Haberler

Türkiye Yüksek Teknoloji-Erken Aşama Yatırım Fonu İçin İmzalar Atıldı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "TÜBİTAK ile Hazine Müsteşarlığı arasında imzalanacak olan işbirliği programı kapsamında TÜBİTAK tarafından 2018 yılında yaklaşık 100 milyon liralık bir bütçe ile çağrıya çıkacağız.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "TÜBİTAK ile Hazine Müsteşarlığı arasında imzalanacak olan işbirliği programı kapsamında TÜBİTAK tarafından 2018 yılında yaklaşık 100 milyon liralık bir bütçe ile çağrıya çıkacağız. TÜBİTAK'ın çağrı kapsamında her bir kuruluşa aktaracağı hibe destek tutarı asgari 2 milyon lira, azami 20 milyon lira olacak" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Tech-InvesTR Türkiye Yüksek Teknoloji-Erken Aşama Yatırım Fonu imza törenine katıldı. Törende yaptığı konuşmada Bakan Özlü, Girişim Sermayesini Destekleme Programı olarak da adlandırılan programın temel amacının Türkiye ekonomisine katma değer sağlayacak bilgi, teknoloji ve ürün potansiyelini geliştirmek olduğunu belirterek, "Bunu yaparken teknoloji tabanlı erken aşama girişimlere yatırım yapacak girişim sermayesi fonlarını teşvik edeceğiz. Bir yanda teknoloji, bir yanda girişim, diğer yanda sermaye fonlarını birbiriyle eşleştireceğiz. Destek programımız 7 Nisan tarihli TÜBİTAK Bilim Kurulu'nda kabul edildi ve 5 Haziran tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Destek programımızı start-up'lara, fikri mülkiyet temelli projelere, üniversitelerin bilgilerini ticarileştirmek amacıyla kurdukları şirketlere ve KOBİ'lere yatırım yapılması için tasarladık. Tüm bunlar Türkiye'deki girişimcilik ve teknoloji transferi ekosisteminin kapasitesini artıracaktır" ifadelerini kullandı.

Program kapsamında kurulacak girişim sermayesi fonlarıyla ilgili Bakan Özlü, "Program kapsamında kurulacak girişim sermayesi fonlarına Hazine Müsteşarlığı, teknoloji transfer ofisleri, teknoloji geliştirme bölgeleri, yeterlik kararı verilen araştırma altyapıları ile diğer özel yatırımcılar sınırlı sorumlu ortak olarak katılacaklar. Fonun yönetimi ise bağımsız fon yöneticileri tarafından gerçekleştirilecek. Fonlara katılan kuruluşların erken aşama teknoloji tabanlı girişimler için ödeyeceği katkı paylarının yüzde 50'si TÜBİTAK tarafından hibe şeklinde desteklenecek. Ayrıca kuruluşlara katkı paylarının yüzde 10'u kadar genel gider desteği de sağlanacak. Yine bu kapsamda talep edilmesi durumunda desteklenen kuruluşun nakit ihtiyacının karşılanması amacıyla fona taahhüt ettiği toplam tutarın yüzde 20'sine kadar teminat karşılığı ön ödeme yapılabilecek" şeklinde konuştu.

"100 milyon liralık bir bütçe ile çağrıya çıkacağız"

"TÜBİTAK ile Hazine Müsteşarlığı arasında imzalanacak olan işbirliği programı kapsamında TÜBİTAK tarafından 2018 yılında yaklaşık 100 milyon liralık bir bütçe ile çağrıya çıkacağız" diyen Özlü, şunları kaydetti:

"TÜBİTAK'ın çağrı kapsamında her bir kuruluşa aktaracağı hibe destek tutarı asgari 2 milyon lira, azami 20 milyon lira olacak. Bu önemli destek programının ve diğer tüm programlarımızın ortak bir yönü var. Bu ortak yön teknolojidir. Bakanlık ve bağlı kurumlarımızla birlikte tam olarak teknolojiye odaklanmış durumdayız. Bütün desteklerimizi ve teşviklerimizi bize sıçrama yaptıracak olan teknoloji odaklı girişimlere ve ürünlere yönlendirmiş bulunuyoruz. Çünkü biliyoruz ki, gelecek teknolojidedir."

"TÜBİTAK'ı çok daha esnek, çözüm odaklı ve işlevsel bir kurum olarak yapılandırmayı sürdüreceğiz"

Yüksek teknoloji üreten, ürettiği teknolojiyi ihraç eden bir Türkiye için seferber olmaya devam edeceklerini söyleyen Bakan Özlü, "Bu seferberlikte Türkiye'nin bilim ve teknoloji yuvası misyonu gören TÜBİTAK'ı çok daha esnek, çözüm odaklı ve işlevsel bir kurum olarak yapılandırmayı sürdüreceğiz. Teknolojik dönüşümü ve dijital sanayiyi tüm politikalarımızın merkezine koyuyoruz. İleri sanayi ülkesi olma hedefimizi, teknoloji üssü bir ülke olma hedefimizle birleştiriyoruz" diye konuştu.

Teknoloji üretmenin stratejik akıl ve eylem planı gerektirdiğini vurgulayan Özlü, ürün değer zincirinin tüm halkalarının yüksek katma değerli ürünlerle ticarileşecek şekilde güçlendirilmesi gerektiğini aktardı. Bakanlığın girişimciye sahip çıkmaya devam edeceğini de bildiren Özlü, "Sanayide Yüksek Teknolojiye Geçiş Programımız, odak sektör programlarımız, yerlileştirme programlarımız, dijital dönüşüm yol haritamız, Türkiye'nin Otomobili Projemiz, TÜBİTAK ve KOSGEB'in ürün odaklı destekleri Türkiye'yi geleceğe taşıyacak stratejik hamlelerdir. Bugünkü destek programımız, bu stratejik aklın ve duruşun bir ürünü ve sonucudur" açıklamasında bulundu.

Hazine Müsteşarı Osman Çelik ise, Müsteşarlığın girişim sermayesi fonlarına doğrudan kaynak aktarmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararının geçtiğimiz günlerde yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, düzenlemeyle girişimciler ve KOBİ'lere 2 milyar liraya kadar kaynak girişim sermayesini fonlara aktarma yolunun açıldığını ifade etti. Yeni düzenlemenin ilk uygulaması Tech-InvesTR Programı'nın TÜBİTAK ve Hazine Müsteşarlığınca eş zamanlı yürütüleceğini söyleyen Çelik, "Bu program kapsamında inovasyon ve teknoloji odaklı girişimciler ve KOBİ'lerimize Hazine Müsteşarlığı tarafından girişim sermayesi fonları aracılığıyla kaynak aktarılacaktır. Bu kaynağın minimum 200 milyon lira olmasını öngörüyoruz ve bu kapsamda toplam fon büyüklüğünün ise minimum 500 milyon lirayı bulmasını hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da Hazine Müsteşarlığı ile 2 yıla yakındır programa yönelik çalıştıklarını söyledi. Program için üniversitelerin teknoloji transfer ofisleri, teknoloji geliştirme bölgeleri ve tüm paydaşlarla bir araya geldiklerini belirten Mandal, sadece yurt dışında var olan programları değil, Türkiye'ye özgü, var olan süreçlerin iyileştirilmesini de dikkate alarak ne yapabileceklerini konuştuklarını, bu program bu şekilde oluştuğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Hazine Müsteşarı Osman Çelik ve TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, Tech-InvesTR Türkiye Yüksek Teknoloji-Erken Aşama Yatırım Fonu'na ilişkin anlaşmayı imzaladı. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Hazine Müsteşarlığı Faruk Özlü Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

18 NİSAN BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 18 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? İZMİR'DE YANGIN MI ÇIKTI? İzmir'de ne oldu? İzmir'de nerede yangın çıktı? Resmi Gazete bugün (18 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 18 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? SON DAKİKA TOKAT'TA OKULLAR TATİL Mİ? 18 Nisan Tokat'ta okullar tatil edildi mi? SON DAKİKA TOKAT ARTOVA'DA OKULLAR TATİL Mİ? 18 Nisan Artova'da okullar tatil edildi mi? Yeşilyurt'ta okullar tatil edildi mi? Tokat Yeşilyurt'ta okullar tatil mi edildi, neden? SON DAKİKA TOKAT SULUSARAY'DA OKULLAR TATİL Mİ? 18 Nisan Sulusaray'da okullar tatil edildi mi? SON DAKİKA 18 NİSAN AZ ÖNCE DEPREM Mİ OLDU? Tokat'ta en son depremler kaç şiddetinde oldu? Kandilli Rasathanesi ve AFAD deprem listesi! Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 18 Nisan dün gece deprem mi oldu? Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title