'da Adapazarı Karasu Limanı ile Ereğli-zonguldak-bartın Demiryolu Bağlantısı Projesi Kapsamında Sivil Toplum Örgütleri ve Halkın Katılımı Toplantısı Yapıldı.

Bartın'da Adapazarı Karasu Limanı ile Ereğli-Zonguldak-Bartın demiryolu bağlantısı projesi kapsamında sivil toplum örgütleri ve halkın katılımı toplantısı yapıldı.

Halk Eğitim Merkezi salonunda gerçekleştirilen toplantıya Vali İsa Küçük, Vali Yardımcısı Celal Dinçer, Ulus Kaymakamı Uğur Arslan, Amasra Belediye başkanı Ali Yıldırım, Kumluca Belediye Başkanı Metin Çetin, Kurucaşile Belediye Başkanı Hüseyin Sevim, Kozcağız Belediye Başkanı Meliha Okutay, Çevre ve Orman Müdürü Zeki Şaltu, Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Altaş, Defterdar Saim Çırıka, Tarım İl Müdürü Yusuf Alagöz, Milli Eğitim Müdürü Hacı Ali Yeşilyurt, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kemik, İl Genel Meclisi Başkanı Hüseyin Manav, İl Özel İdare Sekreteri İbrahim Kayış, Orman Fakültesi akademisyenleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Toplantıya konuşmacı olarak katılan Vadi Mühendislik temsilcisi Sevinç Ofli, proje hakkında bilgi verdi. Ofli, "2006 yılı yatırım programı Ulaştırma-Demiryolu sektöründe yer alan, Demiryolu İl Tesis Bağlantıları Demiryolu Projesi, Demiryolları Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğünce, Nevşehir, Kırşehir, Tokat-Turhal, Şanlıurfa-Mürşitpınar, il bağlantıları ile Aydın-Çina-Güllük ve Adapazarı-Karasu Limanı-Ereğli-Zonguldak-Bartın Liman bağlantıları planlanmış, etüt proje ve mühendislik hizmetleri Yüksel Domaniç Mühendislik tarafından yapılmaktadır. Etüt, proje ve mühendislik hizmetleri işi devam eden Adapazarı-Karasu Limanı-Ereğli-Zonguldak-Bartın Demir yolu bağlantısı projesi Batı Karadeniz Bölgesinin tamamına yakınını kat etmektedir. Sakarya ırmağı ve Sakarya il merkezinde başlayan hat uzunluğu toplam 299+990 kilometredir. Sakarya, Düzce, Zonguldak ve Bartın olmak üzere 4 ilin sınırları içinde kalmaktadır. Demiryolu hattının yaklaşık olarak 82+240 kilometrelik kısmı Sakarya, 30+000 kilometrelik kısmı Düzce, 58+430 kilometrelik kısmı Bartın sınırları içerisinde kalmaktadır. Proje güzergahı boyunca, Adapazarı-Karasu arası ve Karasu-Ereğli-Zonguldak-Bartın arası hattının çift hat olması, liman bağlantıları olan Karasu Limanı arası ve Bartın-Amasra bağlantısı hatlarının da tek hat olarak projelendirilmesi planlanmaktadır. Bu çalışmada, ülkemiz şartlarını da dikkate alarak ana demiryolu hatlarına il bağlantıları, liman bağlantıları, istasyon yerleri ve alanlarının düzenlenmesini ve bağlantıların ana hatlara aktarılması durumlarına ait temel bilgiler çıkarmak ana amaçtır" dedi.

Toplantıya katılan Bartın Valisi İsa Küçük ise, bölgenin demiryolu ihtiyacının Amasra'da ilk resmi üretim faaliyetlerinin başladığı 1848 yılında başladığını ifade etti. Vali Küçük, "Doğaldır ki, ana güzergahta olmayan bölgelere demiryolu gibi maliyeti yüksek yatırımların gelmesi, bölgenin üretim, tüketim özelliği ve yükü ile bölgenin ekonomiye katılımı doğru orantılıdır. Bugün, bu anlamda yaklaşık 150 yıllık bir hayalin gerçeğe dönüşümü yolunda önemli bir adım daha atılıyor. Ağustos 2006 yılında Valiliğimizin yaptığı teklif üzerine hızla başlatılan çalışmalar bugün burada tüm Bartınlıların da katkıları alınarak projenin çevresel etki değerleri, halkı bilgilendirme, halk katılım toplantısı ile birlikte yeni bir aşamaya geçilmesi olacaktır. Tüm katılımcılar, eleştiri ve önerilerini mutlaka yapmalıdır, kuşkular varsa dile getirilmelidir. Bu toplantıda dile getirilecek her eleştiri projenin temellerini daha da sağlamlaştıracaktır. 9. kalkınma planı stratejik hedefleri arasında yük taşımacılığı demiryolu ağının geliştirilmesi ve bunun içinde özel sektör tren işletmeciliğinin geliştirilmesi vardır. 2008 yılı yatırım programında benzer hükümleri içermekte ve özellikle sanayi bölgeleri ve limanlar arasında demiryolu bağlantı hatları yatırımlarına önem verileceği belirtilmektedir. Bartın limanının genişlemesi, Tarlaağzı bölgesinde kömür üretiminin başlaması ile birlikte yürüyecek olan bu demiryolu projesi, Bartın'ın batıya ve dünyaya bağlanacağı anlamına gelmektedir. Bu projeler göçü geriye çevirecek projelerdir" diye konuştu.

(MAO-AK)

15.11.2007 17:54 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title