Haberler

AKP'li Fırat: "Cumhurbaşkanlığı Seçimi Rutin Bir İş"

AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Fırat, Cumhurbaşkanlığı Seçiminin Demokrasilerde Çok Önemli Olmayan Rutin Bir İş Olduğunu Savunarak Yeni Cumhurbaşkanı'nın Kesinlikle Meclis'in İçinden Çıkacağını Söyledi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Fırat, Cumhurbaşkanlığı seçiminin demokrasilerde çok önemli olmayan rutin bir iş olduğunu savunarak yeni Cumhurbaşkanı'nın kesinlikle Meclis'in içinden çıkacağını söyledi.

Habertürk televizyonunda yayımlanan "Basın Kulübü" programına katılan Fırat, gazetecilerin gündemle ilgili sorularını yanıtladı.

Fırat, Cumhurbaşkanlığı seçiminin demokrasilerde çok önemli olmayan rutin bir iş olduğunu söyleyerek seçilecek yeni ismin Meclis'in içinden olacağını kaydetti. Fırat, "Bunu ben her zaman söylüyorum. Dışardan bir Cumhurbaşkanı kesinlikle düşünmüyoruz. Cumhurbaşkanı bu meclisin içinden olacaktır ve milletvekili olacaktır. Ona bir şüphe yok zaten" dedi.

Dengir Fırat dün gece yayımlanan programda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı'na aday olma olasılığını yüzde 50 olarak gördüğünü belirtti. Fırat, Erdoğan'ın gündeminde çok fazla Cumhurbaşkanlığı'nın olduğunu görmediğini, Başbakan'ın asıl olarak 4 Kasım'da yapılacak seçimlere odaklanmış olduğunu kaydetti. Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunun fazla uzatılmaması gerektiğini ifade eden Fırat, basına seslendi: "Şu Cumhurbaşkanlığı meselesini diğerleri gibi aylarca 'cak cak cak' diye ağzınızda şey etmeyin. Bırakın onu ya. Mesele o değil, mesele Türkiye'nin geleceği meselesi. Lütfen 4 kasım seçimlerine odaklanın" dedi.

Önümüzdeki seçimlerde en ciddi rakiplerinin CHP olduğunu dile getiren Fırat şunları söyledi:

"Bizim yaptığımız kamuoyu yoklamalarına göre barajı aşacak iki parti görünüyor. Buda Ak Parti ve CHP. Bazı partiler bazı bölgelerde barajın çok üzerinde, bazı bölgelerde ise altında. Ancak Türkiye geneline baktığınızda AKP ve CHP'den başka yüzde 10'luk seçim barajını geçecek parti görünmüyor."

Dengir Fırat, 1982 Anayasa'sının Türkiye'de "sivil iktidar"ın olmasını zorlaştırıcı bir etken olduğunu öne sürerek, iktidarı kullanan kişi veya kurumların millete hesap verebilmesi gerektiğini kaydetti. Fırat şöyle konuştu:

"Eğer halk iradesini, 'Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir' sözünü gerçekleştirebiliyorsanız iktidar olursunuz, sivil iktidar olursunuz Türkiye'de. Eğer onu gerçekleştiremiyorsanız, o Anayasa'da bu sözden sonra egemenliğin o Anayasa'da belirtilmiş kurum ve kuruluşlar, yani halka hesap vermeyen kişiler veya kurumlar eğer egemenliği paylaşıyorsa, orada gerçek anlamda bir sivil iktidar olabilmesini söylemek mümkün değil. Bir iktidar döneminiz olacak. Bir şey yapacaksınız ve en sonunda milletin karşısına gideceksiniz, hesabı vereceksiniz ve o sizin hakkınızda yeni bir karar verecek; vekaleti size veriyor mu vermiyor mu diye. Ama böyle bir süreciniz yoksa. Hem erk kullanacaksınız ama bu erkin kullanmanızdan dolayı da halka hesap vermeyeceksiniz. Böyle bir sistem ne kadar sağlamdır bilemiyorum."

Türkiye'de anti laik kimselerin bulunduğunu fakat bir tehdit olacak seviyede olmadıklarını savunan Fırat, Türkiye'nin en zayıf olduğu kuruluş döneminde dahi bazı kıpırdanmalar yaşandığını fakat Türkiye'nin bunları ezip geçtiğini söyledi. Fırat, "Türkiye'de uçlarda olan insanlar yoktur demiyorum, vardır. Dünyanın her yerinde vardır. Bunlar hiçbir şekilde Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni tehdit edecek bir güce sahip değillerdir. Ben bu inançtayım" dedi.

Başbakanlık Resmi Konutu'nda dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan tarafından verilen ve büyük tartışmalara neden olan yemek davetinin hatırlatılması üzerine Fırat, 28 Şubat'ı kast ederek, "Ondan sonra da işte bir harekat oldu değil mi Türkiye'de. Ona bir reaksiyon anında oldu mu olmadı mı? Gerekli işlemler yapıldı mı yapılmadı mı? Ben de onu söylüyorum zaten. Mühim olan onun olup olmaması meselesi değil. Onun bir tehdit vasıtası olup olmaması meselesidir. Yoksa olabilir yani. Tabi ki bir noktaya gelinmişse o reaksiyonlar verilecektir, verilmiştir. Belli bir noktaya geliyorsa belli bir reaksiyon verilmiştir. Onlardan ders çıkarmak lazım. Bunlar ibret alınması gereken olaylardır" şeklinde konuştu.

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title