Haberler

Tügiad Ankara ve Asiad Başkanı Barış Aydın: "Kentsel Dönüşümde Mahalle Kültürü de Unutulmamalı"

TÜGİAD ANKARA ve ASİAD Başkanı Barış Aydın, kentsel dönüşüm uygulanırken, konutları kentsel dönüşüm kapsamına giren vatandaşların mağdur edilmemesi ve tüm tarafların rızasıyla barış içinde uygulanması gerektiğini ifade ederek, "Kentsel dönüşümde"...

TÜGİAD ANKARA ve ASİAD Başkanı Barış Aydın, kentsel dönüşüm uygulanırken, konutları kentsel dönüşüm kapsamına giren vatandaşların mağdur edilmemesi ve tüm tarafların rızasıyla barış içinde uygulanması gerektiğini ifade ederek, "Kentsel dönüşümde mahalle kültürü de unutulmamalı. Çocuklar, betonların arasında yaşamak yerine, yaşıtlarıyla birlikte güven içinde sokakların tadını çıkarabilmeli" dedi.

Barış Aydın, Rixos Otel'de düzenlenen Yeşil Şehirler Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin hızla büyüdüğünü, değiştiğini ve geliştiğini söyledi. Bu değişimin içinde bulunmanın tarihe tanıklık eden genç işadamları için gurur verici olduğunu anlatan Aydın, heyecanın kendi çalışmalarına da ışık tuttuğunu dile getirdi.

Üyelerinin yarısından fazlasının inşaat sektöründe olan bir STK'nın başkanı olarak, 4-5 ay önce yeşil bina sertifikasını gündemlerine aldıklarını hatırlatan Aydın, çevreye duyarlı, geri dönüş sağlayan yeşil bina üreten üyelerinin Amerika ve İngiltere merkezli firmalara her yıl ciddi paralar ödeyerek aldığı sertifikayı TSE'nin gündemine taşındığını vurguladı.

Aynı zamanda İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkan Yardımcısı da olan Barış Aydın, TSE tarafından 2 ay gibi kısa sürede Türkiye şartlarına uyarlanan sertifikanın, artık Türk inşaat sektöründe daha güçlü bir şekilde var olduğunu kaydetti.

"Türkiye'nin en önemli inşaat hamlesi" diye nitelendirdiği kentsel dönüşümüne katkı sağlamak için çaba göstereceklerini ifade eden Aydın, şöyle konuştu:

"Bu büyük imar hareketi onlarca yıllık eskiyen, konforsuz, daha da önemlisi risk taşıyan yapıların yerine insanca, günümüzün modern koşullarına uygun yaşanabilecek mekanlar hazırlıyor. Bunda başarılı olabilmek için şüphesiz, hiçbir siyasi ayrım gütmeksizin elbirliği yapmamız gerekiyor. Ancak ilk olarak inşaat sektörünün ve özellikle de müteahhitlik sektörünün içinde bulunduğu ve yıllardan beri çözümlenemeyen sorunların giderilmesi lazım. Başarı, vatandaş, müteahhit, ilgili bakanlıklar, yerel yönetimler ve belediyelerin işbirliği ile mümkün olabilecektir. Bu büyük imar hareketi uygulanırken, konutları kentsel dönüşüm kapsamına giren vatandaşların mağdur edilmemesi ve tüm tarafların rızasıyla barış içinde uygulanması da en önemli unsurlardan birisidir."

"TÜRK GELENEKLERİ UNUTULMAMALI"

Aydın, kentsel dönüşüm projesi uygulanırken tabiat güzelliklerin, tarihi ve kültürel mirasın korunması gerektiğine işaret ederek, "Aksi takdirde kendimize ve gelecek kuşaklara olan saygımızı yitirmiş oluruz" dedi.

Geleceğin şehirlerini kuracak kentsel dönüşümde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da söylediği gibi "gökdelenler dikmek değil, yaşanılabilir alanlar oluşturması" gerektiğine işaret eden Aydın, şöyle konuştu:

"Özellikle, mahalle kültürünü yok etmeden kentsel dönüşümü başarmalıyız. Mahalle kültürü, bugüne kadar toplumumuz için büyük önem arz etti. İnsanlar arasındaki sıcaklığı, samimiyeti, dostluğu, misafirperverliği mahalle kültürüne borçluyuz. Kentsel dönüşüm uygulanırken insanların başını sokacakları yer yapmanın yanı sıra sosyalleşmenin önünü açacak, parklar, bahçeler, meydanlar yapılmalı. İnsanlar çocuklarını güvenle dışarıya gönderebilmeli, tedirgin olmamalı. Çocuklar, betonların arasında yaşamak yerine, yaşıtlarıyla birlikte güven içinde sokakların tadını çıkarabilmeli."

6,5 milyon konutun dönüşümünü planlayan çalışmaların 350 alt sektörü besleyen 500 milyar dolarlık bir iş hacmi öngördüğünü anlatan Aydın, şunları kaydetti:

"Bu projenin başarılı olabilmesinin birinci şartı, işi ehil ellere vermekten geçiyor. Maalesef Türkiye'de müteahhitlik meslek grubunu tanımlayan bir ölçü yok. İnşaat sektörü ile ilgisi bulunmayan herkes müteahhit olabilmekte. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan müteahhitlik belgesi alan 91 bin 400 firma bulunuyor. Özel sektörde karnesiz ve kayıt dışı çalışan müteahhit sayısının da 200 binin üzerinde olduğu bilinmekte. Bu sayı tüm Avrupa ülkelerindeki müteahhit sayısından daha fazladır. Müteahhitlik sektöründeki çürük elmalar, denetim yoluyla veya yeni yasalarla ayrıştırılmalı." - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Barış Aydın Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 26 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 26 Nisan dün gece deprem mi oldu? 36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title