Haberler

Diyarbakır'da "Alışverişin Merkezi"Ne Terör Darbesi

NURTEN ASLAN / MEHMET SIDDIK KAYA - Diyarbakır'da "alışverişin merkezi" olarak nitelendirilen Sur ilçesindeki esnaf, terör örgütü PKK mensuplarının saldırıları sonucu büyük mağduriyet yaşıyor.

NURTEN ASLAN / MEHMET SIDDIK KAYA - Diyarbakır'da "alışverişin merkezi" olarak nitelendirilen Sur ilçesindeki esnaf, terör örgütü PKK mensuplarının saldırıları sonucu büyük mağduriyet yaşıyor.

7 Haziran Milletvekili Genel Seçimi'nin ardından kırsaldaki saldırılarını şehir merkezlerine ve ilçelere taşıyan, hendek kazıp barikat kuran, yollara, hendeklere ve barikatlara patlayıcı tuzaklar döşeyen PKK'lı teröristlerin saldırılarını gerçekleştirdiği Sur'da yüzlerce esnaf kepenk kapattı.

Terör saldırıları nedeniyle kepenk açamaz hale gelen bir kısım esnaf, çareyi başka ilçelerde iş yeri açmakta buldu. İlçede kayıtlı 502 iş yeri Süleyman Nazif Vergi Dairesine terkini verdi.

"Esnaf kan ağlıyor"

Sur ilçesinde kuyumculuk yapan ve olaylar nedeniyle Bağlar ilçesinde yeni bir iş yeri açmak zorunda kalan Cemil Engin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son dönemde yaşanan olaylar nedeniyle vatandaşların ilçeye gelmesinin zorlaştığını, Sur'da hayatın durduğunu, esnafın yavaş yavaş iş yerlerini kapatmaya başladığını söyledi.

Engin, "Biz de başka yerde dükkan açmaya karar verdik. Her bir esnafın şimdiye kadar en az 20 bin lira zararı olmuştur. Esnaf kan ağlıyor. İlçede hayat durdu. Ondan dolayı iş yerimizi taşıdık. İlçeyi vatandaşlar ve esnaf terk etti. Sur tamamen hayalet bir şehre döndü. Sur'un tekrar eski haline dönmesini, o huzurlu günlere dönülmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

"Ürünlerimiz elimizde kaldı"

Sur esnafından Şehip Tavukçu ise ilçedeki iş yeri için ayda 4 bin lira kira ödediğini, 25 gündür iş yerine gidemediğini, bu nedenle evinin kirasını ödemekte zorlandığını dile getirdi.

Bütün sermayesinin iş yerinde olduğunu, SGK primlerini ödeyemediğini anlatan Tavukçu, evlerine ekmek götürmekte zorlanır hale geldiklerini söyledi.

Tavukçu, "Çok zor durumdayım. 3 çocuğum var. Çocuklarıma harçlık veremiyorum. Uzun süredir iş yerimizi açamadığımız için ürünlerimiz elimizde kaldı. Yetkililerden çok acil destek bekliyoruz. Bazı esnaf tefecilerin elinde düşmüş" dedi.

"İş yerlerimize gidemiyoruz"

Esnaf Hasan Demircan da olaylar nedeniyle iş yerinin kirası ile kredilerini ödeyemediğini aktararak, "İş yerlerimize gidemiyoruz. 25 gündür iş yerlerimizi göremiyoruz. Ekmek teknemiz ne haldedir bilmiyoruz. Bu konuda destek bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Mehmet Demirci ise 30 yıldır ilçede esnaflık yaptığını anlatarak, Sur'a giremediğini, bu nedenle ilçede bulunan 4 iş yerinin ne halde olduğunu bilmediğini belirtti.

İş yerlerinin kirasını ödeyemediklerini belirten Demirci, "Çocuklarımıza harçlık bile veremiyoruz. Ne olacak bu halimiz?" şeklinde konuştu.

"Ciddi anlamda sıkıntılıyız"

Güneydoğu ve Doğu Anadolu Kuyumcular Mücevherciler Federasyonu Başkanı Mustafa Akkul da ilçede 150'si kuyumcu çok sayıda esnaf olduğunu, bu esnafın iş yerleri için 3-5 bin lira kira ödediğini söyledi.

Altın işleme atölyelerinin de ilçede bulunduğunu ifade eden Akkul, bu nedenle sıkıntının büyük olduğunu, kent genelinde kuyumcu esnafının altın sıkıntısı yaşadığını vurguladı.

Altın imalatının Sur ilçesinde yapıldığını, her bir kuyumcunun günlük cirosunun 20 ila 40 bin lirayı bulduğunu dile getiren Akkul, "Altın üretimi Sur'da yapılıyordu bu nedenle kentte altın sıkıntısı da var. Diyarbakır Suriçi, İstanbul'un Kapalı Çarşısı gibi. Kentin ticaret merkezi, ticaretin beynidir. Bu nedenle ciddi anlamda sıkıntılıyız" diye konuştu.

Akkul, esnafın sermayesinin ilçede bulunduğunu, bu nedenle endişeli olduklarını, saldırılar ve sokağa çıkma yasağı nedeniyle kepenk açamaz durumda olan esnafın Sur etrafında dolaştığını aktardı.

İlçenin, ekonominin lokomotifi olduğunu belirten Akkul, şunları kaydetti:

"Sur'da kalmak istiyor, ilçeyi terk etmek istemiyoruz. Esnafa yönelik ciddi bir eylem planının hazırlanması lazım. Bugüne kadar her bir esnafımızın cebinden 30 bin lira harcaması oldu. Esnaf işçi çalıştırıyor, kira ödüyor. Kredi desteğinin verilmesini istiyoruz."

Kaynak: AA / Yerel

Mehmet Demirci Süleyman Nazif Diyarbakır Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title