Haberler

Giyim Alışverişi Buluşa İlham Oldu

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Emre Karadeniz, giyim mağazalarındaki ürünlerin güvenlik etiketlerinden ilham alarak kırıkların tespitinde yeni bir buluşa imza attı Kemik kırıklarının ince bir telle tespitini yapıp daha hızlı kaynamayı sağlayan sistem, Türk Patent Enstitüsü'nden patent aldı ve geçen ay Cenevre'de düzenlenen Dünya İnovasyon Fuarı'nda gümüş madalya kazandı Karadeniz, sisteme çocuklarının isimlerinden yola çıkarak "Efece" adını verdi

RAMAZAN ERCAN – Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Emre Karadeniz, giyim mağazalarındaki ürünlerin güvenlik etiketlerinden ilham alarak kırıkların tespitinde yeni bir buluşa imza attı.

Kemik kırıklarının daha ince bir telle tespitini yapıp daha hızlı kaynamayı sağlayan sistem, Türk Patent Enstitüsü'nden patent aldı ve geçen ay Cenevre'de düzenlenen Dünya İnovasyon Fuarı'nda gümüş madalya kazandı.

Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nden Dr. Emre Karadeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Efe ve Ece isimli çocuklarının isimlerini verdiği "Efece" tespit yönteminin, kırıkların belirlenmesinde kullanılan yeni bir yöntem olduğunu anlattı.

Mağazalarda karşılaştığı giyim ürünlerinin üzerindeki güvenlik etiketlerinin işleyişini anlamaya çalıştığını dile getiren Karadeniz, "Mekanizmanın mıknatıs yardımıyla çıktığını, bunun ortopedi ve travma cerrahisinde rahatlıkla kullanılabilir olduğunu fark ettim. Kendi sistemimi çeşitli modülasyonlarla daha uyumlu hale getirdim ve sistemin patentini alıp dünya piyasasında kullanılabilir şekle soktum" dedi.

Kırıkların tespitinde eskiden kullanılan aletlerden 4 kat küçük olan sistemin, ince teller üzerinden kırık hattına basınç uyguladığını ve istenilen şekle getirildiğinde kilitlendiğini anlatan Karadeniz, telin geri kalan kısmının kesilmesiyle cerrahi müdahelenin tamamlandığını kaydetti.

Karadeniz, şöyle konuştu:

"Bu sistemde, kırığın tespiti için ciltte ufak delikler açıp işlemi gerçekleştiriyoruz. Ufacık delikten içeriye teli geçirip arkasından bu ürünleri yerleştiriyoruz. Eski sisteme göre teller 4 kat daha ince ve küçük. Efece'de, içerisinde huni şeklindeki oluklara yerleştirilmiş 3 adet top ile kirschner teli bulunan mekanizma, ileri doğru serbest harekete izin veriyor. Ancak geri çekildiğinde topların sıkışması sebebiyle harekete izin vermiyor. Bu şekilde kırık hattında kompresyon sağlanabililor ve sonrasında sistem döndürülerek kitleniyor. Kilitli pozisyonda tel üzerinde ne ileri ne geri hareket olmuyor. Kırık iyileşmesi sonrası implant çıkartma esnasında toplar magnetif aktif olduğu için mıknatıs yardımıyla kolaylıkla çıkartılabilir. Bu sistem zorlu anatomik bölgelere daha uyumlu implant, kemik kalitesinden bağımsız tespit, mıknatıs ile çok daha kolay implantı çıkarma avantajlarına sahip. Geleneksel yöntemde uygulanan plak vida yöntemi yerine bu sistemi uygulamak, cerrahi yöntem süresini yüzde 25, implantın çıkartılma süresini de yüzde 10 kısaltıyor. Ayrıca kemiğin kaynama süresini de hızlandırıyor. Ayrıca maliyeti de çok düşük.

Yaptığımız deneylerde 92 kiloya kadar tutunma sağladığını belirledik. Sonrasında kırık oluşturduk ve bunu yerine oturttuktan sora 3 adet Efece sistemiyle kırık yerini tespit ederek basınç uyguladık. 250 kilograma kadar ulaştık. Laboratuvar ortamında farelere uyguladığımız sistemde vücuda herhangi bir reaksiyonu olmadığını belirledik ve patentini aldık. Artık bu tekniği dünyaya kabul ettirme aşamasındayız."

-Dünya ikinciliği aldı

Patentli ürünüyle geçen ay İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen Dünya İnovasyon Fuarı'nda gümüş madalya kazandığını belirten Karadeniz, İran delegasyonunca da "Yılın en iyi inovasyon"u seçildiğini ifade etti.

Geleneksel yöntemlerde kullanılan ürünlerin fikir hakları nedeniyle Türkiye'nin yurt dışına yıllardır büyük paralar ödediğine dikkati çeken Karadeniz, Türk ürünü bir sistemi dünyaya kabul ettirebilmek adına gayret ettiğini vurguladı.

Karadeniz, sistemin hem ülke genelinde hem de dünyada yaygınlaştırılması halinde Türk ekonomisine ciddi katkılarda bulunacağına işaret etti. - İzmir

Kaynak: AA / Sağlık

Türk Patent Enstitüsü Karadeniz Ümraniye Cenevre Sağlık Haberler

Gözaltına alınan 3 emniyet müdürü Ayhan Bora Kaplan'ı yaka paça yakalayan kişilermiş

Gözaltına alınan 3 emniyet müdürü Ayhan Bora Kaplan'ı yaka paça yakalayan kişilermiş

Evinde yasak aşk kaçamağı yapan kadın, kocasına yakalandı! Bıçak ve boru anahtarıyla dehşet saçtı

Evinde yasak aşk kaçamağı yapan kadın, kocasına yakalandı! Bıçak ve boru anahtarıyla dehşet saçtı

Milletvekili, çiftçinin tarlasını ayağında galoşla inceledi

Milletvekili, çiftçinin tarlasını ayağında galoşla inceledi

Bakmadan Geçme

16 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 16 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 16 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 16 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Brighton Chelsea maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Brighton Chelsea maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Manchester United Newcastle maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) M.United Newcastle maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Manchester United Newcastle maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! M.United Newcastle maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Brighton Chelsea maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Brighton Chelsea maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Manchester United Newcastle maçı CANLI izle! 15 Mayıs MANU Newcastle maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Brighton Chelsea maçı CANLI izle! 15 Mayıs Brighton Chelsea maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? VAR kalkıyor mu? Premier Lig'de VAR sistemi kaldırılacak mı?
2 milyon 950 bin TL'ye aldığı evin gerçek fiyatını öğrenince hayatını şokunu yaşadı

2 milyon 950 bin TL'ye aldığı evin gerçek fiyatını öğrenince hayatını şokunu yaşadı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title