Haberler

Ankara: Aso 2005 Yılı Başarı Ödülleri Töreni...(6)

Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan, karamsar olmadıklarını ve kriz gibi bir beklentilerinin bulunmadığını ifade etti.

Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan, karamsar olmadıklarını ve kriz gibi bir beklentilerinin bulunmadığını ifade etti.

Ankara Sanayi Odası tarafından düzenlenen 2005 Yılı Başarı Ödülleri Töreni'nde bir konuşma yapan ASO Başkanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin son dönemde makro ekonomik anlamda ciddi kazanımlar elde ettiğini, tek haneli enflasyonların, herkesin özlediği bir gelişme olduğunu söyledi. İhracatta 74 milyar dolar seviyesine gelinmiş olmasının son derece önemli olduğunu vurgulayan Çağlayan, bu kazanımların korunması için siyasi istikrar ve ekonomik istikrarın mutlaka muhafaza edilmesi gerektiğini belirtti. Çağlayan, özel sektör marifetiyle yaşanan büyümenin altında siyasi ve ekonomik istikrarın yattığını ifade etti. Türkiye'nin yapması gereken şeyin, borç yapısından kurtulmak olduğunu kaydeden Çağlayan, bunun yolunun vergi toplamak değil, yeni kaynaklar bulmak olduğunu dile getirdi.

Çağlayan, 2B olarak adlandırılan kamu arazilerinin milli ekonomiye kazandırılmasının Türkiye açısından aciliyet taşıdığını, Türkiye'nin doğrudan yabancı sermayeyi çok daha fazla çekmek zorunda olduğunu belirtti. Paranın sıcak veya soğukluğuna bakmak yerine bu paranın niye geldiğine bakmak gerektiğini kaydeden Çağlayan, "Biz kaynak bulmakta zorlandıkça elbette dışardan kaynak gelecektir. Esas olan bunu iyi yönetebilmektir" diye konuştu. Çağlayan, önümüzdeki dönemde büyüme rakamlarında yaşanabilecek küçülmenin, işsizlikle mücadelenin önemini artıracağını vurguladı. Bankaların, faizlerin artmasını fırsat bilerek 10 puanın üzerinde faiz artırımı yaptıklarına işaret eden Çağlayan, bunun, işletmeleri sıkıntıya sokabileceği uyarısında bulundu. Çağlayan, bu konuda yaşanabilecek sıkıntıların altında mali sektörün de kalabileceğini söyledi. Türkiye'ye karamsarlık aşılamanın bir anlamı olmadığını belirten Çağlayan şöyle konuştu:

"Türkiye'de krizden bahsetmek şu anda mümkün değildir. Bu çalkantı tüm dünyayı etkilemiştir. Hükümetten beklediğimiz yapısal reformların aciliyeti artmıştır. Acil ve kalıcı bir vergi reformuna ihtiyaç var. Türkiye özelleştirmeyi çok daha hızlı yapmalıdır. Enerji konusunda ortaya çıkan sıkıtı, enerji alanındaki özelleştirmelerin önemini ortaya çıkarmıştır."

Makro ekonomik programın Türkiye'yi belli bir noktaya getirdiğini anlatan Çağlayan, önümüzdeki dönemde büyüme ve işsizlik konusunda yaşanabilecek menfi gelişmelerin, kendilerini acil bir mikro eylem paketi beklentisi içine soktuğunu söyledi. Çağlayan, işletmelere finansman imkanı sağlayacak bir uygulama istediklerini bildirdi. Türk işadamlarının dünyada sadece 52 ülkeye vizesiz girebildiklerine dikkat çeken Çağlayan, "Benim mallarım 25 AB ülkesinde serbest dolaşıyor ama ben dolaşamıyorum. Vize işlemleri sırasında yüz kızartıcı şeyler isteniyor. Vize konusunda bize yapılanlara tahammül edemiyoruz. Biz de onlara diyelim ki 'Bana makine satacaksan, ana adını, baba adını, doğum tarihini, ikametgahını, temiz kağıdını, bütün belgelerinle beraber teklifini gönder' En azından onların kendi ülkelerindeki yöneticilere baskı yapmalarını sağlayalım" şeklinde konuştu.

Yaşananlardan dolayı karamsar olmadıklarını ve kriz gibi bir beklentileri bulunmadığını vurgulayan Çağlayan, sanayicinin bozulan moralinin düzeltilmesi ve motive edilmesi için mikro eylem paketinin açılmasını istediklerini söyledi.

Törenin sonunda 2005 yılında en fazla ihracat yapan 22 firmanın temsilcisi ile en fazla vergi ödeyen 22 işletmenin temsilcisine ödülleri verildi. İhracat ve vergi rekortmenlerine ödüllerini Başbakan Erdoğan verdi. 2005 yılında en fazla ihracat yapan ve en fazla vergi ödeyen kurular şunlar:

"Kurumlar Vergisi dalında Türk Traktör ve Ziraat Makinaları AŞ, ASELSAN, Yibitaş Lafarge Orta Anadolu Çimento Sanayi ve Ticaret AŞ-Hasanoğlan Şubesi, Baştaş, İçtaş, Demir Export, Park Teknik, Nurol İnşaat, Dalsan Alçı, Aydıner İnşaat, Oyak Beton, Türkerler, Noksel, Koluman, Kur İnşaat, İşbir Optik, Nitro Mak, Yüksel İnşaat, Birlik Pazarlama, Orica-Nitro, Ankara Beton Gelir Vergisi dalında Abdil Vedat Yakupoğlu. İhracat dalında Ereğli Demir Çelik, MAN, Türk Traktör ve Ziraat Makinaları AŞ, Çayeli Bakır İşletmeleri, Noksel, Tusaş Havacılık ve Uzay Sanayii, Mitaş Enerji, Ortadoğu Rulman, Erkunt Sanayi, Yüksel İnşaat, Aytemizler, Hidromek Pazarlama, Gama, Şa-Ra Enerji, Emek Boru, ASAŞ, ATP İnşaat, ASELSAN, ROKETSAN, Aysel İnşaat, Birko, Akdaş Döküm."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Yeni müfredatta neler var, hangi konular müfredattan çıkarıldı?? İntegral kaldırıldı mı? İntegral müfredattan çıkarıldı mı? Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title