Haberler

Kakule nedir? Kakule'nin faydaları nelerdir? TDK'ya göre Kakule ne demek? Kakule nasıl bir bitkidir?

Güncelleme:

Bugün Masterchef'te kakule bitkisi ile yemekler yapıldı. Seyirciler, Kakule nedir? Kakule'nin faydaları nelerdir? TDK'ya göre Kakule ne demek? Kakule nasıl bir bitkidir? merak etti. Peki, kakule nasıl bir bitkidir? Kakule ne demek? Kakule ile yapılan yemekler nelerdir? Kakule ne anlama geliyor? İşte detaylar...

Kakule, son günlerin en çok konuşulan ve aranan ürünü haline gelmeye başladı. Birçok faydası ve yararı bulunan bu bitki dünya üzerinde çok az miktarda ve çok az ülkede yetiştirildiği için aslında birçok kişi tarafından tanınmamakta ve bilinmemektedir. Özellikle Hindistan'dan ithal edilmesi sebebiyle Türkiye fiyatları pahalıdır. Peki, Kakule nedir? Kakule'nin faydaları nelerdir? TDK'ya göre Kakule ne demek? Kakule nasıl bir bitkidir?

KAKULE NEDİR?

Kakule, zencefilgiller ailesinden Elettaria ve Amomum cinslerini kapsayan bitkilerin genel adıdır.

Batı ve Güney Hindistan, Güneydoğu Asya'nın sıcak bölgelerinde yetişen, 4–5 m boyunda, büyük yapraklı çok yıllık bir bitki cinsidir. Özellikle Güney Hindistan'ın bataklık ormanlarında yabânî olarak yetişir. Kakulenin meyveleri 1-2 cm uzunlukta, sarımsı yeşil ve kirli beyazımsı renktedir. Tohumları mercimek şeklinde ve büyüklüğünde, kırmızımsı esmer renkte olup, keskin kokuludur. Kakule yetiştiği yere göre isim alır. Seylan kakulesi, Malabar kakulesi, Siyam kakulesi gibi.

KAKULE'NİN KULLANILDIĞI YERLER NERESİ?

Tohumları meyvelerinin kurutulup, ayrılmasıyla elde edilir. Yemeklere özellikle de baklagillere ve balığa katılır. Muhallebi, sütlü tatlılar, hoşaflar, çay ve kahvede çeşni verici olarak kullanılır. İsveç ve Finlandiya'da unlu mamüllere de katılır. Hintler nefesleri güzel koksun diye tohumlarını çiğnerler. Kakule tohumlari reçine, nişasta ve uçucu yağlar taşır. Hoş lezzeti ve kokusundan dolayı baharat olarak kullanılır. Ayrıca iştah açıcı, midevî ve gaz söktürücü etkilere sahiptir.

Arapça ve Farsça "Hêl" olarak bilinen Kakule, ingilizcede "cardamom" olarak bilinmekte olup, çaya farklı bir aroma katmaktadır. Bergamotu andıran özel kokusundan dolayı ayrıca Kakule aromalı çaylar üretilir ki adları "Cardamom Tea" olarak geçer.

Günümüzde özellikle doğu bölgelerinde, kahve içenlerin sık kullandığı bir aromadır.

TDK'YA GÖRE KAKULE NE DEMEK?

TDK'ya göre dilimize Arapça'dan geçen kakule "Zencefilgillerden, sıcak iklimlerde yetişen güzel kokulu bir bitki (Elettaria cardamomum)." ve "Bu bitkinin bahar olarak kullanılan tohumu." anlamlarına gelmektedir.

KAKULE'NİN FAYDALARI NELERDİR?

Yıllardan beri Hindistan'da, Orta Doğu'da ve çeşitli Arap ülkelerinde kullanılan bu leziz bitkinin sağlık açısından birçok faydası vardır. Çağımızın hastalığı kanser için faydalı olan bu şifalı bitki, kanser hücreleriyle savaşarak sağlıklı hücrelerin sayısının artmasını sağlayarak bir nevi kanseri önlüyor. Özellikle karaciğerimizde kanser yapıcı maddelerin birikmesini önler, karaciğerimizi de korur. Bu şekilde kan kanserini yani diğer bir adı ile lösemiyi de yavaşlatmak mümkündür. Kısacası kanser için büyük bir şifa kaynağı olması da bitkinin faydaları arasındadır.

HAZMI KOLAYLAŞTIRIYOR

Sindirim sistemimizin rahatlamasını sağlamasının yanında hazmı kolaylaştırır. İdrar ve gaz söktürmesi de kakule faydaları arasındadır. Aynı zamanda bağırsak parazitlerini de azaltarak yok eder. Bu şifalı bitki, mide için de çok faydalıdır. Mide ağrıları, mide ağrıları yüzünden oluşan migrenlerin tedavisinde kullanılan bu bitki, reflüye de çare olur. Mide bulantıları için de kullanmanızda büyük fayda vardır.

AĞIZ KOKUSUNA BİREBİR

Bu şifalı bitkinin faydalarından bir diğeri de ağız kokularını geçirmesidir. Çeşitli sebeplerle ağzımızda koku oluşması zaman zaman hepimizin derdi olur. Ağzımızın kötü kokmasından diğer insanları rahatsız etmemizden korkmamız konuşmaktan çekinmemizi sağlar. Bu şifalı bitki sayesinde ağzımızdaki kötü kokulardan kurtularak ağzımızın güzel kokmasını sağlayabiliriz. Ağzımızdaki kötü kokulardan kurtulmak için bu bitkinin kapsüllerinden alarak çiğnememiz yeterlidir. Bu bitkinin kapsülleri sayesinde ferah bir nefesin tadını çıkarın. Alkol kullanan kişiler eğer alkol kokusunu yok etmek istiyorlarsa bu bitkiyi çiğneyebilirler. Günümüzde bu yöntem Amerika ve Avrupa'da bir trend haline gelmiştir.

İŞTAH AÇIYOR

İştah açıcı özelliği de bulunan bu bitki, solunum yolları hastalıkları için de bire birdir. Öksürük, nezle, astım, bronşit gibi hastalıklar için bu bitkinin kullanımıyla akciğerlerinde fayda görmesi sağlanır.

HAFIZAYI GÜÇLENDİRİYOR

Her şeyi unutmaktan yakınıyorsanız, aklınızda hiçbir şeyi tutamıyor ve hatırlamakta güçlük çekiyorsanız çareniz yine bu bitkidir. Kakule sayesinde zihniniz güçlenecek ve hiçbir şeyi unutmayacaksınız. Dizanteriye de iyi gelmesi faydaları arasındadır. Ayrıca idrar söktürücü özelliği de vardır. Baş ağrılarının geçmesine yardım eder. Akciğerler için faydalıdır.

CİNSEL GÜCÜ ARTTIRIYOR

Kahve içinde kullanıldığında önemli bir afrodizyak olmaktadır. Cinsel isteği ve cinsel gücü arttırıcı özellikleri vardır. Yurt dışındaki birçok ülkede insanlar bu bitkiyi kahvesi ve çayı ile tanır ve bu şekilde kullanır. Aslında bitkinin kullanılan kısımları güneşte kurutulmuş tohumlarıdır.

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Gündem Yaşam Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title