Haberler

Ankara: Avukatlık Sınavı Tarih Oluyor

TBMM Genel Kurulu'nda, Avukatlık Sınavının Kaldırılmasını Öngören Kanun Teklifi Görüşüldü ve Kanunlaştırıldı. Teklifle, İlki 23 Aralık'ta Yapılacak Olan Avukatlık Sınavının Kaldırılması Sağlanmış Oldu.

TBMM Genel Kurulu'nda, avukatlık sınavının kaldırılmasını öngören kanun teklifi görüşüldü ve kanunlaştırıldı. Teklifle, ilki 23 Aralık'ta yapılacak olan avukatlık sınavının kaldırılması sağlanmış oldu.

AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Işık'ın verdiği kanun teklifiyle Avukatlık Kanunu'na 'sınavını bitirmiş' yerine 'staj bitim belgesi almış' ibaresinin konulması sağlandı. Böylece avukat olabilmek için sınav şartı yerine, eskiden olduğu gibi stajını tamamlamış olma şartı yeterli hale getirildi. CHP Artvin Milletvekili Yüksel Çorbacıoğlu, baroların önerisi alınmadan hazırlanan teklife destek vermeyeceklerini söyledi. Yargının avukatlar, savcılar ve hakimler olmak üzere 3 ayaktan oluştuğunu anlatan Çorbacıoğlu, Türkiye'de bugüne kadar savunma ayağının hep topal kaldığını ileri sürdü.

AK Parti Çorum Milletvekili Muzaffer Külcü ise, Türkiye Barolar Birliği'nin, avukatlığın sorunlarının çözümü noktasında gerekli hassasiyeti göstermediğini savundu. Külcü'nün, ''Barolar Birliği Başkanı belli bir ideolojiye yakın'' sözlerine, CHP'li milletvekilleri tepki gösterdi. Külcü, birlik başkanının yaptığı basın açıklamasının metnini göstererek, ''Barolar Birliği'nin Başkanı'na yakışan, sayın başbakana gerekli hassasiyeti göstermektir. O içine sindirse de sindirmese de Recep Tayyip Erdoğan, bu ülkenin başbakanıdır. Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti'nin başbakanı değil'' diye konuştu. Avukatların sosyal güvenlikle ilgili sorunlarına ilişkin hazırlanan bir teklifi 3 kez Türkiye Barolar Birliği'ne götürdüklerini, ancak başkanın itibar göstermediğini ifade eden Külcü, pul parası uygulaması başlattıklarını, buradan toplanan paralarla avukatlar için ''Staj Eğitim Merkezi'' kurulmasını öngördüklerini, ama buna da itibar edilmediğini söyledi.

Genel Kurul'da Halkın Yükselişi Partisi Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Yaşar Nuri Öztürk'ün, Erzurum ve Sivas Kongreleri'ne katılan delegelerin mezarlarının anıt niteliğine kavuşturulmasını öngören kanun teklifinin, gündemin ilk sıralarına alınması görüşüldü. Öztürk, kimileri mükerrer olmakla birlikte Erzurum Kongresi'ne 53, Sivas Kongresi'ne de 31 delegenin katıldığını hatırlatarak, bu delegeler içinde Atatürk başta olmak üzere, asker olanların Devlet Mezarlığı'na defnedildiğini hatırlattı. Bunun dışında kalanların bir kısmının mezarlarının bilinmediğini, bir kısmının mezarlarının ise taştan ibaret olduğunu dile getiren Öztürk, bu mezarların cüzi bir harcamayla anıt mezar haline getirilebileceğini vurguladı. Öztürk, bu kanun teklifinin siyaset üstü olduğunu belirterek, ''Bu teklif, birliğimize ve bütünlüğümüze mana kazandırması bakımından önemli. Teklif, Cumhuriyetimizin meşalesini yakan dedelerimizin hatıralarına saygının bir ifadesidir'' diye konuştu. Öztürk, milletvekillerinden kanun teklifinin yasalaşması için yardım istedi. AK Parti'li milletvekillerinin de desteğiyle kanun teklifinin ön sıralara çekilmesine karar verildi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title