Haberler

Teknoloji devlerinin Türkiye'de telefon üretimine başlamasıyla fiyatlar 1.500 TL düştü

Güncelleme:

Samsung, Xiaomi, Oppo, TCL, Vivo ve Realme gibi teknoloji devleri, Türkiye'de üretmeye başladığı telefonlarını nisandan itibaren piyasaya sunmaya başladı. Yerli modeller giriş ve orta segmentte pazarın yüzde 50'sini ele geçirdi. Böylece yerli üretim cep hamlesinin sonuçları kısa sürede görülmeye başlanırken, bazı modellerde fiyatlar 1.500 TL düştü.

Türkiye'de cep telefonu pazarında yerli üretim hamlesi büyüyor. Yerli üretim cep telefonlarının kısa sürede giriş seviyesini tamamen ele geçirerek yüzde 40-50'ye yakın pazar payına ulaştıkları ortaya çıktı.

Yılda 12 milyon adetlik telefonun satıldığı Türkiye'de, ayda satılan ortalama 1 milyon adetlik cep telefonunun çoğunluğunu giriş ve orta segment modeller oluşturuyor. Yerli üretimin yoğunlaştığı bu segment ise pazarın yüzde 40'ına denk geliyor. Uzun vadede yerli modellerin pazarın yarısından fazlasını oluşturması hedefleniyor.

İLK MODELLER NİSANDA PİYASAYA SUNULDU

Türkiye'de devlet teşviğiyle başlayan cep telefonunda yerli üretim hamlesinin ayrıntıları geçen yıl aralık ayında belli olmaya başladı. Ocak itibariyle dünya devi markaların Türkiye'de üretim planları ortaya çıktı.

İlk modeller ise nisan ayı itibariyle piyasaya sunuldu. Samsung, Xiaomi, Oppo, TCL, Vivo, Realme, Casper yerli üretim modellerini birer birer duyurdu. Nisan başından itibaren ise yerli modeller kısa sürede pazarın çoğunluğunu ele geçirmeyi başardı. Yerli üretimde iki farklı üretim sistemi öne çıkıyor. İlkinde ürünlerin sadece montajı Türkiye'de yapılırken, ikincisinde ana kart dahil tüm sistemler, CKD (complete knock-down) sistemiyle üretiliyor.

3.2 MİLYON SATIŞ VAR

Gfk'nın Ocak-Mayıs 2021 arasını kapsayan raporuna göre, Türkiye'de 3 milyon 200 bin adetlik telefon satıldı. Pazarın yüzde 19'u 2.500 TL'ye kadar olan modelleri, yüzde 40'ı 2.500 - 3.500 TL segmentini, 3.500 - 5.000 TL yüzde 22'sini, 5.000 - 7.500 TL arasındaki modeller yüzde 7'sini, 7.500 - 12.000 TL fiyat segmenti yüzde 10'unu, 12.000 TL üstü ise yüzde 2'sini oluşturuyor. Yerli üretim cep telefonları giriş ve orta segmentin çoğunluğunu oluşturuyor.

SAMSUNG EYLÜLDE KENDİ FABRİKASINDA

Türkiye'de ilk yerli üretimi başlatan markalardan olan Samsung'da yeni bir gelişme yaşanıyor. A serisi cep telefonlarını ülkemizde ürettirmeye başlayan marka ilk olarak Atmaca Elektronik'le iş birliği yaptı.

Samsung'un kendi tesisini kurduğu da ortaya çıktı. Tekirdağ Çerkezköy'deki tesis için marka eleman aramaya da başladı. Markanın, 10 bin metrekarelik alandaki tesiste eylül ayında üretime başlayacağı öğrenildi. Bu tarihten itibaren Atmaca Elektronik, Samsung'un ürün tedarikçisi olarak çalışmayı sürdürecek. Sadece Samsung'un yılda 3 milyon adet cihazı Türkiye'de üreteceği öğrenildi.

HANGİ MODELLER ÜRETİLİYOR?

Markalar yerli üretim modellerini birer birer lanse etmeye devam ediyor. Samsung'un Galaxy A01 Core'u, Oppo'nun A15s'i, Xiaomi'nin Redmi 9C modeli ve Casper'ın Via F20'si ilk tanıtılan modeller oldu.Samsung Galaxy A serisinde yer alan A21, A30, A70, A80'nin tamamı Türkiye'de üretiliyor. Geçen süreçte yerli üretim olarak Oppo A74, Oppo Reno 5Lite, Xiaomi Redmi 9T, Vivo Y11s, TCL 20 SE, realme C21 modelleri lanse edildi.

FİYATLAR 1.500 TL GERİLEDİ

Yerli üretimle beraber giriş seviyesindeki cep telefonu fiyatlarında da bin TL'ye yakın düşüşler olduğu görüldü. Fiyatları 1.500 TL'ye kadar gerileyen modeller oldu.

YERLİLER DOMİNE EDİYOR

TCL Ülke Müdürü Serhan Tunca, ilk yerli üretim modellerini pazara sunduklarını belirterek, "Pazarın yüzde 40-50'si giriş ve orta segmentten oluşuyor. Burada da artık yerli üretim var. Yerli üretim hamlesinden önce orta segment ürünler pazarda çok azalmıştı. Artık bu segment güçlendi" dedi.

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, pazarın giriş ve orta segmentinin yerli üretim modellerden oluşmaya başladığını dile getirerek, pazarın yüzde 40-50'sini bu modellerin domine eder hale geldiğini söyledi. (Milliyet)

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Samsung Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir?
500

Yorumlar (19)

Murat Yoğurtcu:

Telefonları ülke içinde üretenler başka bi ülkede kurulmuş özel şirketler yani bu yerli üretim olmuyo sizde sanki 100% yerli ve milli gibi övünoyosunuz mileti yanıltıyosunuz ???????? hem vergilerle yine 2500 üstü oluyolar yani bu dedikleriniz tamamen yalan ve de saçma bu durum övünecek değil utanılacak bı durum aslında ( çünkü özel şirketler bara değeri düşük olan ülkelerde üretim yapar ) bu durum iyi değil kötü sizde yalan ve uydurma içerik üretmede ilk başlardasınız ????????????????????

217
50
yanıtYanıtla
Ali ÖZTÜRK:

Geçen fabrikanın oraya gittim fabrikadan halka satış yapmışlar . Gittim yarım kilo aldım 2 bin TL ye. Valla Allah razı olsun iyiki ülkemizde üretiliyor çok faydasını görüyoruz son kullanıcı olarak

157
40
yanıtYanıtla
ömür galip cansız:

İşçilik Çin'den bile daha ucuz olunca adamlar Türkiye'ye gelip fabrika açtı ve bunun ismi "Türkiye'nin hamlesi" oldu ha

150
20
yanıtYanıtla
ALİ cAN:

Türkiye de üretilmesi daha iyisi fiyatlar 3 katına çıktı maşallah

126
27
yanıtYanıtla
Emre Güler:

Fiyatlar düştüyse biz niye görmüyoruz ???

150
2
yanıtYanıtla
Tarık Tanyıldız:

Maliyetine satıyorlar ben de beş tane aldım :)))

yanıt48
yanıt7
Emre Karaduman:

Uzerine eklenen vergiler sisirmiyor mu zaten fiyatları??

144
7
yanıtYanıtla
Kadır Atmaca:

Çin de şuan asgari ücret yaklaşık 400 usd bizde asgari ücret 325 usd bedavadan biraz pahalı işçinin hiçbir hükmü yok daha ne olsun yatırım için ????

102
19
yanıtYanıtla
Selin Akpınar :

Ne düşmesi :D ocakta 3200e aldığım tel şu anda 3750

110
6
yanıtYanıtla
Şenol Drive:

Eski Türkiyede iphone yohtu çok şükür şimdi highphone var

88
27
yanıtYanıtla
Tüm 19 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title