Haberler

45 Bankanın Basel-ıı Yol Haritası Hazır

Bddk'nın Yaptığı Belirlemelere Göre Bankacılık Sektöründeki Toplam Ağırlığı Yüzde 99.9 Olan Toplam 45 Banka, Basel-ıı'ye Geçiş İçin Bankaiçi Yol Haritasını Hazırladı. Sadece Sektördeki Ağırlığı Yüzde 0.1 Olan Üç Bankanın Yol Haritasının Bulunmadığı Bildirildi.

Türkiye'deki bankaların 45'inin Basel II'ye geçiş için bankaiçi yol haritasını hazırladığı, sektördeki ağırlığı sadece yüzde 0.1 olan üç bankanın ise henüz yol haritasının olmadığı belirlendi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) bankacılık sektörünün Basel-II'ye geçiş hazırlıklarını değerlendirmek üzere hazırladığı Bankacılık Sektörü Basel-II Gelişme Raporu açıklandı.

Rapora göre büyük ölçekli mevduat bankalarının (8 banka) ve orta ölçekli mevdut bankalarının (6 banka) tamamı, 17 küçük ölçekli mevduat bankasından 15'i, 4 katılım bankasının tamamı ve 11 kalkınma ve yatırım bankasından 10'u yol haritasını hazırladı. Yol haritası hazır olan bankaların bankacılık sektörünün toplam aktifleri içerisindeki payının yüzde 99.9 olduğu bildirildi. Haritasını hazırlayan bankaların büyük bölümünün haritasının banka yönetim kurulları tarafından da onaylandığı belirlendi.

Rapora göre, mevcut bankacılık düzenlemeleriyle raporlama, muhasebe ve denetim çerçevesinin Basel-II'den önemli ölçüde farklı sistem, süreç ve uygulamalar gerektirmesi tüm bankalar açısından hazırlık sürecinin etkin bir biçimde yönetilmesinini engelleyen en önemli sorun olarak görülüyor.

Bankaların büyük bir bölümünün, kredi riski için sermaye yeterliliğinin hesaplanmasında standart yöntemi kullanmaları bekleniyor. İleri yöntemleri kullanmayı planlayan bankaların halen en fazla yatırım yaptıkları alanın ise modellere ilişkin yazılımların hazırlanması olduğu bildirildi.

Bankalar, müşteri bazında izlenen teminatları krediler bazında izleyebilmek için teminatların kredilerle eşleştirilmesine yönelik projeler yürütüyor.

Halen piyasa riskleri için sermaye yeterliliğinin hesaplanmasında tüm bankalar standart yöntemi kullanıyor. Bazı bankalar risk limitlerinin belirlenmesi ve izlenmesi amaçlarına yönelik olarak günlük bazda Riske Maruz Değer (RMD) yöntemiyle de ölçümler yapıyor.

Bankaların büyük bir bölümünün, operasyonel risk için sermaye yeterliliğinin hesaplanmasında başlangıçta basit yöntemleri kullanmaları bekleniyor, ilerleyen dönemlerde ise gelişmiş yaklaşımlara geçmeyi planlıyorlar.

Bankalar yapısal faiz oranı riskine ilişkin olarak ölçüm yöntemleri geliştirme, politika/eylem planları belirleme ve yazılım geliştirmeye yönelik faaliyetlerde de bulunuyorlar. Bankalar faiz açıklarının belirlenmesi ve yapısal faiz oranı riskinin ölçümüne yönelik olarak durasyon analizleri, stres testleri, senaryo analizleri gibi yöntemlerden yararlanıyorlar.

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title