Haberler

Bakan Eroğlu: "Su Sıkıntısı Çektirmeyeceğiz"

Bakan Eroğlu: "Su sıkıntısı çektirmeyeceğiz" Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu: "Barajlarda ki su seviyesi yüzde 30 seviyelerinden yüzde 40 seviyelerine yükseldi" "Güneydoğu Anadolu bölgesinde ki yağışlarda önemli oranda azalma oldu" "Vatandaşlarımız tedirgin olmasın, tedirgin olacak...

Bakan Eroğlu: "Su sıkıntısı çektirmeyeceğiz"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu :

"Barajlarda ki su seviyesi yüzde 30 seviyelerinden yüzde 40 seviyelerine yükseldi"

"Güneydoğu Anadolu bölgesinde ki yağışlarda önemli oranda azalma oldu"

"Vatandaşlarımız tedirgin olmasın, tedirgin olacak olan biri varsa biziz ve gerekli tedbirleri alıyoruz"

ANKARA - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Barajlarda ki su seviyesi yüzde 30 seviyelerinden yüzde 40 seviyelerine yükseldi. Şubat, Mart, Nisan aylarında yağış bekliyoruz. Büyükşehirlerimiz de herhangi bir su sıkıntısı yaşatmayacağız. Güneydoğu Anadolu bölgesinde ki yağışlarda önemli oranda azalma oldu. Burada da, Atatürk Barajındaki suyu çok akıllıca yönetmek suretiyle, damlama veya yağmurlama sulama yaparak çiftçilerimize güzel su vereceğiz" dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, bu sene 'Gelecekte Yaşanabilir Şehirler İçin Sulak Alanları Koruyalım' temasıyla gerçekleştirilen 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü Programına katıldı. Programın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Eroğlu, barajlardaki su seviyesinin yüzde 30'dan yüzde 40 seviyelerine yükseldiğini belirterek, "Yağışlarda gelecek, özellikle Şubat, Mart, Nisan aylarında yağış bekliyoruz. Şu anda bile yaptığımız hesaplara göre Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa gibi büyükşehirlerimiz de herhangi bir su sıkıntısı yaşatmayacağız. Güneydoğu Anadolu bölgesinde ki yağışlarda önemli oranda azalma oldu. Burada da Atatürk Barajındaki suyu çok akıllıca yönetmek suretiyle, damlama veya yağmurlama sulama yaparak çiftçilerimize güzel su vereceğiz. Tarla içi sulamaları da çiftçilerimiz ile birlikte gerçekleştireceğiz ve orada da bir sıkıntı olacağını tahmin etmiyorum. Her yıl Nisan ayında yaz ayı için bir değerlendirme toplantısı yapıyoruz. Önümüzdeki yaz ayının bütün şehirlerimiz için, sulama, sanayinin su hayatı ve yaban hayatı için değerlendirmesini Nisan ayında yapacağız. Bunu çok ilmi olarak yapıyoruz. Benim geliştirdiğim ötelemeli grafik diye bir sistem var ve bütün şehirleri ona göre bilgisayar ortamında değerlendiriyoruz, en kötü şartlarda susuz kalma riski olup olmadığına bakıyoruz. Buna göre A, B, C planlarımızı devreye sokuyoruz. Geçmişte de 2014 yılında kuraklık olmuştu ve o tarihlerde barajlarda su seviyesi sıfıra yaklaşmıştı. Ama biz su kesintisi yapmayacağız, suyunuz sürekli akacak diye söz verdik" açıklamasını yaptı.

Bugün Ege'nin kıyı şeridinde yağış olduğunu, Cumartesi günü de bu yağışların devam edeceğini aktaran Eroğlu, Pazar günü Ege Bölgesi, İç Anadolu ve Karadeniz'in tamamının yağışlı olacağını, Pazartesi gününden itibaren ise yağışların Doğu Karadeniz'e kayacağını söyledi. Sıcaklıkların mevsim normallerinin biraz üzerinde seyrettiğine dikkat çeken Eroğlu, kar yağışının gözükmediğini kaydetti.

Vatandaşın tedirgin olmaması gerektiğini belirten Eroğlu, "Tedirgin olacak biri varsa o da biziz ve tedbir alacağız. Vatandaş tedirgin olmayacak, bizim vazifemiz suyu akıllıca yöneterek milleti susuz bırakmamak, tarlaları susuz bırakmamak, sanayiyi ve yaban hayatını susuz bırakmamak, sulak alanları kurutmamaktır. Tedirgin olmasınlar, yazın bir sıkıntı olmayacak" dedi.

2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü

'Gelecekte Yaşanabilir Şehirler İçin Sulak Alanları Koruyalım' temasıyla gerçekleştirilen 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü Programında konuşma yapan Eroğlu, dünyadaki bitki ve hayvan topluluklarının birçoğunun sulak alanlarda yaşadığına vurgu yaptı. Sulak alanları tescil ederek koruduklarını vurgulayan Eroğlu, "Şu ana kadar ramsar alanı 14, ulusal öneme haiz sulak alan 45, mahalli öneme haiz sulak alan da 8 olmak üzere 67 tane tescil ettik. Dolayısıyla 8 milyon dekara ulaştı. 2002 yılında ramsar alan 9 adet vardı, bunun sayısını arttırdık ve şu anda 14 adet tescilli sulak alan var, korunan sulak alanlarımız da 67'ye yükseldi. Planlama olmadan hiçbir şeyi koruyamazsınız. Şu ana kadar 55 adet sulak alan korundu ve 2017 yılında 30 sulak alan yönetim planı hazırlandı. Sulak alanlarda kuş gözetleme kulesi, ziyaretçi merkezi, yürüyüş yolları ve iskele sayıları arttırıldı. Tabiat turizmini geliştirmek istiyoruz. Deniz turizmine gelen bir turist 600 dolar harcıyor ama tabiat turizmi için gelen turist 6 bin dolar harcıyor. Dolayısıyla bu sektörü geliştirmek istiyoruz. 2002 yılında 1 tesiste ekoturizmi ile altyapı çalışmaları yapılmışken, biz şu anda 50 tesise ulaştık" açıklamasını yaptı.

Korunup geliştirilen bazı sulak alanları aktaran Bakan Eroğlu, "Osmangazi Köprüsü yapılırken Hersek Lagünü üzerinden geçiyordu. Bunu Başbakanımıza bildirdim ve bu durumun önemli olduğunu söyledim. Şu anda Hersek Lagününü kurtardık ve Türkiye'de ilk engelsiz kuş gözlem kulesini inşa ettik. Kayseri'de Sultansazlığı kurumaya yüz tutmuştu. Zamantı Regülatörü ve Tüneli ile Sultansazlığını eski günlerine kavuşturduk. Zamantı Irmağından regülatör, 11 kilometre tünel ve iletim kanallarıyla Sultansazlığına su verilerek bu alanı kurtardık. O tüneli adeta Ferhat'ın Şirin'e kavuşması gibi delip geçtik ve şu anda orası hayat buldu ve tekrar ekolojik hayat ortaya çıktı. Balıkesir Manyas Gölünde de çok büyük sıkıntı vardı. Bunu da özel olarak ele aldık ve su seviyesini 14 ile 18,3 metre aralığında sabitleyelim dedik ve böylece Manyas Gölü adeta kuş cenneti gibi muhteşem bir cennet, göç yollarındaki kuşların uğrak yeri haline geldi. Aydın Bafa Gölü'nde yapılan sol sahil seddesi, lastik regülatör, serçin priz yapısı ve beslenme yapısı inşa edilerek göl su seviyesinin korunması sağlandı. O zaman inceleme yapmak üzere gittiğimizde gölün su seviyesi 40 santimetreye kadar düşmüştü. Menderes Nehrinin kış ve ilkbahar aylarındaki suyunu buraya aktaralım dedik ve lastik regülatör inşa ettik. Havayı basıyoruz, su yükseliyor, oradan da bir kanalla Bafa Gölüne suyu verme kararı aldık. İzmir Gediz Deltasında kuş cenneti diye bilinen bir cennet var. Burada da 6 bin 440 metrekare yüz ölçümü ile dünyanın en büyük yapay flamingo üreme adası inşa ettik. Yüzlerce sulak alanı kurtardık, biz kurtardık" ifadelerini kullandı.

Programın ardından Eroğlu, Nallıhan Kuş Cenneti Fotoğraf Sergisini gezdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel

Veysel Eroğlu İstanbul İzmir Genel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title