Haberler

BDP'nin 'Haklarımız Anayasa'da Yer Alsın' Yürüyüşü

Güncelleme:

Ülke genelinde yürüyüş başlatan BDP, Şanlıurfa ve ilçelerinde de yürüyüş yaparak yeni anayasa konusunda taleplerini iletti.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Şanlıurfa İl Örgütü adına Eş Başkan Halit Yıldıztekin, AK Parti hükümetinin Öcalan'ın başlattığı çözüm sürecine olumlu yaklaşarak, bunu bir oyalama taktiği olarak kullanmayıp "Dilimiz, kültürümüz ve anayasal haklarımızın bir an önce anayasal güvenceye kavuşturulması elzemdir" dedi. BDP İl Örgütü 'Temel insani haklarımızın yeni Anayasa'da yer almasını istiyoruz' şiarı ile Topçu Meydanı'ndan Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önüne kadar geniş katılımlı bir yürüyüş gerçekleştirdi. Ekim ayında açılacak olan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) dikkatini çekebilmek amacıyla düzenlenen yürüyüşe BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, İl Eş Başkanları Halit Yıldıztekin ve Leyla Akça, İHD Şube Başkanı Cemal Babaoğlu, KESK bileşeni sendikaların üyeleri ve yüzlerce vatandaş katıldı. Sık sık 'Bijî serok Apo', 'Bijî berxwedana YPG', 'Rojava goristan ji bo faşistan', 'Selam selam İmralıya bin selam', 'Bê serok jiyan nabe' ve 'PKK halktır halk burada' sloganlarının atıldığı eylemde basın açıklaması yapan Halit Yıldıztekin, bir halkın varoluşunun kültürü, dili ve özgürlüğü ile sağladığını belirtti.

'ÇÖZÜM SÜRECİ OYALAMA TAKTİĞİNE DÖNMEMELİ'

AK Parti hükümetinin Kürt sorununun çözümünü bölgesel çıkarlarının bir gereği olarak gördüğünü kaydeden Yıldıztekin, "Çözmeme noktasında da sorunu kendi mecrasına bırakma, kültürel haklarla Kürt sorununu çözebileceğinin yanılgısı içindedir. Kürt halkının kültürel hakları kadar anayasal ve anadilde eğitim yapabilme hakları da varlığının bir gereği olmaktadır. Bugün mahkeme salonlarında Kürtçe savunma yapabilmek için hala arkadaşlarımızdan tercüman parası adı altında kendi dilimiz bize para ile satılmak istenmektedir. Bu nedenle dilimiz, kültürümüz ve anayasal haklarımızın bir an önce anayasal güvenceye kavuşturulması elzemdir" dedi.

1 Ekimde açılacak olan TBMM'nin en büyük ve en acil görevinin tüm halkların anayasal haklarını güvence altına almak olması gerektiğini dile getiren Yıldıztekin, "AKP hükümeti Sayın Abdullah Öcalan'ın başlattığı çözüm sürecine olumlu yaklaşması, bunu bir oyalama taktiği olarak kullanmaması, bir zaman kazanma süreci olarak değerlendirmemesi büyük önem taşımaktadır. Biz de BDP Urfa İl Örgütü olarak bu sürecin takipçisi olacağımızı belirtiyoruz" diye konuştu.

SİVEREK BDP: KISA VADELİ HUKUKİ ADIMLAR ATILSIN

Siverek'te de BDP öncülüğünde düzenlenen yürüyüşe partinin Hilvan ilçe örgütü de destek verdi. Hükümet konağının önünden başlayıp Kanlıkuyu Meydanı'nda son bulan yürüyüşte, 'Bijî serok Apo', 'Bi can bi xwin em terane ey serok', 'Bijî berxwedana YPG'ê' ve 'PKK halktır halk burada' sloganları atıldı. Kanlıkuyu meydanında kitle adına açıklama yapan BDP İlçe Başkanı İbrahim Ayyıldız, "Paketten sadece bir kaç AKP'linin haberi vardır. Oysa sorunun tarafı olan Kürt halk ve Kürt siyasi çevrelerinin görüşü alınmalı, muhalefet partilerinin ve sivil toplum örgütlerinin de fikirleri alınmalıydı. Çok boyutlu olan Kürt sorunda çözümün sağlıklı ilerlemesi için demokratik ve güven verici bir ortamının sağlanmasını ve kısa vadeli hukuki, demokratik adımların atılması gereklidir" dedi.

SURUÇ BDP: ÖCALAN'IN ÖZGÜRLÜĞÜ KÜRTLERİN TALEBİ

Suruç'ta düzenlenen BDP yürüyüşüne BDP PM Üyesi Hasan İla, İl Eş Başkanı Halit Yıldıztekin, Suruç Belediye Başkan Vekili Hülya Demir ve partinin Suruç, Halfeti, Birecik ilçe örgütlerinin yöneticileri katıldı. BDP ilçe binası önünden Cumhuriyet Meydanı'na kadar sloganlar eşliğinde yürüyen partililer, İki küçük çocuğun en önde taşıdığı 'Suruç isyanı Rojava'ya selamdır' ve 'Demokratik çözüm Öcalan'a özgürlük' dövizlerinin peşinden yürüdü. 'Gençlik kendisine bağlanan umutları asla boşa çıkarmayacaktır' ve 'Temel insani haklarımızın yeni Anayasa'da yer almasını istiyoruz' pankartlarının da taşındığı yürüyüşte, 'Bijî serok Apo', 'Kürdistan goristan ji bo faşistan' , 'Disa disa serhildan serokê me Öcalan' ve 'Suruç ovası Apocu yuvası' sloganları atıldı.

Yürüyüşün sonlandırıldığı Cumhuriyet Meydanında açıklama yapan Suruç ilçe Yöneticisi İsa Tekin, AK Parti'nin Kürt sorununun çözümünü bölgesel çıkarlarının bir gereği olarak gördüğünü belirtti. Tekin, konuşmasının devamında PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın serbest kalmasının tüm Kürtlerin talebi olduğunu ve onurlu bir barış için vazgeçilmez bir talep olduğunu belirtti.

(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Yerel

Yerel Haberler

Şişli'de mezuniyet töreninde dev ekran öğrencilerin üzerine düştü: 6 yaralı

Şişli'de mezuniyet töreninde dev ekran öğrencilerin üzerine düştü: 6 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fotoğrafını indirmişti! Tatvan Belediye Başkanı Mümin Erol hakkında soruşturma başlatıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fotoğrafını indirmişti! Tatvan Belediye Başkanı Mümin Erol hakkında soruşturma başlatıldı

İsrail, Hizbullah'a savaş açmaya hazırlanıyor: Bir an bile durmayacağız

İsrail, Hizbullah'a savaş açmaya hazırlanıyor: Bir an bile durmayacağız

Bakmadan Geçme

ÖSYM sınavında biri ölürse ne olur? Sınıftakiler tam puan mı alır? 7 Haziran Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 7 Haziran İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 7 Haziran 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 7 Haziran 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Ankara selde ölen var mı, yarın sel devam edecek mi? 7 Haziran Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 7 Haziran Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 7 Haziran AFAD ve Kandilli deprem listesi! 7 Haziran Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 7 Haziran İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 7 Haziran Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 7 Haziran Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 7 Haziran 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 7 Haziran Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Dilan Polat davası hakimi çekildi mi, neden çekildi? Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda ne oldu, kaç yaralı var? SON DURUM! Konser salonu nerede?
Irkçılığa maruz kalan İlkay Gündoğan'dan tartışma yaratacak sözler: Ben de Alman'ım

Irkçılığa maruz kalan İlkay Gündoğan'dan tartışma yaratacak sözler: Ben de Alman'ım

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title