Haberler

Seyhan Ziraat Odası Genel Kurulu

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, Çiftçinin, Ürününü Pahalı Üretip Ucuza Satmak Zorunda Bırakıldığını İleri Sürerek, 2002 Yılında Traktör Almak İçin 56 Ton Buğday Satan Çiftçinin, 2006 Yılında 76 Ton Buğday Sattığını Söyledi.

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, çiftçinin, ürününü pahalı üretip ucuza satmak zorunda bırakıldığını ileri sürerek, 2002 yılında traktör almak için 56 ton buğday satan çiftçinin, 2006 yılında 76 ton buğday sattığını söyledi.

Girmen, Seyhan Ziraat Odası'nın 21. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, oda yönetiminde oldukları süreçte çiftçinin sosyal, ekonomik, kültürel ve yapısal sorunlarının çözümünde çiftçiyle siyasi yönetim arasındaki halkayı teşkil ettiklerini belirterek, sorunların çözümü için gayret gösterdiklerini ifade etti. Girmen, tarımın son yıllarda bioenerji temin edilen alternatifsiz kaynak olduğundan öneminin arttığını belirterek, son günlerde ağır ekonomik ve sosyal şartlar altında mesleki faaliyetlerine devam etmek isteyen üretici kesimin sorunlarının çözümünde bekledikleri sonuca ulaşamadıklarını kaydetti. Verilen prim, gübre ve mazot desteklerinin ihtiyacı karşılamadığına dikkat çeken Girmen, "Son yıllarda tarımın en önemli sorunlarından birisi üretim maliyetlerinin yüksekliğidir. Özellikle girdi fiyatlarının ürün fiyatlarına göre daha hızlı artması, maliyetlerin de artmasına, buna karşılık çiftçilerimizin gelirlerinin ve satın alma güçlerinin azalmasına yol açmaktadır. En önemli girdilerden olan mazotun aşırı pahalı olması esas olarak mazot fiyatının yüzde 70'den fazlasının vergilerden oluşturulmasından kaynaklanmaktadır. Sonuçta çiftçi, ürününü pahalı üretip ucuza satmak zorunda bırakılmaktadır" dedi.

Girmen, 2002 yılında çiftçinin bir traktör almak için 56 ton buğday sattığını, ancak bugün gelinen noktada bir traktör almak için 76 ton buğday sattığını vurgulayarak, "2002 yılında 1 kilogram gübre almak isteyen çiftçi, 1.2 kilogram buğday satarken, 2006 yılında 1.6 kilogram buğday satmak zorunda kaldı. Yine 2002 yılında 1 litre mazot almak için 4 kilogram buğday satan çiftçi, 2006 yılında 6 kilogram buğday satmak zorunda kaldı. 2002 yılıyla 2006 yılları arasında mazot fiyatı ortalama yüzde 83 üre gübresinin fiyatı yüzde 137 artmıştır. Üreticiyi zor durumda bırakan sebeplerin başında bu sebep yatmaktadır. Ürün-girdi fiyatları arasında artan bu açıklığı azaltıcı politikalar etkin bir biçimde uygulanmalıdır" diye konuştu.

2006 yılında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan araştırmada, bazı ürünlerin üretiminin düştüğünün tespit edildiğinin altını çizerek, şöyle devam etti:

"Geçen yıla oranla buğday yüzde 7 oranında düşmüştür. Bu yıl yaşanan kuraklıkla birlikte bu oranın artacağını tahmin etmekteyiz. Mısırda yüzde 8.5'lik bir üretim azalması olmuştur. Narenciyede ise, son 3 yıldır üretici maliyetinin altında satış yaptığı için zarardadır. Pamuk ekim alanları bu yıl artsa bile bu artış üreticiyi sevindirmemiştir."

1 yıl içerisinde üreticiye 5 milyar YTL'lik destek verildiğini, ancak bu desteklerin hepsinin üretim için kullanılmadığını iddia eden Girmen, "Bu desteğe rağmen, verilen prim gübre, mazot destekleri ihtiyacını karşılamaktan uzaktır. Bu nedenle Türkiye, aynı iklim koşullarında olmasına rağmen Yunanistan ile rekabet edememektedir. Çiftçilerimizin tarımsal üretim için kullandıkları altı girdinin toplam harcaması 15 milyar YTL'dir. Çiftçilerimizin girdi harcamaları için ödemiş olduğu KDV, ortalama olarak 2.1 milyar YTL olmuştur. Bu haksızlığın ortadan kaldırılması için ilaç, gübre, tohum, mazot, elektrik ve yem girdilerinde ödenen KDV oranları düşürülmeli veya çiftçilere iadesi sağlanmalıdır" şeklinde konuştu.

Genel kurulda 110 delegenin oy kullanacağı ve seçime Süleyman Girmen başkanlığındaki tek liste ile gidileceği bildirildi.

Genel kurula; CHP Adana Milletvekili Kemal Sağ, Adana Ticaret Odası Başkanı Şaban Baş, Tarım İl Müdürü Abdullah Keskin ve çok sayıda delege katıldı.

(FK-MT-NÇ-NÇ-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title