Haberler

Sofraların Vazgeçilmezi Beyaz İnci Pirinç

Üreticileri, Sofraların Vazgeçilmezleri Arasında Olan Pilavın Ana Maddesi Pirincin Üretimi İçin 4 Ay Adeta Suyla Dans Ediyor.

Üreticileri, sofraların vazgeçilmezleri arasında olan pilavın ana maddesi pirincin üretimi için 4 ay adeta suyla dans ediyor.

Çiftçinin 120 gün su içerisinde üretmeye çalıştığı pirinç için ilk hazırlık tarlanın sürülmesiyle başlıyor. Su içerisine ekilen ve suda büyüyen pirincin hasat zamanında ise sudan ve yağmurdan korunması gerekiyor.

Çorum'un Osmancık ilçesinde 30 yıldır çeltik eken ve pirinç üreten Mürsel Kaya, ekimi nisan ayında başlayan ve 120 gün su altında üretimi yapılan çeltiğin, sofralara pirinç olarak gelene kadar çok uzun ve meşakkatli bir yol izlediğini söyledi. Tarlanın sürülmesinden, çeltiğin toprakla buluşmasına kadar her şeyin düzgün ve yerinde yapılması gerektiğini belirten Kaya, "Tarlalar önce birer veya ikişer dönüm halinde su bentleri ile çevrilir, tarla traktörlerle sürülerek düzlenir, sonra da tarlaya su verilir.

Ekim için yeniden traktörle düzeltilen tarlaya çeltik tohumu dökülür. Su üzerine atılan çillenmiş çeltik tohumu birkaç gün bekler sonra tarlaya açılan bentlerle su azaltılır. Toprakla buluşan çeltik tohumu köklerini toprağa salar. 12-13 gün sonra suyu değiştirilir, temiz su verilir. Suyun içindeki çeltik 120 gün sonra kurutulmaya alınır, hasat dönemi geldiği için tarladaki su boşaltılır, hasat dönemine geçilir. Pirinç üretimi özen ister, ona çocuk gibi bakılmalıdır" açıklamasını yaptı.

Çeltik üretmek için 120 gün su içerisinde çalışan üreticilerin dikkatli bir şekilde hasat dönemine geçtiğini anlatan Kaya, "Çeltiğin en hassas dönemi hasat dönemidir. Çeltik narindir, naziktir, ufak bir rüzgarda tanelerini döker. Az bir yağmurda ya da ıslak bir ortamda şişer. Onun için çiftçi suda yaşayan ve suyun içinde üretilen pirinci hasat döneminde sudan uzak tutar, yaştan yağmurdan korur ve hasat yapıldıktan sonra kurutur. Fabrikalara gönderilen çeltik beyaz pirinç halini alır" şeklinde konuştu.

Pirinç üretmenin zor olduğunu vurgulayan Kaya, "Çeltik üreticileri iyi kazanır ancak aldığı tüm geliri ilaca, gübreye verir çünkü ilaç ve gübreler çok pahalı. Kullanmasak bu seferde üretim düşer. Yine de pirinç asil bir üründür, üreticisinin yüzünü her zaman güldürür" ifadelerini kullandı.

(ES-BÖ-GS-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title