Haberler

"10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü"

"Türkiye'de İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi"ne İlişkin "Farkındalık ve Kamuoyu Araştırması" Sonucuna Göre, "Türkiye'de İnsan Hakları Evrensel Bildirgesini Hiç Duymamışların Oranı Yüzde 63, Hiç Okumamış Olanların Oranı İse Yüzde 81.4" Olarak Belirtildi.

"Türkiye'de İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi"ne ilişkin "Farkındalık ve Kamuoyu Araştırması" sonucuna göre, "Türkiye'de İnsan Hakları Evrensel Bildirgesini hiç duymamışların oranı yüzde 63, hiç okumamış olanların oranı ise yüzde 81.4" olarak belirtildi.

2008 yılında kutlanması planlanan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 60. yıl dönümü nedeniyle Türkiye'de insan haklarına dair bilinci artırmak üzere Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi'nin desteğiyle hazırlanan projeyle ilgili Hilton Otel'de bir basın toplantısı gerçekleştirildi. Uluslararası Af Örgütü Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Şubesi Başkanı Dr. Levent Korkut, TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Zafer Üskül, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı

ve İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Turgut Tarhanlı'nın konuşmacı olarak katıldığı toplantıda, insan hakları konusunda Türkiye'de yapılmış kapsamlı ilk araştırma olan "Türkiye'de İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ne ilişkin Farkındalık ve Kamuoyu Araştırması" hakkında bilgiler verildi.

Türkiye'de insan hakları ve insan hakları evrensel beyannamesi'ne ilişkin farkındalık ve kamuoyu araştırması, 2017 birimlik örnek kitle üzerinde 18 ilde yapıldı. Sonuçlar farkındalığın oldukça düşük olduğunu gösterdi. Araştırmada Türkiye'de Birleşmiş Milletler örgütünün adını duymayan yüzde 48.2'lık bir kitle olduğu ortaya çıktı.

Araştırma sonucuna göre, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesini duyanların oranı ise yüzde 36.4 olarak belirtilirken, yüzde 18.6'lık bir kesimin ise beyannameyi okuyanlar arasında yer aldığına değinildi.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Başkanı Dr. Levent Korkut, Türkiye'de farkındalığın artırılmasında kampanyaların önemli yer tuttuğuna değindi.

Levent Korkut, beyannameyi okuyanların oranını yükseltilmesi gerektiğini söyleyerek, insan haklarının küresel ve evrensel bir mesele olarak algılanması gerektiğini belirtti.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı ve İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Turgut Tarhanlı ise çözümün, beyannamenin 30 maddesinin okunması değil bunu yaşantının her alanında fiilen uygulayabilecek eğitim seviyesine gelmekten geçtiğini söyledi.

Ardından söz alan AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Üskül, insanların haklarının farkında olmadığını, haklarının farkında olanlarınsa nereye başvuracaklarını bilmediğini, hak ihlallerinin ortadan kaldırılmasının yalnızca devletin işi olmadığını devlet ve sivil toplum işbirliğinin kaçınılmaz olduğunu belirtti.

Toplantıda, Zafer Üskül, başörtüsü nedeniyle eğitim alamamanın insan hakları ihlali olup olmadığı sorusu üzerine, "Ben siyasete başlamadan önce de uzun yıllar önce fikrim aynı, fikirlerim değişmemiştir. Üniversitelerde türbanlı öğrencilerimizin okuyamaması eğitim haklarını engellemektedir. Başörtülü öğrencilerimizin eğitim hakları kısıtlanmamalıdır" dedi.

(MH-RA-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title