Haberler

Almanya'yı Türkiye, Kosova ve Rusya Meşgul Edecek

Almanya'nın 1 Ocak'ta Başlayacak AB Dönem Başkanlığı Sırasında En Çok Mesai, Türkiye, Kosova ve Rusya Dosyaları İçin Yapacağı Bildirildi.

Almanya'yı, 1 Ocak'ta başlayacak AB Dönem Başkanlığı sırasında en çok Türkiye, Kosova ve Rusya dosyalarının meşgul edeceği bildirildi.

Türkiye ile sürdürülen engebeli müzakere süreci, Kosova'da istikrar sağlama çabaları ile Rusya ile zorlu ilişkilerin Almanya'dan özel bir çaba gerektireceği ifade ediliyor.

ABHaber, Almanya Başbakanı Frank-Walter Steinmeier'in geçtiğimiz günlerde yaptığı sunumda söz konusu üç konuya dikkat çektiğini, altı ay sürecek dönem başkanlığında özellikle bu konularla ilgileneceğini söylediğine dikkat çekti. ABHaber'in bu üç dosyayı değerlendirirken Türkiye konusunda şunları yazdı:

RUMLAR YENİ BAŞLIKLARIN AÇILMASINI BLOKE EDEMEYECEK

Finlandiya Başkanlığı'nın önderlik ettiği Kıbrıs sorunu üzerine devam eden görüşmelerin ardından, AB önümüzdeki günlerde Türkiye ile daha istikrarlı ilişkiler kurmayı planlıyor. Finlilerin 11 Aralık'ta bazı müzakere başlıklarının açılmamasına yönelik olarak aldıkları karar dolayısıyla Kıbrıs sorunu AB gündeminden bir süreliğine uzaklaşmış görünüyor.

AB-Türkiye müzakereleri kısmen bloke edilmiş olsa da, askıya alınan başlıklar dışında kalan 27 alanda görüşmeler sürecek. 11 Aralık uzlaşısına göre, Kıbrıs, geçtiğimiz aylarda yaptığı gibi Türkiye ile yeni müzakere başlıklarının açılmasını bloke edemeyecek.

Steinmeier, Finlandiya Başkanlığı tarafından uzlaşmaya varılmış olan anlaşmaya dayanarak, yeni başlıkların açılmasına odaklanacaklarını belirterek, gerçekçi bir tahminle 2-4 yeni başlığın yakında açılacağını umduklarını söyledi.

İZOLASYONLARIN KALDIRILMASI KOLAY OLMAYACAK

Steinmeier ayrıca, Finlandiya Başkanlığı'nın Kuzey Kıbrıs üzerindeki izolasyonun kaldırılmasına yönelik yürüttüğü çabayı sürdüreceklerini vurguladı.

Finlandiya Başkanlığı 11 Aralık'ta gerçekleştirilen Konsey toplantısında, Kuzey Kıbrıs ile özel şartlar altında sürdürülecek ticaret ile ilgili olarak Temmuz 2004'te Komisyon tarafından açıklanan teklifin daha fazla ertelenmeden uygulamaya geçirilmesi gerektiğini vurgulayan siyasi bildiri taslağı hakkında bir anlaşmaya varılmasını sağlamıştı.

Ancak Konsey, sonucu Ocak ayında kabul edecek. Konu ile ilgili olarak iyimser konuşamayan Steinmeier, sonucun içeriğine yönelik bir anlaşmanın bile henüz tam olarak sağlanmadığını, ancak Almanya Dönem Başkanlığı'nın şimdiki durumun çözülebilmesi için uğraşmaya kararlı olduğunu belirtti. Bazı AB yetkileri, Kıbrıslı Türkler'in Kıbrıs Cumhuriyeti'nin resmi vatandaşları olarak finansal yardım alabilmesini hedefleyen bir sonuca odaklanmış Kıbrıs Hükümeti'nin, Avrupalı ortakları ile görüştüğünü belirttiler.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title