Haberler

Türk Bilim Adamlarından Kanamayı Durduran Ara Ürün

Türk Bilim Adamları, Dış Kanamaları Saniyeler İçinde Durduran ve 'Ankaferd Bloodstopper' Adı Verilen Tamamen Bitkisel Bir Ara Ürün Geliştirdi.

Türk bilim adamları, dış kanamaları saniyeler içinde durduran ve ''ankaferd BLOODSTOPPER'' adı verilen tamamen bitkisel bir ara ürün geliştirdi.

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Hemotoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Haznedaroğlu, Tıp Fakültesi Dekanlık binasında yaptığı basın açıklamasında, vücudun dışında oluşan kanamaları saniyeler içinde durdurabilme özelliğine sahip ara ürün geliştirildiğini bildirdi.

Ara ürünün mucidinin Hüseyin Cahit Fırat adında bir kişi olduğunu belirten Haznedaroğlu, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsat alan ürünün ''henüz ilaç olarak tanımlanamayacağının'' altını çizerken, ''bir maddeye ilaç denilebilmesi için klinik çalışmalarının tamamlanmış, faz çalışmalarının sonlandırılmış olması gerektiğini'' söyledi.

Haznedaroğlu, mucidi Hüseyin Cahit Fırat ve ona destek olan bilim adamları tarafından standart, steril ve hazır hale getirilen ara ürünün içeriğinde 5 bitkinin bulunduğunu kaydetti.

Ara ürünün, ampul ve sprey şeklinde de olduğunu belirten Haznedaoğlu, ampulün de kırılarak içindeki sıvının kanama olan bölgeye sürülerek uygulandığını söyledi.

Haznedaoğlu bir gazetecinin, ''Ürünün, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, sınır bölgesinde yapılan operasyonlarda yaralanan asker için kullanıldığı doğru mu?'' şeklindeki sorusunu şöyle yanıtladı:

''Genelkurmay Başkanlığı, bu ürünün geliştirilmesi bütün aşamalardan bilgi sahibi. Bu milli bir ürün, üreticiler bu konudaki bilgileri verdiler. Hepimizin yüreğini dağlayan, gazilerimizi, şehitlerimizi ilgilendiren bir yönü var. Orada, dış kanamalarda bu ürünün kullanılması söz konusu. Bununla ilgi bilgileri üretici firmadan ya da Genelkurmay Başkanlığından almak doğru olur. Bizim görevimiz, bilimsel mekanizmasını ortaya koymak ama böyle gelişmeler olduğunu bilgi olarak biliyorum.''

Haznedaoğlu, ''ürünün eczanelerde satılabilmesi için firma tarafından ilgili yerlere talepte bulunulduğunu bildiğini'' ifade ederek, ürünün, ambülanslara ilk yardım malzemesi olarak sunulması yönünde karar alındığını kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 26 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 26 Nisan dün gece deprem mi oldu? 36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
title