Haberler

Zararlı Böcekler, Yararlı Böceklerle Yok Ediliyor

Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, Ormanlardaki Zararlı Böcekleri Yaralı Böceklerle Yok Etmeye Çalıştıklarını Söyleyerek, "Zaralı Böceklerden Dolayı Batı Karadeniz'de 100 Bin Metreküp Civarında Tahribat Olacağını Bekliyoruz" Dedi.

Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, ormanlardaki zararlı böcekleri yaralı böceklerle yok etmeye çalıştıklarını söyleyerek, "Zaralı böceklerden dolayı Batı Karadeniz'de 100 bin metreküp civarında tahribat olacağını bekliyoruz" dedi.

Karabük'te köknar ağaçlarının kesilmesine ilişkin sorularını yanıtlayan Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, "Son 2 yıldır Batı Karadeniz bölgesindeki ormanlardaki böceklerde artış oldu. Böceklerdeki popülasyonun artışlarda önemli bir etken oldu. Geçen yıl yaşanan kuraklıkta böcek popülasyonunda artışa neden oldu. Bu böcekler aslında ormanların doğasında var. Dışardan gelmiş böcekler de var ama bu böcekler belirli zamanlarda böceklerin popülasyonlarında artış olması ile ağaçlarda kurumalar vatandaşlarında gözüne gözükebilen, fark edilebilen bir noktaya geldi. Böceklerle ilgili 15 gün önce bu konuda söz sahibi bütün bilim adamlarını çağırdık. Böceklerle ilgili stratejimizi belirledik. Bu mücadele stratejimizin temeli biyolojik mücadeledir. Ormanlarda kimyasal madde kullanmadan böceklerin doğal düşmanlarını üreterek ormana salıvermek ve böcekleri böceklere yok ettirmeyi hedefliyoruz. Ülkemizde bir tanesi Karabük'te olmak üzere 35 laboratuar kurduk. Laboratuarlarda zaralı böcekleri yiyen yararlı böcekler üretiyoruz. Zaralı böcekleri yiyerek çoğalan yararlı böcekleri ormana salıyoruz. Diğer taraftan zararlı böceklerin larvalarının bulunduğu henüz uçmamış yumurta bırakma safhasına gelmediği dönemde ki içinde bulunduğumuz ay içinde bu böceklerin tamamının bulunduğu ağaçların içersinden uçmadan yumurta bırakmadan yakalayıp yok etme şeklinde mücadelemiz sürüyor. İşaretlenen bu ağaçları orman köylülerimize kestiriyoruz. Kesilen ağaçlar ormanın içinden kabuklarıyla çıkartılıp, boşluklarda kabukların içindeki yumurtalar çıkartılarak yakılıyor. Kurumaya yüz tutmuş ağaçların içinde böcek larvaları olduğunu biliyoruz. Şu anda endişe edilecek bir durum yok. Felaket gibi gösterilmesin. Olayın farkındayız. Teknik ve bilim ne gerektiriyorsa onu yapıyor ve uyguluyoruz. Kesilen ağaç sayısında tesbit yapmadık. Bu ayın sonunda kesin rakamlarımız belli olacak. Tahminimiz Batı Karadeniz'de 100 bin metreküp civarında tahribat olacağını bekliyoruz" dedi.

"YANGINA HASSAS KAMERA SİSTEMİ KURACAĞIZ" Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, Karabük ormanları için bir çalışma başlatacaklarını belirterek, "Karabük'ün hakim bir yerinden özellikle Karabük'ün en hassas yerlerini görebilecek 360 derece dönebilen, duman çıktığı zaman sistemi alarma geçiren bir kamera sistemi kuracağız. Ege ve Akdeniz'de bu sistemi kurmaya başladık. Bir sistem de burada kurulacak ve burada Orman İşletme Müdürü, Ankara'da ben, Zonguldak'ta Bölge Müdürü, isterse Vali dahil olmak üzere bir hat bağladığımız zaman ormanlar çok rahat izlenebilecek" dedi.

(YE-ET-Y) 13.05.2008 18:41 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title