Haberler

Anayasa Mahkemesi'nden "Mesaj Kaygılı" Sempozyum

Anayasa Mahkemesi'nin 45.kuruluş Yıldönümü Kutlamaları Çerçevesinde Belirlediği Sempozyumun Konusu, Hukukçular Arasında Tartışmalara Yol Açtı. Hukukçular, "Evrensel Barış ve Medeniyetler Buluşmasında Anayasa Mahkemelerinin Rolü" Konulu Sempozyumun, Cumhurbaşkanlığı Seçimi Öncesinde "Mesaj" İçerikli Olduğunu, "Medeniyetler Buluşması" Kavramının AKP'nin Siyasal Söylemi Olduğunu Öne Sürdüler.

25-26 Nisan 2007 tarihinde 45 nci kuruluş yıldönümünü her yıl olduğu gibi bu yıl da gerçekleştireceği bir sempozyumla kutlayacak olan Anayasa Mahkemesi'nin, 2007 yılı için belirlediği sempozyum konusu, hukukçular arasında tartışmalara neden oldu. Hukukçular, "Evrensel Barış ve Medeniyetler Buluşmasında Anayasa Mahkemelerinin Rolü" konulu sempozyumun, Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde "mesaj" içerikli olduğunu, "medeniyetler buluşması" kavramının AKP'nin siyasal söylemi olduğunu öne sürdüler.

Anayasa Mahkemesi tarafından yapılan duyuruda, "25-26 Nisan 2007 tarihinde Anayasa Mahkemesinin 45. Kuruluş Yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde Ankara'da düzenlenecek olan 'Evrensel Barış ve Medeniyetler Buluşmasında Anayasa Mahkemelerinin Rolü' konulu Sempozyumda tebliğ sunmak isteyen akademisyenlerin tebliğ başlığı ve 100 kelimelik kısa özeti içeren başvurularını 29 Ocak 2007 tarihine kadar göndermeleri gerekmektedir" denildi.

Hukuk çevrelerinde sempozyum başlığının "Evrensel Barış ve Medeniyetler buluşmasında Anayasa Mahkemelerinin Rolü" olarak belirlenmesinin, cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi "mesaj" kaygılı olabileceği yorumlarına neden oldu. Hukukçular, medeniyetler buluşması kavramının Türkiye'de özellikle AKP nin siyasal söylemi olarak kullanıldığına işaret ederek, bu ifadenin "Anayasa Mahkemesi yönünden çok tartışmalı bir tercih" olarak değerlendirdi.

CUMHURBAŞKANLIĞINA İLK BAYAN ADAY

Cumhurbaşkanlığı adaylık sürecinin 16 Nisan'da başlayıp 26 Nisan'da son bulacağına dikkat çeken hukukçular, sempozyum günlerinin de 25-26 Nisan olduğuna vurgu yaparak, bu durumun "adı ilk bayan Cumhurbaşkanı adayı olarak daha önce ortaya atılan Mahkeme Başkanı Tülay Tuğcu yönünden adaylık sinyali anlamı taşıyabileceği şeklinde algılandığını" ifade ettiler.

AKP'YE SİNYAL Mİ?

Hukukçular, sempozyumla ülkelerin ortak değerler etrafında buluşması ve Anayasa Mahkemesinin bu duruma katkısının amaçlanması durumunda, bunun hukuksal söylemle "Evrensel hukuk ilkeleri ve Anayasa Mahkemelerinin Rolü" olması gerektiğini ancak, bir siyasal söylemle ifade edilmesinin beraberinde "AKP ye sinyal verilmesi" olarak değerlendirildiğini kaydetti.

Haziran ayında yaş haddi nedeniyle emekliye ayrılacak olan Tülay Tuğcu'nun adı, Cumhurbaşkanlığı aday adayları arasında telaffuz edilmişti. TBMM dışından Cumhurbaşkanlığına aday olabilmek TBMM üye tamsayısının beştebiri olan 113 milletvekilin imzası gerekiyor. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Kahverengi nasıl elde edilir? Guaj ve akrilik boya ile kahverengi nasıl yapılır? 6 Mayıs Pazartesi 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 6 Mayıs burç yorumları nedir? Real Madrid şampiyon mu oldu? 2024 İspanya La Liga şampiyonu kim oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title