Haberler

Ban: Su Sıkıntısı Dünyada Çatışma Yaratabilir

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Sudan'ın Sorunlu Bölgesi Darfur'daki Krizi Örnek Göstererek, Su Sıkıntısının Dünyada Çatışma Yaratabileceğini Söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Sudan'ın sorunlu bölgesi Darfur'daki krizi örnek göstererek, su sıkıntısının dünyada çatışma yaratabileceğini söyledi.

Davos'taki Dünya Ekonomik Forumunda konuşan Ban, Darfur krizini büyük ölçüde Sudan'daki kuraklığa bağladı ve "Deneyimler, su sıkıntısının özellikle yoksul ülkelerde çatışmalara yol açabileceğini kanıtlamaktadır. Nüfus artışı ve küresel ısınma, sorunu daha da ağırlaştıracaktır. Dünya ekonomisi büyüdükçe, açlığı da büyüyecektir. Ufukta birçok yeni çatışma şekilleniyor" dedi.

Sudan'ın batısındaki Darfur sorununun kökeninde uzun zamandır süren kuraklığın bulunduğunu belirten Ban, bu sorunun 2003'den beri doğrudan ya da dolaylı olarak 200 bin insanın ölümüne yol açtığını söyledi ve insanlığın yarısından fazlasını barındıran yüz kadar ülkenin küresel ısınma ve susuzluk yüzünden siyasi istikrarsızlık, hatta şiddet olaylarına sahne olduğunu belgeleyen rapordan söz etti.

Dünya kamuoyunu, tıpkı küresel ısınmaya sahip çıktığı gibi susuzluk konusuna da sahip çıkmaya çağıran BM Genel Sekreteri, "Hepimize yetecek kadar su kaldı, ama daha eşit biçimde paylaşmak, daha iyi kullanmak ve temiz bırakmak koşuluyla..." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title