Haberler

‘Diyabetle Yaşamak’ Belgeseli

Belgesel Çocuk Diyabetini İzleyen ÇOĞU Diyabet Merkezinde Yeni Tanı Almış Ve Yakın Geçmiş Zamanda Tanı Almış Kişilere Ücretsiz Veriliyor

Türk Çocuk ve Adolesan Diyabetikler Derneği öncülüğünde Novo Nordisk'in işbirliğiyle gerçekleştirilen Diyabetle Yaşamak Belgeseli için Türk Çocuk ve Adolesan Diyabetikler Derneği Başkanı Prof. Dr. Hülya Günöz, Novo Nordisk Türkiye Genel Müdürü Dr. Şebnem Avşar Tuna bilgiler verdiler.

14 Kasım Dünya Diyabet Günü dağıtımına başlanan "Diyabetle Yaşamak" belgeseli ile diyabet hastası çocuklar, gençler ve onların ailelerine diyabet hakkında bilinmesi gereken bilgiler veriliyor. 28 diyabetik çocuk ve genç hasta ile hasta yakınlarının diyabetle ilgili yaşadıkları, hissettikleri, hayalleri ve umutlarıyla ilgili röportajlarını içeren belgeselde Tip 1 diyabet tedavisine gönül vermiş, endokrin uzmanları, diyabet hemşireleri diyetisyen ve psikologların bir kısmı bu belgeselde hastalıkla mücadele için değerli görüşlerini ve hastalara önerilerini paylaştılar. Belgeselin çekimleri 10 gün sürdü.

Prof. Dr. Hülya Günöz, Tip 1 diyabetin vücutta insülin eksikliği sonucunda ortaya çıktığını, sıklıkla çocukluk ve gençlik yaşlarında görüldüğünü belirtti. Ülkemizde son on yılda Tip 1 diyabetli görülme oranında artış gözlenmekte olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Günöz, beş yaş altı çocuklarda görülme sıklığında artışın daha da belirgin olduğunu vurguladı. 1996 yılı verilerine göre her yıl Türkiye'de 15 yaş altındaki 35.000 çocuktan birinde tip 1 diyabet gelişiyor.

Çocuklarının diyabet hastası olduğunu öğrenen ailelerin ilk önce şoka girdiğini sonra da inkâr dönemi yaşadıklarını anlatan Prof. Dr. Hülya Günöz, "Şok ve inkar döneminin ardından çocuklarının durumunu kabulleniyorlar. Bizler de kendilerine mümkün olduğunca yardımcı oluyoruz. Bu yardım şimdiye kadar uzaktan yardım şeklinde oluyordu. Şimdi artık diyabet hastaları ve yakınları için, diyabet hakkında bilinmesi gereken her şeyi kapsayan ve ellerinin altında bulundurabilecekleri bu belgeseli hazırladık" dedi.

Prof. Dr. Günöz, uzun zamandır Çocuk ve Adolesan Diyabetikler Derneği tarafından planlanan bu belgeselin amacının; diyabetli kişilere yalnız olmadıklarını göstermek, diyabetle yaşarken yaşanılan bilgi eksikliklerini tamamlamak olduğunu ve endokrinoloji doktorlarının da bu belgeselden faydalanabileceklerini anlattı.

Belgesel; diyabet kaç kişide görülüyor, diyabetin tanısı, tedavisi, diyabetli kişinin ve yakınlarının yapması gerekenler şeklinde bilgiler ve önerilerden oluşuyor. Ücretsiz olarak dağıtılan film yeni tanı almış ya da yakın zamanda tanısı konmuş diyabetiklilere diyabet merkezleri tarafından ulaştırıkıyor.

Belgeselin müzikleri Musallat, Kanal-i-zasyon ve Üç Harfliler Marid filminin müziklerini yapan Reşit Gözdamla tarafından hazırlandı. Projenin yönetmenliğini aynı zamanda Tıp Doktoru olan Yapımcı-Yönetmen Murat Toktamışoğlu tarafından yapıldı. Yapımcılığını GEN, Kanal-i-zasyon, Musallat, Üç Harfliler Marid filmlerinin Dikkat Şahan Çıkabilir, Bir Zahmet, Co-Medya, Magic Necmi gibi TV programlarının yapımcısı olan DADA Film gerçekleştirildi.

Kaynak: Bültenler / Sağlık

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title