Haberler

Ankara'nın Başkent Oluşunun 89. Yıl Dönümü

"Ankaramızın başkent olması tamamen tarihi bir sürecin sonucunda olmuştur" dedi.

Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, dünyada Birleşmiş Milletler'e üye ülkelerin tamamına yakınının başkentlerinin siyasi kararlarla belirlendiğini, Ankara'nın bu noktada farklı bir yeri bulunduğunu belirterek,

"Ankaramızın başkent olması tamamen tarihi bir sürecin sonucunda olmuştur" dedi.

Ankara'nın başkent oluşunun 89. yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde Anıtkabir'deki törenin ardından Vali Yüksel, AK Parti Ankara Milletvekili Tülay Selamoğlu, 4. Kolordu ve Ankara Garnizon Komutanı Korgeneral İhsan Uyar, Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali Gökşin, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Osman Gürcan, İl Emniyet Müdürü Kadir Ay, Merkez Komutanı Tuğgeneral Orhan Büyükgüngör, il ve bölge müdürleri, ilgili dernek yöneticileri ve seymenlerden oluşan heyeti vilayette kabul etti.

Kabulün ardından Vali Yüksel ve heyetin de katılımıyla öğrenciler ile seymenlerden oluşan kortej, valilik binası önünden Ulus Atatürk Anıtı'ndaki tören alanına yürüdü. Buradaki tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Ankara Valisi Yüksel, törendeki konuşmasında, Ankara'nın başkent oluşunda siyasi karardan öte tarihi sürecin belirleyici olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler'e üye ülkelerin neredeyse tamamına yakının başkentlerinin siyasi bir sürecin sonunda veya siyasi bir nedenle başkent olarak seçildiğini ifade eden Yüksel, "Dünyada ülkelerin başkentleri çoğunlukla siyasi kararlarla belirlenmiştir. Ancak bir başkent böyle bir kararla başkent olmamıştır. Ankaramızın başkent olması tamamen tarihi bir sürecin sonucunda olmuştur" diye konuştu.

Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıktıktan sonra Anadolu'ya geçerek halkla istişare ettiğini ve 27 Aralık'ta da Ankara'ya geldiğini hatırlatan Yüksel, şunları kaydetti:

"Dikmen'de Ankaralılarca coşkuyla karşılanan Atatürk kendisini bekleyen seymenlere 'niye geldiniz' diye sorduğunda, seymenler 'Atam, biz ölmeye geldik' yanıtını vermişlerdir. Bu nedenle Ankaralıların, ülkenin tarihi yapılanmasında çok önemli bir rolü vardır. Ankaralılar tek ses ve nefes olarak Mustafa Kemal Atatürk'e 'biz varız' demiştir. Atatürk de milli mücadele yıllarında tek ses ve nefes olan Ankaralıları hiçbir zaman unutmamış ve 'gönlümde Ankara'nın ve Ankaralıların yeri ayrıdır' demiştir. Ankaralıların bu günü coşku ve sevinçle kutlamak hakkıdır."

Ankara'nın başkent kabul edildiği gün Türkiye'ye ışık olduğuna vurgu yapan Yüksel, Ankara'nın 89 yıl sonra da bu görevi yerine getirmeye devam ettiğinin altını çizdi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Gökşin de Ankara'nın güçlü bir şehir olduğunu her durumda gösterdiğini dile getirerek, "Ankara başkent oluşunun 89. yılında, bir dünya metropolüdür. Dünya ülkeleri Ankara'nın gelişmesini hayranlıkla izlemektedir" dedi.

Şiirlerin okunduğu etkinliğin sonunda, değişik yaş gruplarından seymenlerin oluşturduğu topluluk halk oyunları gösterisi sundu.

Muhabir: Şenay Ünal

Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Birleşmiş Milletler Alaaddin Yüksel Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title