Haberler

Ssm'de 'Efsane İstanbul' Sergisi

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, 'İstanbul'u, Kültürümüzü, Değerlerimizi Geleceğe Taşıyacaksak, İstanbul'un Geçmişi İçerisinde Var Olan Bu Hazineleri Görmeli, Gözetmeli, Gençliğe Tanıtmalıyız' Dedi

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, 'İstanbul'u, kültürümüzü, değerlerimizi geleceğe taşıyacaksak, İstanbul'un geçmişi içerisinde var olan bu hazineleri görmeli, gözetmeli, gençliğe tanıtmalıyız' dedi.

Yazıcı, Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi'nin (SSM), İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı işbirliği ve Sabancı Holding sponsorluğunda düzenlediği, 'Efsane İstanbul: Bizantion'dan İstanbul'a-Bir Başkentin 8000 Yılı' sergisinin açılışında yaptığı konuşmada, bu serginin, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti çalışmaları kapsamında gerçekleştirilen en özgün çalışmalardan biri olduğunu söyledi.

Bu serginin, İstanbul'un, Marmaray kazıları kapsamında elde edilen bulgulara göre 8 bin yıllık geçmişini ortaya koyduğunu anlatan Yazıcı, büyük medeniyetleri bağrında barındırmış bu kentin önemli eserlerinin şu ya da bu şekilde değişik ülkelere transfer edildiğine dikkati çekti.

Yazıcı, bu sergide 59 müzeden toparlanmış 503 eserin üç ay boyunca İstanbullulara sunulacağını söyledi.

Bu koleksiyonun kolay kolay bir daha bir araya getirilemeyeceğini vurgulayan Yazıcı, 'İstanbul bir dünya kenti. Biz İstanbul'u, kültürümüzü, değerlerimizi geleceğe taşıyacaksak, İstanbul'un geçmişi içerisinde var olan bu hazineleri görmeli, gözetmeli, gençliğe tanıtmalıyız' diye konuştu.

- 'UNUTULMAZ BİR SERGİ'-

Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı ve Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ise İstanbul'un 8 bin yıllık tarihini en etkileyici ve en doğru şekilde tüm dünyayla ve sanatseverlerle buluşturmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti.

Bir 'İstanbul sevdalısı' olan ve İstanbul'a unutulmaz hizmetler veren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile böyle bir serginin açılışını yaptıkları için mutluluk duyduklarını aktaran Sabancı, 'Sakıp Sabancı Müzesi'nin kuruluşundan bugüne gelişine kadar Başbakanımızı ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Topbaş'ı her zaman yanımızda hissettik' dedi.

Sabancı, müzede dünya çapında önemli, büyük ve etkileyici sergiler yapılmasının temelinde, uluslararası müzecilik alanında en yüksek standartlardaki sergileme alanları ve galerilerin olmasının yattığını vurguladı.

Bu akşam yine daha çok ve farklı etkisi olacak büyük bir sergiyi açtıklarını ifade eden Sabancı, şöyle konuştu:

'Bu serginin gerçekleşmesinde sayın Bakanımız Hayati Yazıcı'nın çok büyük katkıları olmuştur. Biz de Sabancı Topluluğu olarak 2010 Ajansı ile birlikte bu projeye ciddi destek verdik. Bu projede 40 müzeden, 15 farklı ülkeden yaklaşık 500'e yakın eser sergileniyor. Bu sergide izleyicilerle ilk kez buluşacak birçok eser var. Sergide ayrıca özel müze ve koleksiyonlardan, Patrikhane'den eserler bir araya getirildi. Sergide dünyanın en önemli sergi mimarı Boris Micka görev yaptı. Birçok bilim adamı danışma komitesinde görev aldı. Efsaneleri yaratan, mucizeleri yaratan Müze Müdürü Nazan Ölçer ve ekibi sayesinde unutulmaz bir sergiye kavuştuk. Ben Nazan Hanım'a 'mucizelerin insanı' diyorum. Hakikaten yaratılan eser, İstanbul'a yakışır bir eser oldu. Kendisine tüm İstanbul severler adına, İstanbul'u tanıyacak, öğrenecek ve sevecek tüm gençler adına sonsuz teşekkürler ediyorum. İstanbul'u seven herkesin bu sergiyi görmesini istiyorum.'

- 'İSTANBUL ŞEHİRLERİN KRALİÇESİDİR'-

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç de İstanbul'un 8 bin yıllık öyküsünü anlatan bu serginin, yüzyılların ilmiğinden süzülen, farklı milletlerin birikimiyle zenginleşen, insanlığın temel değer ve kazanımlarını yansıtan bir İstanbul ruhunu gösterdiğini söyledi.

'Köklü geçmişiyle İstanbul, şehirlerin kraliçesidir' diyen Avdagiç, şunları söyledi:

'Bir kez daha fark edeceğiz ki İstanbul, şaşırtıcı bir şekilde her zaman yeni ve farklı bir güzelliğiyle karşımıza çıkıyor. Her güzelliği ve değeriyle bir kez daha izleyenleri fethediyor. Bu sergi, bizim ne kadar önemli kültür ve sanat inceliğine sahip olduğumuzu gösteriyor. Bu sergiyi gezerken oldukça üzüntülü ve öfke dolu günler yaşadığımız bugünler de sanatın ve kültürün inceliğinden nasibini alamamış olanların ne kadar vahşileşebileceğini çok iyi anlatıyor. Barışın ve kardeşliğin de başkenti olan İstanbul'un bu anlamda tüm dünya ülkeleri tarafından örnek alınmasını diliyorum.'

Avdagiç, serginin tüm İstanbullular için kentli olma, kenti tanıma ve kente sahip çıkma noktasında bir şehir bilinci oluşmasına da katkı sağlayacağını vurguladı.

Konuşmaların ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Güler Sabancı ve Nazan Ölçer, serginin açılışını yaptı.

Başbakan Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, kızı Sümeyye Erdoğan ve beraberindekilerle sergiyi gezdi.

Çıkışta Müze Şeref Defteri'ni imzalayan Başbakan Erdoğan deftere, 'Efsane İstanbul: Bir Başkentin 8 Bin Yılı' başlıklı serginin açılışını gerçekleştirmenin memnuniyeti içerisindeyiz. Sabancı Ailesini, Sabancı Üniversitesinden Nazan Ölçer ve ekibini kutluyorum' yazdı.

Törene, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

(ŞNG-SİM-TUR-NUR) - İSTANBUL

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title