Haberler

Akaryakıtta tavan fiyat uygulamasına geçilmesiyle 40 kuruşluk indirim gerçekleşti

Güncelleme:

Tavan fiyat uygulamasına ilişkin açıklamalarda bulunan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, piyasanın serbestliğine halel getirecek hiçbir davranışa izin vermeyeceklerini vurguladı.

Yılmaz, bugün ortaya çıkan fiyatların akaryakıttaki "kar oyunlarının" boyutunu ve tavan fiyat kararının haklılığını ispat ettiğini ifade ederek, "Biz fiyatlarda ortalamada 17-20 kuruşluk indirim olacağını söylemiştik. Tavan fiyat kararımızın ardından bazı illerimizde KDV dahil 35 ila 40 kuruşluk indirimler oldu. Bu durum kararımızın ne kadar yerinde olduğunun da bir kanıtı. Ancak daha yolun başındayız. Vatandaşlarımız özellikle bu süreçte internet sayfamızda ilan ettiğimiz fiyatlara da bakarak istasyonlardaki fiyatlara biraz daha dikkat etsin. Seçimini de yapılan indirime göre yapsın. Kalite zaten her yerde aynı." diye konuştu.

"UCUZ YAKIT VERGİ KAÇAKÇILIĞINA TEŞVİK EDER" İDDİALARINA SERT TEPKİ

Ucuz bayilerden akaryakıt almanın fatura kaçakçılığını teşvik ettiği yönündeki iddialara sert tepki gösteren Yılmaz, şöyle devam etti:

"İki bayi arasında 5-10-20 kuruş fark var ve ucuz satan bütün bayiler vergi kaçırıyor ve devlet de buna göz yumuyor öyle mi? Bunu söyleyenlerin önce akaryakıt fiyatlarının nasıl oluştuğunu, maliyetlerdeki farklılıkların nasıl pompaya yansıtılabileceğini öğrenmesi gerekiyor. Toplu satışlarda ve otomasyon satışlarında indirim yapmak ne kadar doğalsa, pazarlık gücü olmayan istasyon müşterisine indirim yapmak da o kadar doğal. Şunu da ifade etmem gerekir. Eğer vergi kaçakçılığı yapan var ise bunun ile ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığımız da zaten gereğini yapmaktadır. Kamunun denetimi hassas ve süreklidir. Akaryakıt fiyatlarını belirleyen önemli maliyet unsurları bellidir. Yüksek kira maliyeti, intifa ya da hava parası gibi giderleri kimse bireysel istasyon müşterilerinden çıkarmamalıdır. Vatandaşlarımız müsterih olsun, hangi bayii en uygun fiyata satıyorsa güvenle o bayiden yakıtını alsın."

"DAVALAR TAVRIMIZI ETKİLEMEZ"

Yılmaz, sektör temsilcileriyle istişareye önem verdiklerini ve tavan fiyat kararanının mahkemeye götürülmesinin bu konudaki tavırlarını etkilemeyeceğini vurguladı.

Daha önce de tavan fiyat kararı aldıklarında dava açanlar olduğunu aktaran Yılmaz, "Ama kurumumuz lehine sonuçlandı ve kesinleşti. Çünkü aldığımız kararlar doğru ve hukuka uygundu. Bugün de doğru ve hukuka uygun. EPDK'nin bu sene 20. kuruluş yıldönümü. 20 yıllık tecrübeye sahip bir kurum olarak adaletten, hakkaniyetten, tüketici odaklı duruşumuzdan taviz vermeyiz."

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Ekonomi Haberler

500

Yorumlar (72)

Yolcu:

Gaz 1.5tl Mazot 2 tl Benzin 2.5 tl Hakki hukuku budur. Bu rakamlardan bile devlet özel sektör para kazanır. Esnaf tüccar her iş kolu rahat rahat ticaret yapar. 6 ayda sektör toparlanır. Ulaşım nakliye vs. Demetimlerle ucuzlar. Yanı ticaret canlanır. Sade vatandaşta rahat rahat aracına yakit alır. Daha ne diyelim. Sosyal devlet böyle olması gerekir

35
4
yanıtYanıtla
sami:

Devletin akaryakıttan aldığı vergiyi kaldırın da göreyim samimiyetinizi

33
5
yanıtYanıtla
xLi:

Devletin aldığı vergilerin hizmet olarak geri döndüğünü, vergi, zekat vb. Uygulamaların genel ekonomideki faydalı rolünü bilmiyorsanız yorum yapmayın lütfen

yanıt2
yanıt26
Ne Demeli...(XLİ ye cevap):

Sen uzaylımısın. . . .

yanıt9
yanıt1
Ali tusal:

Tamam vergi alinsinda 70 kuruşa mal ettiğini 7tlye satmasin.

yanıt8
yanıt1
Hakkı:

XLİ ye. . Zekat 2, 5 yani 40ta bir. Vergiler ne kadar. ? Bir de herkes zekat vermek zorunda mı? Fakir de ekmek alırken vergi ödüyor. Reva mı

yanıt3
yanıt0
HANİ:

Hani ucuz akaryakıt kötüydü, katkı maddesi vardı, araca zarar veriyordu ne oldu şimdide tavsiye bu yöne kaydı. Milletin beli kırık zorda insanlar, bırakın tavan taban aldatmacalarını, anlamaz bu millet, siz şu vergileri düşürün ülkeye girişi en babası 1. 50 Krş olan hadi yan giderleri ile 3 tl olsun KDV, ÖTV, DAĞITIM mağıtım derken en ucuzu 6. 80 KrŞ çıkan akaryakıttan vergileri düşürün herkes kazansın, yapamazsınız, geçilmeyen köprüye 5 li yandaşa para bulamazsınız. . . kandırmayın insanları. . . .

26
11
yanıtYanıtla
Bir kullanıcıcık:

Kardeşim beğen butonu yerine diğerine basmışım. Helal et hakkını .

yanıt3
yanıt1
Okuyucu izleyici:

Dilerseniz 3 tl olan akaryakıttan benzini Bulgaristan, Yunanistan, Sırbistan gibi ülkelerden almaya çalışın bakalım ne kadar vereceksiniz litresine? Hele birde dizel yakıtı alın o zaman görürsünüz memeleketimizde fiyatların o ülkelere göre hemen hemen yarı yarıya olduğunu. Kim kimi kandırıyor belli oluverir.

yanıt1
yanıt13
Keten Helva:

accaip büyük indirim olmuş vay be 40 kuruş off ne demek yaa full depoda 40 tl kar off ne büyük indirim. Dalga geçiyorlar resmen benzinin varili 1. 4 $ biz nerdeyse litresini alacaz 1. 4 $ a . Ayıp bee

19
8
yanıtYanıtla
Tüm 72 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title