Haberler

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Toplantısı

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, anadilde savunma talebiyle ilgili TBMM'ye sunulan tasarının içeriği konusunda, "Yargılama dili Türkçe'dir."

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, anadilde savunma talebiyle ilgili TBMM'ye sunulan tasarının içeriği konusunda, "Yargılama dili Türkçe'dir. Yargılanma dilini değiştiren bir düzenlemeye müsaade etmeyiz. Ama Türkçe bilmekle beraber, başka bir dilde kendini daha iyi savunabileceği ifadesi varsa kişinin, o dilde savunma yapmasına ilişkindir" dedi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlığın 2013 bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını cevapladı. İdam cezası ile ilgili açıklamalar yapan Bakan Ergin, 1982 anayasasındaki idam kararına 2001'de kısıtlama getirildiğini belirterek şunları söyledi:

"Çok yakın savaş, çok yakın savaş tehdidi ve terör suçları halleri dışında ölüm cezası verilemez düzenlemesi Anayasa'ya giriyor. Bundan sonra 3 Ağustos 2002'de bir yasama faaliyeti var. Bu bir tekliftir. Doğrudur, MHP muhalefet şerhi yazmıştır. Bunu da teslim edelim. Değişiklik yapılırken koalisyon hükümeti içindedir ama MHP. Baktığınız zaman Anayasa değiştirilmiştir. Anayasa değişikliğinde terör suçluluları idam cezası kapsamındadır ama yasa yapılırken terör suçluları idam istinasından çıkarılmıştır. Bunu da teslim edelim. Parlamento'dan bu geçerken koalisyon hükümeti vardı. Buna destek veren vermeyen milletvekilleri olmuş olabilir. Bunun üzerinden bugün ne olur siyaset yapmayalım. Biz de yapmayalım, siz de yapmayın."

İdamın kısıtlanmasının Avrupa Komisyonu ve Avrupa Birliği'nin istediği bazı kriterler için yapıldığını belirten Sadullah Ergin, şunları söyledi:

"3 Ağustos 2002'de yapılan yasal düzenlemeden sonra artık idamın uygulaması kalmamıştır. Yasal olarak uygulama imkanı kalmayan, pratiği kalmayan bu yapının 2004 yılında Anayasa'daki değişikliği yapılmıştır. Bu değişikliği de AK Parti yapmıştır. Onu da ben söylüyorum. Değişikliği yaparken pratik olarak, kanunen, yasal olarak idam cezasının infazı mümkün değildi. Bu, 2002'de yapılan değişiklike olmuştu. 2004'te de Anayasa bu kanuna uygun hale getirildi."

Bakan Ergin, Adalet Bakanlığı'nın idam cezasını geri getirme gibi bir çalışması olup olmadığı sorusuna ise, "Şu anda bizim bakanlığımızda bu yönde yapılan bir çalışma yoktur. Evet, kamuoyunda tartışılıyor, Sayın Başbakanımız ifade etti ama şu anda bakanlığımızda yapılan böyle bir çalışma söz konusu değildir" cevabını verdi.

"YARGILAMA DİLİ TÜRKÇE'DİR"

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, ana dilde savunma konusuyla ilgili soruları cevapladı. Ergin, TBMM'ye sunulan tasarıda ana dilde savunma konusunda Ceza Muhakemesi Kanunu'nda değişiklik öngördüklerini söyledi. "Yargılanma dilini değiştiren bir düzenlemeye müsaade etmeyiz" diyen Ergin, "Böyle bir talebimiz de yok. Yargılama dili Türkçe'dir. Türkçe bilmeyenlerle ilgili zaten tercüman düzenlemesi var. Ama Türkçe bilmekle beraber, başka bir dilde kendini daha iyi savunabileceği ifadesi varsa kişinin, o dilde savunma yapmasına ilişkindir" ifadelerini kullandı.

GAZETECİLERİ KORUMA KOMİTESİ'NİN HAZIRLADIĞI RAPOR

Adalet Bakanı Ergin, komisyondaki açıklamaları sırasında tutuklu gazeteciler konusuna da değindi. Ergin, Gazetecileri Koruma Komitesi'nin 2012 yılı raporunun gündeme getirildiğini hatırlatarak, basın özgürlüğünün önünde engel kalmaması için çaba sarf ettiklerini ifade etti. Gazetecileri Koruma Komitesi'nin hazırladığı raporun tamamen sanık avukatlarının beyanlarına dayandırıldığını söyleyen Ergin, raporda belirtilen 76 gazeteci ile ilgili olarak şunları kaydetti:

"Bu 76 kişi arasında, yargılaması devam edenlerle ilgili değer yargısında bulunmuyoruz. Kovuşturma aşamasında çünkü. Ama cezası kesinleşenlere bakıldığında banka bombalamaktan, marina bombalamaya, polisleri öldürmekten, haraç almaya kadar değişik suç yelpazesinde fiillerle karşılaşacaksınız. Elbette bu ülkenin cezaevlerinde bir tek gazeteci varsa bu sayı fazladır. Ben sayının birinde, üçünde, beşinde, sekizinde değilim. Bir gazetecinin bile gazetecilik faaliyetlerinden dolayı cezaevinde olması bizim için kötü bir sonuçtur, kabul edilebilir bir sonuç değildir ve bir kişinin dahi cezaevinde olmaması gerektiğine inanırım." - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title