Haberler

Aea Havacılık Liderleri Zirvesi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan: "Türkiye'nin hava yolu yolculuklarındaki payı 2013 yılında dünyada yüzde 2,4'e, Avrupa'da yüzde 8,7'e çıktı" "Bu yılın sonunda ise yolcu sayısının 167 milyonu bulmasını bekliyoruz" "THY uçuş sağladığı 260'ı aşkın destinasyonla sektörünün en etkin figürlerinden.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Türk havacılık sektörünün gelişimini sürdürdüğünü belirterek, " Türkiye'nin hava yolu yolculuklarındaki payı 2013 yılında dünyada yüzde 2,4'e Avrupa'da yüzde 8,7'ye çıktı. Bu yılın sonunda ise yolcu sayısının 167 milyonu bulmasını bekliyoruz" dedi.

Elvan, İstanbul'da düzenlenen Avrupa Havayolları Birliği (AEA) Havacılık Liderleri Zirvesi'nde yaptığı konuşmada Türk havacılık sektörünü değerlendirdi.

Türkiye'nin sivil havacılıkta, hem bölge ülkelerine hem de dünya sivil havacılığına örnek teşkil edebilecek duruma geldiğini söyleyen Elvan, "Gerek sektörde yaptığımız yasal düzenlemelerle, gerek havaalanlarına yaptığımız yatırımlarla ve gerekse Bölgesel Havacılık projesini hayata geçirmemiz sayesinde Türk Havacılığı şaha kalktı. 2003'ten itibaren rekabet ortamının sağlanmasıyla birlikte, uluslararası otoritelerin 2015 yılı için öngörüleri 2005 yılında yakalandı" bilgisini verdi.

Elvan, Türk Sivil Havacılığı'nın dünya büyüme ortalamasının oldukça üzerinde performans gösterdiğine dikkati çekerek,  şunları kaydetti:

"Uçuş ağımız 3 kat büyüdü. Anlaşmamız bulunan ülke sayısı 81 iken, bugün bu sayı 162'ye çıktı. Dış hat seferlerimiz ise 106 ülkede 236 noktaya yapılmaya başladı. Yolcu uçağı sayımız 162'den 422'ye, ülkemiz genelinde 2003 yılında 26 adet aktif havalimanı sayısı ise 53'e ulaştı. 2,2 milyar dolar olan sektör cirosu da 23,8 milyar dolara çıktı. Bildiğiniz gibi bu gelişmeler ışığında Türkiye 151 milyonu bulan yolcu sayısı ile, 2003 yılında Avrupa ülkeleri arasında hava yolu yolcu sayısı sıralamasında 7. sırada iken, 2013 yılında 28 AB ülkesi arasında hava yolu yolcu sayısı sıralamasında 5. sıraya yerleşti.

Böylece Türkiye'nin hava yolu yolculuklarındaki payı 2013 yılında dünyada yüzde 2,4'e Avrupa'da yüzde 8,7'ye çıktı. Bu yılın sonunda ise yolcu sayısının 167 milyonu bulmasını bekliyoruz."

"3. Havalimanı tüm dünya açısından en önemli dağıtım merkezi halini alacaktır"

3. Havalimanının Türkiye'nin büyüyen sivil havacılığına omuz vereceğini yineleyen Elvan, "Tamamlandığında yolcu kapasitesi bakımından dünyanın en büyük havalimanı olacak İstanbul yeni havalimanı da ülkemizin uluslararası havacılık alanında büyümesine önemli katkı sağlayacaktır. Bu havalimanı, sadece Türkiye açısından değil, Avrupa ve Orta Doğu başta olmak üzere tüm dünya açısından en önemli dağıtım merkezi halini alacaktır" diye konuştu.

Lütfi Elvan, son yıllarda güçlü bir yapıya kavuşan Türk hava yolu işletmelerinin küresel işletmeler haline geldiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ne mutludur ki, hem ülkemiz hem de milli hava yolumuz olan Türk Hava Yolları, bu süreçte yaptığı olağanüstü sıçrayışla bugün tüm havacılık endüstrisinde parmakla gösterilen bir konuma yükseldi. Bugün, uçuş sağladığı 260'ı aşkın destinasyonla küresel havacılık sektörünün en etkin figürlerinden biri haline geldi. Bundan sonra da yaptığı yatırımlarla, uçuş ağına art arda kattığı yeni uçuş noktaları ile büyümeye ve marka değerini artırmaya devam ediyor, etmeye de devam edecek."

"Yeni strateji ile AB politikaları dahilinde önemli adımlar atılacak"

AB Bakan Yardımcısı Alaattin Büyükkaya ise Türk havacılık sektörünün büyümesini güçlü adımlarla sürdürdüğünü belirterek, sektör paydaşlarını tebrik etti.

Büyükkaya, konuşmasında Türkiye'nin AB üyeliği konusunda, süreç, süreklilik sosyo ekonomik dönüşüm ve verimlilik üzerine yeni bir strateji kurulduğunu söyledi. Büyükkaya, yeni strateji ile ulaşım ve altyapı konusunda AB politikaları dahilinde önemli adımların gelecek günlerde atılacağını kaydetti.

"370 bin doğrudan istihdam sağlıyoruz"

THY Genel Müdürü Temel Kotil de THY'nin 160 ülkede, 620 destinasyonla büyümesini sürdürdüğünü anlattı.

Geleceğe yönelik büyük yatırımlar yaptıklarını belirten Kotil, şunları kaydetti:

"73 milyar dolar değerinde yatırımımız mevcut. 370 bin doğrudan istihdam sağlıyoruz. Bu sektörde ve bizim kurumumuzda farklı etkileşimler mevcut, biz ekonomiyi birbirine bağlıyoruz. Eğer 5 yapıyorsak bunu 25 yapıyoruz, 10 yapıyorsak 50 yapıyoruz bunu. Yani iyi bir şirketiz ve ekonominin katlanarak büyümesi için daha çok çaba sarf ediyoruz. ve biz Avrupa'yı dünyaya bağlıyoruz, bunu açıkca söyleyebilirim."

Geleceğin havacılık için parlak olduğunu belirten Kotil, "Önümüzdeki 90 yılda 2 milyar insanın daha seyahat etmesini sağlayabileceğiz. Yeterince teknolojimiz ve ekipmanlarımız var. Yani gelecek açık. Asya'ya da geçebileceğiz, Asya da büyümekte, güçlenmekte… Asya'yı takip etmeliyiz. Maalesef Avrupa yeterince büyüme kat etmiyor ama İstanbul büyümekte…" diye konuştu. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title