Haberler

Tarım Satış Kooperatifleri Yeniden Canlandırılmalı"

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, örgütlenmenin sağlanmaması nedeniyle üretici ve tüketici fiyatları arasındaki makasın giderek açıldığını belirterek, "Üreticinin örgütlenmesi ve ürünlerini değerlendirebilmesini sağlamak amacıyla kurulmuş tarım satış...

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, örgütlenmenin sağlanmaması nedeniyle üretici ve tüketici fiyatları arasındaki makasın giderek açıldığını belirterek, "Üreticinin örgütlenmesi ve ürünlerini değerlendirebilmesini sağlamak amacıyla kurulmuş tarım satış kooperatifleri ise adeta kolu kanadı budanmış durumdadır." ifadesini kullandı.

Demirtaş, yazılı açıklamasında, tarım ürünlerindeki fiyat artışlarının genel enflasyonun nedeni olarak gösterilmesine karşın üreticilerin gelirlerinin her geçen yıl azaldığını kaydetti.

Bu durumun üretici ve tüketici fiyatları arasındaki makasın giderek açılmasından kaynaklandığına işaret eden Demirtaş, üreticilerin, ürünlerini her yıl bir önceki yıla göre daha düşük fiyattan satmalarına rağmen ürünlerin marketlerde enflasyonun üzerinde bir fiyatla satışa sunulduğuna işaret etti.

Bunun üreticinin örgütsüz olması ve alıcı firmaların fiyat belirleme gücünü elinde bulundurmasından kaynaklandığını belirten Demirtaş, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu yıl, bu sorun en çarpıcı bir biçimde fındık ve üzümde yaşanıyor. 2015 yılında rekolte 683 bin ton iken 13 liradan işlem gören fındık, bu yıl rekolte 675 bin tona düşmüş olmasına karşın 8,5 liradan işlem görüyor. 2015 yılında 6 liradan satılan çekirdeksiz kuru üzümün fiyatı rekolte düşüklüğüne karşın bu yıl 4 liranın altına düşmüş bulunuyor. Bu durum her yıl farklı ürünlerde benzer şekillerde yaşanıyor, ancak sorun her seferinde palyatif diyebileceğimiz önlemlerle yani Toprak Mahsulleri Ofisi devreye sokularak ve belirli bir miktar alım yapılarak çözümlenmeye çalışılıyor.

Üreticinin örgütlenmesi ve ürünlerini değerlendirebilmesini sağlamak amacıyla kurulmuş tarım satış kooperatifleri ise adeta kolu kanadı budanmış durumdadır. Ülkemizde toplam üye sayısı 500 binin üzerinde olan 300'ü aşkın tarım satış kooperatifi bulunuyor, 17 birlik içinde toplanmış bu kooperatiflerin ancak 13'ü faal durumda."

Demirtaş, özellikle fındık alanında eskiden tüccarlar eliyle yürütülen piyasadan alım sürecinin tekel niteliğinde firmaların eline geçtiğini belirterek, bu süreci yerli firmaların yabancı firmalar tarafından satın alınmasının izlediğini kaydetti.

Üreticilerin genel enflasyon oranının üzerinde artan ve ithalata dayanan girdilerle üretim yaptıklarına dikkati çeken Demirtaş, ürünlerin fiyatları düşerken girdi fiyatlarında yaşanan büyük oranlı artışların çiftçileri daha da zor duruma soktuğunu bildirdi.

Bu durumun desteklerin artırılmasıyla önlenebileceğini ifade eden Demirtaş, "Enflasyon göz önüne alındığında desteklemeler yerinde saymaktadır. Tarım Kanunu'nun öngördüğü milli gelirin asgari yüzde 1'i oranında destekleme hükmü yasanın çıktığı yıldan bu yana hiç bir yıl uygulanmamıştır." açıklamasında bulundu.

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Ziraatçılar Derneği Hüseyin Demirtaş Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title