Haberler

Yargıtay'dan emsal karar: Şirket aracına kesilen cezayı işçi ödemez

Güncelleme:

Yüksek Mahkeme; işçinin şirket aracını kullanırken sebep olduğu trafik para cezalarının işveren şirket tarafından ödenmek zorunda kalınması ve bu tutarların işçinin açık muvafakati olmadan resen mahsubu yoluna gidilmesinin mevzuata aykırı olduğuna dikkat çekti.

BAŞKA BİR İLE GÖNDERİLMEYİ KABUL ETMEDİ

Yıllarca çalıştığı şirketin başka bir ildeki şubesinde görevlendirilmeyi kabul etmeyen satış temsilcisi, şirketin 'git' dediği yere gitmediği için işten çıkarıldı. İş Mahkemesi, mağdur satış temsilcisinin açtığı alacak davasını yerinde buldu.

SON KARARI YARGITAY VERDİ

Kararın temyiz edilmesiyle devreye giren Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, milyonlarca çalışanı ilgilendiren bir karara imza attı. Satış temsilcisinin kullandığı şirket aracına yazılan trafik cezalarının işçinin maaşından kesildiğine dikkat çekilen Yargıtay kararında şu ifadelere yer verildi:

"Davacı, davalıya gönderdiği ihtarname ile ödenmeyen 2012 yılı Temmuz ayı ücretini talep etmiş aynı talebini dava konusu etmiştir. Dosyadaki belgelerden Temmuz ayı itibariyle davacının 600 lira kapatılmamış avansı olduğu, bu nedenle Temmuz ayında ödenmesi gereken ücretten 600 lira avans mahsubu yapılmıştır. Ancak davacının şirkete ait aracı kullanırken sebep olduğu trafik para cezaları nedeniyle davalı şirket tarafından ödenmek zorunda kalınan tutarların davacı işçinin açık muvafakati olmadan re'sen mahsubu yoluna gidilmesinin mevzuata aykırıdır. Mahkeme kararının bozulmasına oy birliği ile hükmedilmiştir."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Yargıtay Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500

Yorumlar (9)

HAKAN ARSLANOĞLU:

İşçi şirket arabasıyla kırmızı ışık ihlali yapsın, hız sınırını aşsın bunların cezasını neden iş veren ödesin ki. Aracın muayenesi geçmiştir, motorlu taşıt vergisi ödenmemiştir bu tür cezalar tamamen iş verene ait olması gerekir.

170
14
yanıtYanıtla
o zen:

Aynen katılıyorum.

yanıt5
yanıt0
OKUR:

böyle saçma bir kanun olamaz,bundan böyle şirket şöförleri nasılasa cezalar patrona değip trafikte terör estirir,,malüm ülkemiz bir kısım varki tam bir işveren ve sermaye düşmanı

31
13
yanıtYanıtla
metin yalcin:

Çok yanlış bir karar, adam kafasına göre gaza basacak, cezayı patron ödeyecek olacak iş mi bu, bu karar çok kişiyi işinden eder ..

20
21
yanıtYanıtla
baklavacı çeto :

ben işveren değilim, hukuku da pek bilmem ama bence vicdanen yanlış bir karar. düşünün işçi bir şoför hız lımıtını aştı veya kırmızı ışık ihlali yaptı bunda işverenin ne suçu var. cezayı işçi ödesin ki bir daha böyle keyfi bir halt işlemesin.

22
10
yanıtYanıtla
Hakan Topal:

Hadi hadi diyen bir patronun varsa ne olacak? Çalışmıyorum diyip gitsin mi?

22
3
yanıtYanıtla
Cem Saygin:

Ceza sorumluluğunun şahsiliği ilkesine ters. Muhtemelen böyle bir karar mevcut değildir. Haberin gerçekliğini teyit edecek bilgi yok.

2
2
yanıtYanıtla
Hüseyin Yıldırım:

Desene istanbul Ankara 3 saat :)

0
2
yanıtYanıtla
Demir Acer :

Tabiki araci kullanan sahis öder

2
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title