Haberler

Windows Görev Yöneticisi'ne AMD NPU Desteği Geldi

Güncelleme:

Microsoft, Windows Görev Yöneticisi'nde AMD NPU birimlerine destek vermeye başladı. Yapay zeka teknolojisi için önemli olan NPU birimlerine AMD desteği, artan yapay zeka furyasıyla birlikte önem kazanıyor.

Microsoft, NPU için Windows Görev Yöneticisi'nde sadece Intel işlemcilere destek veriyordu. Ancak yapay zeka teknolojisi için önemli olan NPU birimi için AMD desteği de sonunda geldi. Özellikle AMD son yıllarda NPU birimlerine önemli yatırımlar yapıyor.

Windows Görev Yöneticisi için gelen AMD NPU desteği ne anlama geliyor?

Bilgisayar teknolojisinde CPU yani işlemci GPU yani grafik işlemcisini hepimiz biliyoruz. Ancak son yıllarda Intel ve AMD NPU yani yapay zeka birimlerine de yer vermeye başladı. Özellikle 2023 yılında artan yapay zeka furyası sonrası NPU birimlerinin de önemi arttı.

Microsoft ise Windows 10 ve 11 için AMD NPU desteği sunmuyordu. Windows Görev Yöneticisi bu anlamda artık AMD NPU desteğine de sahip. Tabii ki bu destek olmadan da AMD NPU biriminin yapay zeka işlemleri yapması mümkün. Buna karşın yapay zeka işlemlerinde işlemci ile işletme sisteminin uyumlu çalışması için bu desteğe ihtiyaç vardı.

Bildiğiniz gibi artık yapay zeka işlemleri yavaş yavaş telefonlara ve bilgisayarlara kadar inecek. Bu anlamda NPU birimleri de daha fazla öne çıkacak. Windows Görev Yöneticisi için gelen bu NPU birimi desteği de bu anlamda önemli.

Yapay zeka desteği ve OLED ekran: İşte yeni ASUS Vivobook S serisi!

AMD NPU birimleri bu anlamda Microsoft Compute Driver Model (MCDM) üzerinde çalışacak. Böylece Windows Görev Yöneticisi üzerinden NPU birimin nasıl çalıştığını, ne kadar işlem gücü kullandığını görmeniz de mümkün olacak.

Yapay zeka için NPU birimleri önemli olsa da ChatGPT, Google Gemini gibi yapay zeka sohbet botları yapay zekaya özel üretilen işlemcileri kullanıyor. Yani üretken yapay zeka işlemlerini kendi bilgisayarımızda gerçekleştirmek henüz mümkün değil gibi görünüyor. Buna rağmen yapay zeka için artan rekabet ve orataya çıkacak yeni teknolojiler NPU birimlerinin de önemini artıracağa benziyor.

Microsoft ise uzun yıllardır birlikte çalıştığı Intel'i bu anlamda korumaya devam ediyor. AMD, bildiğiniz gibi Zen mimarisi ile Intel ile olan kas farkını kapattı. Şu an için AMD ve Intel yapay zeka konusunda da kıyasıya bir yarış içinde. Ancak Nvidia bu yarışta önemli avantajlara sahip. Özellikle Nvidia H100 işlemcisi sayesinde şirket değerini katladı. Bu anlamda Nvidia 1,79 trilyon dolar ile Amazon ve Google'ı da geride bıraktı.

Kaynak: Shiftdelete / Teknoloji

Microsoft Teknoloji Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

4 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 4 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! YALI ÇAPKINI SEYRAN HAMİLE KALACAK MI? Yalı Çapkını Seyran ölecek mi? 4 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! YALI ÇAPKINI 68. BÖLÜM CANLI İZLE! #127916 Yalı Çapkını son bölüm tek parça FULL izle! 4 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 4 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 4 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? SEYRAN ÖLECEK Mİ? Yalı Çapkını Seyran diziden ayrılıyor mu? #127916 YALI ÇAPKINI 69. BÖLÜM FRAGMAN yayınlandı mı? Tahlil nikahı nedir, hülle nedir? Tahlil nikahı nasıl yapılır, şartları nelerdir? Emekli maaşına Temmuz'da ne kadar zam gelecek? (%) Emekliler ne kadar zam alacak? Memurlar ne kadar zam alacak? (%) 4 aylık memur enflasyon farkı belli oldu mu, Temmuz'da memura ne kadar zam yapılacak? Kara Ağaç Destanı nerede çekiliyor, setleri nerede? 3-4 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Moğollar Türk mü? Moğolistan Türk devleti mi? 3-4 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title