Haberler

Samsun: Samsun'da "Arazi Toplulaştırmadaki Problemler" Açıklaması

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (Omü) Ziraat Fakültesi Dekanı ve Yerel Gündem 21 Ziraat Konseyi Başkanı Prof. Dr. Yunus Pınar, Türkiye'de Arazi Toplulaştırmada Yasal, Yönetim, Teknik ve Finansal Problemler Yaşandığını Bildirdi.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı ve Yerel Gündem 21 Ziraat Konseyi Başkanı Prof. Dr. Yunus Pınar, Türkiye'de arazi toplulaştırmada yasal, yönetim, teknik ve finansal problemler yaşandığını bildirdi.

Türkiye'de bir taraftan büyük harcamalar yapılarak toplulaştırma projeleri uygulanırken, diğer taraftan Medeni Kanun'un mirasla ilgili hükümleri gereği arazi parçalanmasına seyirci kalındığını savunan Prof. Dr. Yunus Pınar, "Yani her yıl toplulaştırılandan daha fazla arazi parçalanmakta ve bu kısır döngü devam etmektedir. Bu durum düzeltilmeli ve Medeni Kanunumuz'un ilgili hükümleri değiştirilmelidir" dedi. Arazi toplulaştırma çalışmalarının yürütülmesinin Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü, İl Özel İdareleri, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü gibi birçok kamu kuruluşunun çalışmaları ve uygulamalarıyla ilişkili olduğuna dikkat çeken Pınar, "Hemen hemen her biri bir başka bakanlığa bağlı ve çok farklı yasal düzenlemeler ile yönetilen ve çok farklı önceliklere sahip bu kuruluşlar arasında koordinasyon ve uyumu gerçekleştirmek oldukça zor olup, bir problem olarak ortaya çıkmaktadır. Ülke tarımı açısından çok önemli olan 'arazi düzenleme'yle ilgili tüm çalışmaların tek çatı altında toplanması, hem zaman hem de ekonomik açıdan memleket menfaatine olacak ve çalışmaların daha verimli bir şekilde hızlı tamamlanması sağlanacaktır" diye konuştu.

Arazi toplulaştırma çalışmalarının yapılabilmesi için kadastro çalışmalarının tamamlanması veya yapılmış olan kadastro çalışmalarının amaca uygun olması gerektiğine dikkat çekerek, "Mevcut kadastro pafta ve kayıtlarının önemli bir kesimi toplulaştırma çalışması için yeterli değildir" diyen Pınar, şöyle devam etti:

"Haritaların önemli bir kısmı 1/5000 ölçekli standart topoğrafik kadastral niteliğinde olmayıp, yine haritaların bir kısmı ise güncelliğni kaybetmiş ve zemine uymamaktadır. Tapu kütüklerinde malik kayıtlarında da hatalar sözkonusudur. Aynı şekilde orman kadastro çalışmaları da henüz bitirilememiş olup orman alanlarında çalışmalar mümkün olamamaktadır. Toplulaştırma çalışmalarının yapılabilmesi için toprak indekslerinin bilinmesi bir başka gerekliliktir. Ülkemizde ayrıntılı toprak etütlerinin yapılıp 1/5000'lik paftalarına işlenmesi henüz tamamlanmamıştır. Tarım Reformu Bölge Müdürlükleri sadece 3083 Sayılı Sulama Alanlarında Arazi Düzenlemesine Dair Kanun'a göre Bakanlar Kurulu'nca uygulama alanı ilan edilen yerlerde toprak etütlerini yapıp toprak endekslerini belirlemektedir. Arazi toplulaştırma projeleri için ayrılan yıllık ödenekler en fazla 30-40 bin hektar alanın arazi toplulaştırmasına yetecek miktardadır. Halbuki yılda ortalama 80-90 bin hektar alan yeni sulamaya açılmaktadır. Bu durum dikkate alındığında her yıl 100 bin hektar alana toplulaştırma hizmeti götürmeye yetecek miktarda, bu projelere ödenek ayrılması gerekmektedir."

Pınar, Samsun ilinde de ilk arazi toplulaştırma çalışmalarının Tarım Reformu Bölge Müdürlüğü'nce 2005 yılı sonunda başlatılmış olduğunu, Bafra İlçesi'ne bağlı 20 köyde 14 bin hektar arazide çalışmaların devam ettirildiğini hatırlatarak, 2007 yılında da Alaçam İlçesi'ne bağlı 11 köyde ihale yapılarak çalışmalara başlanacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title