Haberler

Rödevanslı İşletmelerin Sorunları Meclis'te

MHP Hatay Milletvekili Mehmet Ahrazoğlu, Soma maden faciası sonrası iş güvenliği yönetmelikleriyle uygulamaya koyulan düzenlemelerin getirdiği ağır maliyetleri sektörün karşılayamaz duruma geldiğini belirtti.

MHP Hatay Milletvekili Mehmet Ahrazoğlu, Soma maden faciası sonrası iş güvenliği yönetmelikleriyle uygulamaya koyulan düzenlemelerin getirdiği ağır maliyetleri sektörün karşılayamaz duruma geldiğini belirtti.

MHP'li Ahrzoğlu, "rödevanslı maden işletmelerinin sorunlarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi" amacıyla MHP Grubu milletvekillerinin imzasıyla Meclis Araştırması açılması için önerge verdi. Ahrazoğlu, Meclis Başkanlığı'na sunduğu önergede taş kömürü havzalarında Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) tarafından üretime değer görülmeyen atıl sahalarda 1989 yılından bu yana rödevans usulü yapılan kömür üretimiyle özel sektör firmalarının ulusal ve yerel ekonomiye büyük katkı sağladığını belirtti. Rödevanslı kömür sahalarında özel firmalarca,2014 yılı rakamlarıyla 4 bin 600 kişinin direkt istihdam edildiğine dikkat çeken Ahrazoğlu, bu işçilere 25 yıllık sürede 175 milyon TL/SGK işveren payı ve TTK'ya 250 milyon TL rödevans payı ve çeşitli vergiler ödendiğini belirtti. Bunun yanı sıra, yan sanayiye ciddi kaynak aktararak endirekt istihdamın artması ve yerel piyasanın canlılığının sağlandığını vurgulayan Ahrazoğlu, üretilen kömürlerin demir çelik sektörüne, termik santrale, sanayiye ve yakımlık olarak piyasaya sunularak enerjide yerli kaynak payının artırıldığını ve bir miktar kömür ithalatının önüne geçildiğini kaydetti.

"TORBA YASA'NIN ARDINDAN İŞÇİLİK MALİYETLERİ YÜKSELDİ"

Soma kazası sonrası yürürlüğe giren 6552 sayılı Torba Yasa ile işçilik ücretlerinin en az iki asgari ücret seviyesine çıkarılması, haftalık çalışma saatlerinin yüzde 20 oranında azaltılması, yıllık ücretli izinlerin artırılması, yeraltı işçilerinin erken emekliliğinin sağlanması yönünde düzenlemelerin yürürlüğe girdiğini hatırlatan Ahrazoğlu, verdiği önergede, "Bu düzenlemeler sonucunda rödevanslı sahalarda birçok işletme üretimini durdurmuş ve 4 bin 600 olan istihdam sayısı bin 500'e gerilemiştir. Torba Yasa öncesi 2 bin TL civarında olan işçilik maliyetleri 3 bin 650 TL'ye yükselmiştir. Yasanın bu şekilde yürürlüğe girmesi zaten çok cüzi karlarla, hatta maliyetini ancak karşılar durumdaki rödevanslı sahalarda üretimin durma noktasına gelmesine ve birçok rödevanslı sahanın faaliyetlerini durdurmasına neden olmuştur. İşçilik maaşları, SGK payları ve TTK'ya rödevans borçları ödenemez hale gelmiş, kent ekonomileri büyük yara almıştır" ifadelerini kullandı.

Ahrazoğlu, Soma kazası sonrası iş güvenliği yönetmelikleriyle uygulamaya koyulan düzenlemelerin getirdiği ağır maliyetleri sektörün karşılayamaz duruma geldiğini vurguladı.

"60 TL'LİK TON BAŞI MALİYETİN YARISI BİLE KARŞILANAMIYOR"

Hükümetin fiyat farkı düzenlemesini yapıyoruz şeklinde vaat vermesine rağmen 23.05.2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararında rödevanslı sahalardaki ek maliyetlerin rödevans tutarı ile sınırlı kalmak kaydıyla üretilen ton başına verileceğinin belirtildiğini belirten Ahrazoğlu, önergede, "Bakanlar Kurulu kararına göre yapılan hesaplamalarda ton başına 22 TL gibi bir maliyetin karşılandığı görülmektedir. Ancak bu düzenleme ile işletmelere Torba Yasa ile yüklenen 60 TL'lik ton başı maliyetin yarısı bile karşılanamamaktadır. Anılan Kanunla yapılan düzenlemelerin ardından oldukça ağır şartlar altında çalışan yeraltı maden işçileri için getirilen düzenlemeler korunarak iş yeri sahiplerine yüklenen ek maliyetlerin büyük bir bölümünün devlet tarafından karşılanarak yerli kömür üretiminin sağlanması ve ülkemizin ithal kömür cenneti haline getirilmesinin önüne geçilmesi gerekmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Yapılacak yeni bir düzenlemeyle sektörün içinde bulunduğu sorunların mutlaka çözüme kavuşturulmasının gerektiğine dikkat çeken Ahrazoğlu, maden işletmelerinin sorunlarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasının yararlı olacağını kaydetti. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Türkiye Taşkömürü Kurumu Soma Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Kahverengi nasıl elde edilir? Guaj ve akrilik boya ile kahverengi nasıl yapılır? 6 Mayıs Pazartesi 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 6 Mayıs burç yorumları nedir? Real Madrid şampiyon mu oldu? 2024 İspanya La Liga şampiyonu kim oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title