Haberler

Kahvehanelerde Yaşanan Değişim

Gazeteci - Yazar Bülent Ağcabay, Özellikle Cumhuriyet'in İlk Yıllarında Şehrin Sosyo-kültürel Yaşamında Önemli Yer Tutan Kahvehanelerin, Zamanla İşsiz ve Emeklilerin Uğrak Yeri Haline Geldiğini Söyledi.

Gazeteci - yazar Bülent Ağcabay, özellikle Cumhuriyet'in ilk yıllarında şehrin sosyo-kültürel yaşamında önemli yer tutan kahvehanelerin, zamanla işsiz ve emeklilerin uğrak yeri haline geldiğini söyledi.

Günümüzde kahvehanelerin daha çok işsizlerin ve emeklilerin uğrak yeri olduğunu ifade eden Ağcabay, "Cumhuriyet öncesi ve sonrasında kahvehaneler zaman öldürülen yerler değil, okuma kültürünün ağırlıkta olduğu, toplumun ileri gelenlerinin buluşup beyin fırtınası yaptığı yerlerdi. Bir dönem şairlerin, yazarların ve zamanın entelektüellerinin buluştukları, ülke sorunlarını konuşup tartıştıkları mekanlar olan kahvehaneler, giderek sosyal yaşamın ayrılmaz bir parçası olarak toplumdaki yerini aldı" dedi.

Kahvehanelerin zamanla değiştiğini söyleyen Ağcabay, "Cumhuriyet öncesi kahvehanelerin duvarlarında Allah, Hazreti Muhammed ile bazı ayetlerin yazıldığı çerçeveli ve camlı levhaların yanı sıra, şairlerin dinsel içerikli ya da tasavvufi eserleri, portre ve büyük boy aynalar yer almıştır. Cumhuriyet'in kuruluşundan sonra da Gaziantep'teki tüm kahvehanelerde Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü ve Fevzi Çakmak'ın portre fotoğrafları ve Cumhuriyet içerikli resimler yer almıştır. 60 İhtilali'nden sonra Cemal Gürsel'in üniformalı fotoğrafı ve Milli Birlik Komitesi'nin toplu resmi, 70'li yıllarda Bülent Ecevit'in fotoğrafı, 80 İhtilali'nden sonra da Kenan Evren'in üniformalı fotoğrafı yer almıştır. Günümüzde ise kahvehanelerin duvarlarında daha çok manzara resimleri, esnaf tarafından bastırılan reklam amaçlı takvimler yer almaktadır" diye konuştu.

(BA-MEF-GS-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title