Haberler

Sıfırların Değeri Sıfır mı

Amerikan Yaşamında Rakamların Ayrı Yeri Var. Çalışma Başvurusu İçin Gittiği Şirkette Ne İş Yapacağından Önce Maaşını Öğrenmek İsteyenler Bu Ülkede Garipsenmiyor.

Amerikan yaşamında rakamların ayrı yeri var. Çalışma başvurusu için gittiği şirkette ne iş yapacağından önce maaşını öğrenmek isteyenler bu ülkede garipsenmiyor. Satın almaya hazırlandığı evin yüzölçümü, mutfaktaki buzdolabının metrekaresi, arabasının beygir gücü, dijital kameralarda, I-Pod'larda ölçütler, hepsinin üstünde kazançları, banka hesaplarında paraları hep rakam içerikli. Sayılarla aşk yaşıyor Amerika'lı. İnsanların rakam düşkünlüğünü loto, eyalet piyangoları gibi astronomik meblağlarda kazanç sağlayan talih oyunlarına harcadıkları paraya bakılarak anlamak yeterli.

Lider ülkede tüm sistemler rakam üzerine kurulu. Amerika karşı çıkılması kolay olmayan gücünü sosyal, ekonomik ve siyaset düzeninin temelindeki rakam cümbüşünden alıyor. Oysa son aylarda olup-bitenler  güç, kuvvet, itibar kaynağı rakamların beklenmedik koşullarda toplum hayatını nasıl anide karartabileceğini göz önüne seriyor. Yüksek faizli ipoteklerini ödeyemedikleri için konutları haczedilen aileleri takiben bankaların, finans şirketlerinin zincirleme iflaslarını, kapanan irili-ufaklı işyerlerini, başgösteren yoğun işsizliği düşünün. Peki nerede Amerika'lıların mutlulukla eşlendirdiği bol haneli rakamlar?

Uzakta değil ama şimdilerde uzanıp, erişmek kolay değil. Ülke ekonomik çöküş tehlikesiyle karşı karşıya. Başkan Obama kabinesi iş-ticaret hayatını canlandırmak için likit para ihtiyacındaki bankalara 350 milyar doları aşkın taze para pompaladı. Bu kurumlardan finans aleminin dev yatırım bankası Merrill Lynch 2008 yılını 27 milyar dolar zararla kapadı. Bank of America zor durumuna rağmen iyi bir yatırım gördüğü Merrill'i satın aldı. Satış anlaşması imzalanmadan bir kaç hafta önce Merrill'in baş yöneticileri 39 bin çalışanı olan şirkette 700 kişiye milyon doları aşkın ikramiye dağıttı.3.6 milyar dolar toplam primlerin 121 milyonunu dört kişi paylaştı. 149 işçiye 858 milyon dolar ödendi.

Ne güzel iş değil mi? 30 milyara yakın zarar edip iflas eşiğine gelen dev bankayı bir diğer banka satın alarak 39 bin personelini işsizlikten kurtarıyor. Ama baş yöneticileri geçen yılı sanki karla kapatmış gibi ikramiye yağmurunu tutuyor gözde adamlarını. Yeni patronları da Merrill'in en iyi iş çıkaran simsarlarına yüksek primi onaylıyor. Nasıl olsa batan şirket işçisini milyoner yapacak para devletin kasasından çıkacak. Sokaktaki insanın cebinden. Zarar faturasını üslenen Obama yönetimi populist bir gösteri yaparak büyük şirketlerin baş yöneticilerinin maaş tavanının yılda 500 bin dolarla sınırlandırılmasını istedi.

Tüm bu rakamlar bol haneli, bol sıfırlı. Sıfırların değeri sıfır mı? Hayır. Bu sıfırlar başka. Amerikalılar alışık bol haneli rakamlara, hele yanyana, üçer dizili sıfırlara. Yakın tarihindeki harcamalar şöyle: Türkiye'nin de içinde bulunduğu 'Avrupa'nın Kalkınma Planı' (Marshall Planı) 115 milyar dolar( bugünün parasıyla). Başkan Jefferson'un Fransızlardan satın aldığı güney toprakları 'Louisiana Purchase 217 milyar, Rusya'ya karşı Ay Yarışı 237 milyar dolar, Kore Harbi 545 milyar, Wall Street'i çökerten ekonomik kriz 500 milyar,  Irak işgali 597 milyar,  İkinci Dünya Harbi 3.6 trilyon dolar.

Peki, ya süregelen 2008 krizi? Finans uzmanları, ekonomistler piyasanın canlanması, iş imkanları oluşturulması, insanların yeniden borsalara güven duyması için 2-3 trilyon dolar gerektiğini öne sürüyorlar. Amerikalılar gibi sayılara aşinalığım yok. Üç trilyonu liramızla çarparsam çıkacak bol sıfırlı rakamın rakamın Türkçe karşılığını bilmiyorum.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title