Haberler

Tahran: İran'ın Nükleer Faaliyetleri

İranlı Yetkililer, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 1737 Sayılı Kararının İran Halkının Azim ve İradesini Güçlendireceğine İnanıyor.

İranlı yetkililer, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 1737 sayılı kararının İran halkının azim ve iradesini güçlendireceğine inanıyor.

İran Meclis Dış Siyaset ve Ulusal Güvenlik Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi, Tahran'da Cuma hutbesinden önce BM Güvenlik Konseyi'nin 1737 sayılı kararı ve İslami Şura Meclisi'nin gecikmeden verdiği cevap konusunda basına açıklamalarda bulundu.

Burucerdi, açıklamasında, İran'ın nükleer faaliyetlere başlamasının yeni bir durum olmadığını hatırlatarak, "İran, yarım asırdır nükleer faaliyetleri sürdürmektedir. O zaman ülkemizin nüfusu şimdiki nüfusun yarısı kadar bile olmuyor. O zaman Amerika ve bazı Avrupa ülkeleri ciddi şekilde bizimle işbirliği yapıyordu. Bugün İran bağımsız ve barış amaçlı olarak nükleer enerjiden yararlanmak istiyor. Uranyumun maden olarak çıkarılmasından işlenmesi ve enerjiye dönüştürülmesine kadar bütün aşamaları İranlı uzmanlar yapmaktadır" dedi.

Burucerdi, Amerika'nın dünyada nükleer silah kullanan ilk ve tek ülke olduğunu hatırlatırken sözlerine şöyle devam etti: "İran bugün, Uluslararası Atom Enerji Ajansı (UAEA) sözleşmeleri çerçevesinde barış amaçlı faaliyetlerini yürütmektedir. Ajans denetçilerine tesisleri denetleme izni verdik. Güven ortamının oluşması için geçici olarak faaliyetlerini askıya bile alındı ama, batılı ülkelerin NPT sözleşmelerinin aksine isteklerde bulunuyor. İran ise hiçbir zaman baskı ve tehditlere boyun eğmeyecektir"

İran Meclisi'nin UAEA Genel Kurulu'na kanunsuz kararlar alınması halinde protokole bağlılık sözleşmelerini askıya alma konusunda uyarıda bulunduğunu da hatırlatan Aladdin Burucerdi, şöyle konuştu: "Meclis almış olduğu kararla, UAEA ile işbirliğini gözden geçirmesi için hükümete yetki verdi. Ayrıca batı dünyası, NTP sözleşmesine imza atan ülkelerin barış amaçlı nükleer çalışma yapmasına izin verildiğini çok iyi biliyor. Bu tür hareketler İranlı bilim adamlarının nükleer santral yapılması konusunda kararlılığını artırıyor."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 26 Nisan dün gece deprem mi oldu? 36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title