Haberler

Grip Tatilden Döndü

Kadıköy Şifa Hastanesi'nin Uzman Doktorlarına Göre; Tedavi Edilmediği Takdirde Bağışıklık Sistemini Zayıflatarak Ölüme Neden Olabilecek Gribi Önlemenin Yolu, Grip Aşısından Geçiyor.

Kadıköy Şifa Hastanesi'nin uzman doktorlarına göre; tedavi edilmediği takdirde bağışıklık sistemini zayıflatarak ölüme neden olabilecek gribi önlemenin yolu, grip aşısından geçiyor.

Küresel ısınmanın ve etkilerinin yeni mikroplar çoğaltarak olası grip salgınlarını daha da arttıracağını belirten Kadıköy Şifa Hastanesi doktorlarından  dahiliye uzmanı Dr. Deniz Hızlıbacak; alınacak en iyi önlemin grip aşısı olduğunu belirtiyor.

Sonbaharın gelişiyle grip vakalarında ciddi bir artış gözlemlendiğini söyleyen Dr. Deniz Hızlıbacak; " Grip aşısı canlı olmayan viral aşıdır ve içeriği düzenli olarak Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenir. Her yıl yeniden hazırlanan aşıda, o yıl toplumda görülmesi beklenen en olası üç virüs bulunur. 1889 yılından bu yana dünyada beş kez pandemi (tüm dünyayı etkileyen salgın) görülmüştür ve dünyayı yeni salgınlar beklemektedir. Gribe yakalanan 500 milyon kişiden ortalama 500 bininin öldüğünü göz önünde bulunduracak olursak, gribin önüne geçecek en iyi yol, olası salgınlardan önce, grip aşısı yaptırmaktır diyebiliriz."

Hasta kişilerin hapşırması, öksürmesi gibi yollarla mikropların havaya saçılması sonucu bulaşan gribi önleyecek aşının; Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında yapılması gerekiyor. Dr. Deniz Hızlıbacak; aşının, her zaman tam donanımlı hastanelerde hekim kontrolünde yapılmasını, buzdolabında saklanmasını ve kesinlikle dondurulmamasına dikkat çekiyor. 

"İnfluenza" denilen virüs, solunum yoluyla insan vücuduna girerek; özellikle ilkbahar başı, sonbahar sonu ve kış aylarında salgın ve bulaşıcı bir hastalık olan gribe  dönüşüyor. A, B, C olmak üzere 3 tipi bulunan salgına sebep olan ve en tehlikelisi olarak bilinen A tipi virüs, insan ve hayvanlarda görülüyor. B tipi virüs yalnızca insanları özellikle de çocukları etkilerken, C tipi virüs ise en hafif form olup, salgına sebep olmuyor.

Etkisini iki ve ya üç hafta içinde gösteren grip aşısı salgından en az iki hafta önce yapılmalı ve her yıl düzenli olarak tekrarlanmalı diyen Dr. Deniz Hızlıbacak; diğer aşılarla birlikte yapılabileceğine de dikkat çekiyor. Altı ile on iki hafta boyunca kişiyi salgından koruyan aşı; yüzde 70 ila yüzde 80 arasında gribi engelliyor. Gençleri ileri yaş grubuna göre daha fazla koruyan grip aşısı, Ramazan ayında da, iftar sonrası yaptırılmasında hiçbir sakınca bulunmuyor.

Ağrı, şişlik, kızarma, ateş, kırıklık, yorgunluk, terleme ve alerji gibi bazı yan etkilerin görülebileceğini belirten Dr. Deniz Hızlıbacak: "Grip aşısının yan etkileri bir veya iki gün içinde kendiliğinden geçer ve tedavi gerektirmez" diyerek korkulacak bir şey olmaması gerektiğinin altını çiziyor.

www.kadikoysifa.com

 

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title