Haberler

Sakal bırakan memura verilen ceza iptal edildi, karar emsal teşkil edebilir

Güncelleme:

Memur-Sen yöneticisi, sendikasının kararı doğrultusunda iş yerine sakal tıraşı olmadan ve kravatsız geldi. Yöneticiye uyarı cezası verildi. Mahkeme, bu davranışı sendikal faaliyet olarak değerlendirdi ve uyarı cezasını iptal etti. Bu karar üst mahkemeler tarafından onanırsa emsal teşkil edecek ve memurlar için yasak kalkmış olacak.

Memur-Sen üyesi bir yönetici sendikasının aldığı karar doğrultusunda işe sakal tıraşı olmadan ve kravatsız geldi. Kendisine uyarı cezası kesilince konuyu mahkemeye taşıdı. Mahkeme ise işçinin lehine bir karar verdi.

"SENDİKAL FAALİYET" DİYE CEZA İPTAL EDİLDİ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü'nde şef olarak görev yapan Memur-Sen'e bağlı Ulaştırma Memur-Sen İstanbul 2 No'lu Şube Yönetim Kurulu Üyesi Murat Okur, üyesi olduğu sendikanın aldığı 'serbest kıyafet eylemi' kararı doğrultusunda iş yerine sakal tıraşı olmadan ve kravatsız gelmeye başladı. Bunun üzerine memur hakkında soruşturma başlatıldı. Memura, 'Belirlenen kılık ve kıyafet hükümlerine aykırı davranmak' fiilini işlediği gerekçesiyle uyarma cezası verildi. Memur cezanın iptali istemiyle dava açtı.

İstanbul 10. İdare Mahkemesi, kılık kıyafet yönetmeliğine aykırı olarak iş yerine sakallı ve kravatsız gelen Memur-Sen üyesi memurun eylemini, 'sendikal faaliyet' kabul etti ve kurumun memura verdiği 'uyarı' cezası iptal edildi.

ÜST MAHKEME ONAYLARSA SAKAL TIRAŞI OLMADAN GİTMENİN ÖNÜ AÇILACAK

Karar, istinaf yolu açık olmak üzere oy birliğiyle alındı. İdare mahkemesinin bu kararının üst mahkemeler tarafından da kabul görmesi durumunda eğer sendika kararı da varsa memurların sakal tıraşı olmadan ve kravatsız olarak iş yerine gelmesinin önü açılacak.

YÖNETMELİKTE NE YAZIYOR?

Kamu çalışanlarının iş yerindeki kılık ve kıyafetleri 'Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik' ile düzenleniyor. Birinci maddede, "Bu yönetmelik, kamu personelinin Atatürk devrim ve ilkelerine uygun, uygar, aşırılığa kaçmayacak şekilde sade bir kılık ve kıyafette olmalarını, kılık ve kıyafette birlik ve bütünlük içinde bulunmalarını sağlamayı amaçlamaktadır" hükmü yer alıyor.

Yönetmelikte, kamu çalışanları için "Her gün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz. Kravat takılır, kravatı örtecek şekilde balıkçı yaka veya benzeri süveterler giyilmez" hükümleri yer alıyor.

EMSAL TEŞKİL EDEBİLİR

İdare mahkemesinin bu kararının üst mahkemeler tarafından da kabul görmesi durumunda eğer sendika kararı da varsa memurların sakal tıraşı olmadan ve kravatsız olarak iş yerine gelmesinin önü açılacak.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Memur Sen Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (57)

Selçuklu:

Saçı, sakalı uzatsın ve kravat takmasın sanki babasının iş yerine gidiyor. Bunlar memurluğun kurallarını daha işe girmeden çok iyi bilirler. Ama; memur olunca maksat ortalığı karıştırmak, Bir dahaki sefer iş yerine donuyla gitsin. Mahkemeden yine lehine karar çıkar.

17
29
yanıtYanıtla
Devlet Baba:

Eskiden memurun giyim kuşamından bir ağırlığı vardı, kim doktor, kim öğretmen, kim hemşire belli olurdu. Özgürlük zırvası altında sokakta dolaşan serseri ile memurun giyim kuşamı bir oldu. Sokak serserisi de kirli sakal bırakıp yırtık kot giyor memurdaı, hastaneye gittiğinde kimin doktor veya sağlık çalışanı olduğunu anlardın, öğretmenin giyim kuşamından bir ağırlığı vardı, herkes buna saygı gösterirdi, şimdi daracık kotla okula geliyor, ondan sonra öğretmene memura yok diye dert yanarız.

20
26
yanıtYanıtla
Ali USLU:

Eskiden (3 kasım 2002 den önce) kılık kıyafetinden belli olan memurların çoğunluğu rüşvet alırdı. Doktora hastane de değil özel muayenesinde muayene olunurdu. Devlet memurunun ilk sözü ''Bu gün git yarın gel'' di. Atalarımız kravat takmadan üç kıtaya hükmetti. Biz kravat taktık da ne oldu? Eskiden öğretmene ''Pazarda limon sattığı için'' herkes gülerdi. Şimdi herkes gıpta ediyor.

yanıt7
yanıt7
Bakır:

Sokaklar serseriyse kim bu serseriler. Bırakın bu ufak tefek işleri insanların içi temiz olsun kılık kıyafet bir şeyi değiştirmez.

yanıt10
yanıt4
memur:

BOŞ YAPMA

yanıt3
yanıt5
sıradan biri:

senın gerçekten zihniyetin bozuk, gerçi senin gibiler insanların giyimine kuşamına göre değerlendirdikleri için bir adım ileri gidemedik, siz istiyorsunuz ki traş olsun kravat taksın ama her türlü filmi fırıldagı cevirsin sıkıntı olmaz yaaaa kravatı var dersiniz siz bu zihniyettesiniz.

yanıt1
yanıt3
adsız:

evet maalesef heryerde olduğu gibi kılık kıyafetinde suyunu çıkardılar. . veli toplantısına gittim müdürü mikrofona çagırdılar tanıyamadım. sanki tarlaya çalışmaya gidiyormuş da geçerken uğramış gbi bir hali vardı. . biraz ciddiyet yaa. .

22
20
yanıtYanıtla
Ali USLU:

SİZİN KAFANIZDAKİ KALIPLARA GÖRE GİYİNMEK ZORUNDA DEĞİLİZ. Özgürlükler neden sizi rahatsız ediyor. Hani ''Köylü milletin efendisiydi'', tarlaya çalışmaya giden ekmeğini kazanmaya gidiyor. Tarlaya çalışarak üretmek için giden herkese selam olsun.

yanıt6
yanıt6
vatansever:

bayan memur gördünüz mü o toplantıda?Dar pantalon da yasak, diz üstü giyim de yasak askılı giyim de yasak?Hiç onları gören yok tabi, varsa yoksa sakal. Ne İslam düşmanlığıymış anlamadım arkadaş!

yanıt9
yanıt8
adil:

Gavur traşı serbest müslüman traşı yasak, bunlar kıyamete ne hesap verecek.

26
15
yanıtYanıtla
Tüm 57 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title