Haberler

ABD: PKK'ya Destek Azalıyor

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Richard Schmierer, Son Dönemde Türkiye-Irak Sınırının İki Tarafında Olumlu Bir Yaklaşım Gördüklerini Belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Yakın Doğu İşlerinden sorumlu Müsteşar Yardımcısı Irak uzmanı Richard Schmierer, PKK konusunda son dönemde sınırın iki tarafında olumlu bir yaklaşım gördüklerini belirterek özellikle Türk tarafında "çok cesaret verici" bir tutum olduğunu vurguladı. "Tüm işaretler PKK'ya desteğin azaldığını ortaya koyuyor" diyen Schmierer, Irak şii lideri Mukteda El Sadr'ın tartışmalı Türkiye ziyaretine destek verdi.

Irak uzmanı Richard Schmierer, ABD Büyükelçiliğince düzenlenen dijital video konferans sistemi ile Washington'dan Ankara'daki diplomasi muhabirlerinin sorularını yanıtladı. Geçtiğimiz hafta Kerkük dahil olmak üzere Irak'ı ziyaret ettiğini ve ülkedeki yeni dinamikten çok cesaret aldığını anlatan Schmierer, bu dinamiğin bir parçasını da Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerdeki gelişmenin oluşturduğunu kaydetti.

Türkiye'nin, Irak'taki siyasi barışmaya katkısına ilişkin bir soru üzerine Türk ve Irak hükümetleri arasındaki diyaloğu "çok olumlu" olarak nitelendiren ABD'li yetkili, PKK ile ilgili soruları yanıtlarken de uzunca bir süre PKK sorununun, iki ülke, özellikle çok kayıp veren Türkiye için "rahatsızlık verici" bir sorun olduğunu söyledi.

Schmierer, son dönemde sınırın iki tarafında olumlu bir yaklaşım gördüklerini belirterek özellikle Türk tarafında "çok cesaret verici" bir tutum olduğunu vurgularken "Türkiye'nin, Kürt toplumlarını ilgilendiren temel sorunları çözmek amacıyla Irak ve özellikle Kürdistan bölgesel hükümet yetkilileri ile birlikte çalışması, PKK sorununu çözme çabalarına olumlu bir etki yapacak olumlu bir adımdır" dedi.

"Tüm göstergeler, PKK'ya desteğin azaldığını ortaya koyuyor ve bunun bir nedeni, iki hükümetin, tüm ilgili hükümetlerin sorunu çözmek için yaptığı çabaları" da diyen Schmierer, diğer bir sorunun karşısında da ABD'nin, Irak ve Türkiye'nin yer aldığı güvenlik diyaloğuna da katıldığını belirterek bu diyaloğun PKK sorununa ilişkin çabaların güvenlik yönleri açısından çok olumlu olduğunu belirterek bunu sürdürme kararlılığını vurguladı.

Buna karşın, "PKK sorunu daha geniş bir sorundur" diyen ABD'li yetkili, kültürel ve sosyal alanlarda adım atılması önemine vurgu yaptı.

-EL SADR'IN ZİYARETİNE DESTEK-

Konuşması sırasında son dönemde çok sayıda üst düzey ABD yetkilisinin Türkiye ve Irak'ı ziyaret etmesinin öneminin altını çizen Schmierer, Iraklı Şii lideri Mukteda El Sadr'ın Mayıs başında Ankara'ya yaptığı ziyaret konusunda Türk hükümetine destek verdi. Schmierer, Sadr'ın milisleri dağıtacağını ve genel seçimlere katılacaklarını açıkladığını bunun Irak için çok olumlu bir gelişme olduğunu belirterek "Bu bakımdan insanları onlarla diyalog içinde olmayı cesaretlendiririm" diye konuştu

Richard Schmierer, Irak ziyareti sırasında Kerkük'e de gittiğini belirtirken Türkiye'nin Kerkük ile ilgili kaygıları "çok meşru" olduğunu söyledi. Kerkük'te Türkmenlerin bir temsilcisiyle de görüştüğünü anlatan Schmierer, Türkiye'nin Kerkük'teki çeşitli toplumlar arasında diyaloğu kolaylaştırmaya çalışarak olumlu bir rol oynuyor" dedi.

İran'ın Irak topraklarında PJAK örgütüne karşı askeri operasyon yapmasına karşı çıkan Irak hükümetine destek veren Schmierer, Türkiye'nin sınır ötesi operasyonları için ise, Türkiye, Irak ve ABD arasında Kuzey Irak'taki PKK sorununun güvenlik yönlerine ilişkin koordinasyonun olduğunu belirterek "Bizim odakladığımız konunun koordinasyonun sürmesi" dedi ve İran ile bu tür üçlü koordinasyon mekanizmasının bulunmadığına dikkat çekti.

(ANKA)

(CN/BÜN)

Kaynak: ANKA / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Kahverengi nasıl elde edilir? Guaj ve akrilik boya ile kahverengi nasıl yapılır? 6 Mayıs Pazartesi 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 6 Mayıs burç yorumları nedir? Real Madrid şampiyon mu oldu? 2024 İspanya La Liga şampiyonu kim oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title