Haberler

Var Hakemlere Güveni Yok Etti"

– SPOR Hukukunda Güncel Gelişmeler VAR Sistemi ve Hakem Hataları Paneli'nde VAR sistemi masaya yatırıldı.

– SPOR Hukukunda Güncel Gelişmeler VAR Sistemi ve Hakem Hataları Paneli'nde VAR sistemi masaya yatırıldı. Futbol dünyasının önde gelen isimlerinin katıldığı panelde VAR sisteminin hakemleri yıprattığı ve hakemlere güveni azalttığı yönünde yorumlar yapıldı. Konuşmacılardan eski FIFA hakemi Vahap Beyaz ise, "Sahadaki hakeme dışarıdan kim müdahale ederse etsin, hakem otoritesini ve yorum kabiliyetini kaybeder. VAR sisteminin ülkemizde uygulanış şekline karşıyım. Hakemlere güven yok oldu" dedi.

İstanbul Okan Üniversitesi Spor Hukuku Topluluğu tarafından düzenlenen Spor Hukukunda Güncel Gelişmeler VAR Sistemi ve Hakem Hataları Paneli'nde VAR tartışıldı. Spor Yöneticiliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Lale Orta'nın moderatörlüğünde gerçekleşen panele Yorumcu Alp Pehlivan, Köşe Yazarı Kenan Başaran, eski FIFA Hakemi Vahap Beyaz ve Avukat Alpay Köse katıldı.

"YAPILAN YORUMLARA İNANAMIYORUM"

Panelde konuşan Alp Pehlivan, "Oyunun ruhunu zaman zaman kaybettiğini eski bir futbolcu ve teknik adam olarak görebiliyorum. Ancak bu sistemden artık dönüş yok. İşletim sisteminin iyi algılanması, gün geçtikçe iyi revize edilmesi, minimum hata ile devam etmesi önemli. Sistemin içinde hakemlerimiz yıpratılıyor. Ülke olarak bir standardı yakalamakta çok iyi değiliz. Bazen biz de yorumcu olarak farklı bir algı yaratıyoruz. Bu da VAR'a çok hakim olmamamızdan ileri geliyor. Hele ki teknik direktör ve futbolcuların da VAR konusunda yeterince eğitimli olduğunu sanmıyorum. Bazen maç sonu yorumlarını aklım hafızam almıyor. Üst düzey oyuncular bile sistemle ilgili yorumlar yapıyor ki inanamıyorum" dedi.

Kenan Başaran ise Türkiye Süper Ligi'nin ekonomik etkisinin 10 milyar dolar olduğunu söyleyerek "VAR'ın başında oturan da bir insan. İnsanların vicdanı kararları adil olmadığı sürece oradaki makinanın hiçbir anlamı yok. Türkiye'de yaşadığımız şu an bu" diye konuştu.

"TÜRK İZLEYİCİSİ HAKEME GÜVENMİYOR"

Hakemlerin de zor durumda kaldığını ifade eden Vahap Beyaz da "Son Galatasaray-Beşiktaş maçında Bülent Yıldırım gördüğü kararı bir dakika deyip Cüneyt Çakır'a soruyor. Sorumluluktan kaçıyor. Hakemler bu kadar diken üstündeler. Herkes sahadaki sorumluluktan kaçmak için VAR'ı kullanıyor. Hakem sahada otoriteyse, sahada adaleti sağlıyorsa güvenirsiniz. Ama Türk izleyicisi hakeme güvenmiyor. Sahadaki hakeme dışarıdan kim müdahale ederse etsin, hakem otoritesini ve yorum kabiliyetini kaybeder. VAR sisteminin ülkemizde uygulanış şekline karşıyım. Hakemlere güven yok oldu" yorumunda bulundu.

Alpay Köse ise öğrencileri Türkiye'deki spor hukuku ve futbol hukuku konusunda bilgilendirdi. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Spor

Vahap Beyaz İstanbul Futbol Spor Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title